Kültür Sanat Aliya İzzetbegoviç’in hayatı tiyatro sahnesine taşınıyor

Aliya İzzetbegoviç’in hayatı tiyatro sahnesine taşınıyor

19.09.2017 - 16:52 | Son Güncellenme:

Nova Oyun Yapım, bu tiyatro sezonuna Elçin Gürler’in yazıp Devlet Tiyatrolarının deneyimli ismi Hidayet Erdinç’in yönetmenliğini yaptığı “Aliya” oyunu ile sahne açmaya hazırlanıyor.

Aliya İzzetbegoviç’in hayatı tiyatro sahnesine taşınıyor

Aliya’nın hayat mücadelesini ve felsefesini anlatan oyun bu alandaki ilk edebi tiyatro metni olma özelliğini taşıyor. Oyunun koreograflığını Murat Turhan, dekor ve kostüm tasarımını Sibel Tomaç, ışık tasarımını Mustafa Türkoğlu gibi alanında deneyimli isimler gerçekleştiriyor.

Haberin Devamı

Aliya oyununda Çetin Kaya, Filiz Kılıç, Ali Oğuz Şenol, Özge Sivrikaya, Özgür Aygün, Emre Avşar, Can Baykan, Burak Çevik, Romina Buldanlıoğlu, Emre Can Yuva gibi kalabalık ve dinamik bir oyuncu kadrosu bulunuyor. Oyuncu kadrosundan teknik ekibe kadar; dilinden, dininden, örf ve adetlerinden, yaşam biçiminden, kültürel yapısından ve döl yatağının değişmesine izin vermeyecek her insan gibi Aliya’yı örnek alarak bir çalışma yürütülmeye çalışılmıştır.

Aliya oyunu, kanlı Bosna Savaşı’na ve Müslüman katliamına tanıklık eden ilk tiyatro oyunu olma özelliğini taşırken; Aliya’nın İslami ve entelektüel kimliğini de gözler önüne seriyor. 1935’ten 2003’e geniş bir zaman ölçeğinde geçen oyun bir yakın tarih okuması olarak da nitelendirebilir. Derin bir emeğin, titiz bir dramaturjik çalışmanın ve sahnelemenin kullanıldığı Aliya oyunu; tüm insanları sevmeye çalışan bu unutulmaz lidere yakışır bir şekilde evrensele giden bir çizgide sahnelendi.

Haberin Devamı

Hala dünyanın bir yerinde insanlar haksız yere ölüyor, öldürülüyor. Hala insanlar inançları yüzünden yargılanıyor. Hala dünyada sevginin yerini tutan herhangi bir nesne yok. Ve hala Aliya’nın sevenleri onu ve Bosna’yı unutmadı. Çünkü bazı insanlar sadece bedenleriyle ölür. Ölüm onlar için bedenin gerçek aşka kavuşmasından başka bir şey değildir. Bosna’nın unutulmaz lideri Aliya İzzetbegoviç’in aramızdan ayrılmasına rağmen; onun fikirlerine ortak olma şerefine erişenler için O hala yaşıyor.