Kültür Sanat Altın Kaz 'Tuzak'a

Altın Kaz 'Tuzak'a

16.11.2007 - 00:00 | Son Güncellenme:

Kars'ta, ikincisi düzenlenen Uluslararası Altın Kaz Film Yarışması'nda 20 bin avro değerindeki Altın Kaz ödülüne, Sırp Yönetmen Srdan Golubovic'in 'Tuzak’ adlı filmi layık görüldü.

Altın Kaz Tuzaka
Mukadder Yardımcıel

Törene katılmayan yönetmen Golubovic'in ödülünü alan ünlü şovmen Cem Yılmaz, esprileriyle geceye damgasını vurdu.
     
Ankara Sinema Derneği'nin Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kars Belediyesi, Statoil ve Akman Holding'in katkılarıyla düzenlenen 13'üncü Avrupa Filmleri Festivali/Gezici Festival kapsamında bu yıl ikincisi düzenlen Uluslararası Altın Kaz Film Yarışması sona erdi. Kars Şehir Sineması'nda düzenlenen ödül törenine, Vali Mehmet Ufuk Erden, Belediye Başkanı AKP'li Naif Alibeyoğlu, Ankara Sinema Derneği Başkanı Ahmet Boyacıoğlu, yönetmen Anders Nilsson, Jos Stelling, Nae Caranfil ve Andrzej Jakimovski, Türk yönetmenler Zeki Demirkubuz, Reis Çelik, ünlü şovmen Cem Yılmaz, sinema oyuncuları Nejat İşler, Erkan Can'ın yanı sıra çok sayıda yabancı konuk ile Karslı sinemaseverler katıldı. Saat 19.00'da başlayan törende 300 kişilik salona 450 kişi doldururken, yüzlerce kişi de saatlerce kapıda içeri alınmayı bekledi. Ünlü şovmen Cem Yılmaz'ın salona girmesiyle alkış tufanı koptu. Ankara Sinema Derneği Başkanı Ahmet Boyacıoğlu'nun sunuculuğunu yaptığı törende konuşan Belediye Başkanı AKP'li Naif Alibeyoğlu, Kars'ın tarihi bir gün yaşadığını belirterek, bir hafta boyunca sinemaseverlere unutulmayacak anlar yaşatan herkese teşekkür etti.
     
Alibeyoğlu'nun konuşmasının ardından sahneye davet edilen Tül Akbal Süalp, Esin Küçüktepepınar, Ayla Kanbur ve Murat Emir Eren'den oluşan Sinema Yazarları Derneği Jürisi, SİYAD Bronz Kaz ödülünü açıkladı. Ödüle Polonyalı Yönetmen Andrzej Jakimowski'nin 'Küçük Oyunlar’ adlı filmi layık görüldü. Jakimowski, ödülünü sinema oyuncusu Nejat İşler'den aldı.
     
     
Altın Kaz Sırbistan'a gitti

Haberin Devamı
Daha sonra Gürcü yönetmen Nana Djordjadze, yapımcı Katinka Faragş0, Screen International dergisinin editörü İsrailli film eleştirmeni Edna Fainaru ve Trust Film Sales Festival Danışmanı Lissy Bellaiche'nin yer aldığı beş kadından oluşan uluslararası jüri, Altın ve Gümüş Kaz ödüllerini açıkladı. Jüri, Sırp Yönetmen Srdan Golubovic'in Tuzak adlı filmini Kars Belediyesi'nce verilen 20 bin avro değerindeki Altın Kaz Ödülü'ne layık gördü. Jüri sözcüsü Edna Fainaru, “Jürinin neden şiddet içeren bir filmi seçtiği merak konusu olabilir. Bunun nedeni, sinematografik özellikleri sergilemenin yanı sıra her geçen gün daha da zalim ve tehlikeli olma tehdidini barındıran bir dünya için hissettiğimiz derin kaygı ve sorumluluğu ifade etmek istemiş olmamızdır'' dedi.
     
Uluslararası jüri, 5 bin avro tutarındaki Gümüş Kaz ödülünü de Estonyalı yönetmen Ilmar Raag'ın 'Sınıf’ adlı filmine verdi. Yarışmaya Romanya'dan katılan Yönetmen Rae Caranfil'in 'Sonrası Sessizlik’ adlı filmi de 'Özel Mansiyon’ ödülünü aldı.
     
Cem Yılmaz show yaptı

Törene katılmayan Sırp Yönetmen Srdan Golubovic'in Altın Kaz Ödülü'nü Cem Yılmaz, Vali Mehmet Ufuk Erden'den aldı. Erden, “Kaz çok ince, zarif bir hayvan ve bugün bazı ailelerimize de kaz dağıttık. Bölgemize ait çok önemli bir besin kaynağı olduğu için halkımız çok önemli bulmaktadır. Bu kazın, bölgemize mutluluk, huzur ve barış getireceğini umuyorum. Altın Kaz'ı kazanan Golubovic'i tebrik ediyorum'' dedi. Altın Kaz'ı Vali Erden'den alan ünlü şovmen Cem Yılmaz, yine esprileriyle geceye damgasını vurdu. Yılmaz, şovunda şunları söyledi:
     
“Altın Kaz'ı kazanan Sırbistan'dan Golubovic, burada olmadığı için beni aradı. Ben de kendisine banka hesap numaramı gönderdim. Belli bir miktar yattı. Onun adına şimdi söylediklerini size İngilizce okuyacağım. Türkçe'ye de Ahmet Bey çevirecek. 'Dear Friends..’ Bu kadarını herkes anlayabilir diye tahmin ediyorum. Altın Kaz ödülünü alan filme aynı zamanda 20 bin euro, Allah Yürü ya kulum dedi. Dilerdim ki, önce o verilsin bana, sonra heykel verilsin. Ama ben kendisine ulaştırma sözü olarak onu da alabilir miyim acaba? Ben tahmin ediyorum, sevgilim arkadaşım, sinema dostum Golubovic ister ki, bu para burada ihtiyacı olan sinemaseverlere dağıtılsın.'' Salonu dolduran yüzlerce kişi bu sözleri üzerine Yılmaz'ı ayakta alkışladı. Gümüş Kaz Ödülü'nü de törene katılamayan Estonyalı Yönetmen Ilmar Raag yerine ünlü oyuncu Erkan Can, Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu'ndan aldı.
     
Ödüllerin verilmesinin ardından Macaristan'dan gelen Müzik Grubu mini bir konser verdi. Sahneye çıkan Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu, müziğin ritmine uyarak alkışlar eşliğinde dans etti. 2'nci Uluslararası Altın Kaz Film Yarışması, Semih Kaplanoğlu’nun yönettiği Yumurta filminin gösterimiyle son buldu.
      
      
Yumurta eli boş döndü
     
Altın Kaz Yarışması'na, yönetmen Semih Kaplanoğlu'nun tek Türk yapımı filmi Yumurta, Sırp yönetmen Srdan Golubovic’in Tuzak, İsveç’ten Anders Nilsson’un Karanlık Çökünce, Hollandalı yönetmen Jos Stellin’in Duska, Hırvat yönetmen Ognjen Svilicic’in Armin, Estonyalı yönetmen İlmar Raag’ın Sınıf, Alman yönetmen Volker Einrauch’un Öteki Çocuk, Romen yönetmen Nae Caranfil’in Sonrası Sessizlik, Polonyalı yönetmen Andrzej Jakimovski’nin Küçük Oyunlar ve İsrailli yönetmen David Volach’ın Babam ve Tanrım olmak üzere 10 film katıldı.
     
Altın Kaz Yarışması'na katılan filmlerden Tuzak, Duska, Armin ve Sınıf ülkelerini Oscar’da temsil ederlerken, bol ödüllü tek Türk yapımı film olan Yumurta, festivalde eli boş döndü.
     
Geçen yılın Uluslararası Altın Kaz Yarışması’nda Türk yapımı 'Takva’ Altın Kaz’a değer görülmüştü.

Yazarlar