Kültür Sanat Altın Küre’nin yıldızı Nomadland

Altın Küre’nin yıldızı Nomadland

02.03.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Sinema ve TV yapımlarının en prestijli ödüllerinden Altın Küre ödülleri önceki gece yapılan pandemi şartlarına uygun törenle 78. kez sahiplerini buldu. Tina Fey ve Amy Poehler’ın New York ve Los Angeles’ta iki ayrı noktadan sunduğu ödül törenine adaylar ve kazananlar evlerinden katıldı.

Altın Küre’nin yıldızı Nomadland

Hollywood Yabancı Basın Birliği (HFPA) tarafından verilen ödüllere damga vuran filmlerden biri “Nomadland” oldu. Chloe Zhao’nun Venedik’ten Altın Aslan Ödülü’yle sezona iddialı bir giriş yapan filmi dram dalında En İyi Film Ödülü’nü aldı. Yönetmeni Chloé Zhao törenden En İyi Yönetmen Ödülü’nü kazandı. Zhao, bugüne dek bu dalda Altın Küre kazanan ikinci kadın yönetmen ve ilk Asyalı kadın yönetmen unvanını aldı. Filmde ekonomik krizin ardından evini kaybedip yola düşen ana karakterini canlandıran Frances McDormand ise favori gösterildiği dram dalında En İyi Kadın Oyuncu Ödülü’nü kazanmaması şaşkınlık yarattı. Ödülü “The United States vs Billie Holiday” ile Andra Day kazandı.

Haberin Devamı

Gecenin dikkati çeken diğer bir ismi kara komedinin ünlü ismi Sacha Baron Cohen’di. Cohen’in yarattığı Borat karakterinin ikinci filmi “Borat Subsequent Moviefilm”, komedi müzikal dalında En İyi Film Ödülü’nü kazanırken Cohen’e de bu dalda En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’nü kazandırdı. Cohen, Aaron Sorkin imzalı “The Trial of the Chicago 7”da da En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu dalında adaydı ancak ödülü “Judas and the Black Messiah”daki performansıyla Daniel Kaluuya kazandı.

Törenin ilginç detayları

Gecenin sıklıkla vurgu yapılan konularından biri Hollywood Yabancı Basın Birliği içinde siyah üye olmamasının yarattığı tepkiydi. Gecenin sunucuları Fey ve Poehler de açılış konusunda bu eleştirileri gündeme taşıdı ve kapsayılıcığının öneminden bahsettiler. Sacha Baron Cohen de konuşmasında birliği “tamamıyla beyaz bireylerden oluşan” olarak tanımladı.

Haberin Devamı

Oyuncular, törene ev halinden katıldı. Ev halleri içinde en çok dikkat çeken isimse partneri ve köpeğiyle katıldığı törende “The Mauritanian”dan En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülü’nü kabul
eden Jodie Foster ve giyimdeki pijama seçimi oldu. Evden katılan adaylar bazen bağlantı sorunu ve mikrofonun kapalı kalması gibi aksilikler de yaşadılar.

 “The Queen’s Gambit” En İyi Mini Dizi kategorisinde En İyi Dizi Ödülü’nün sahibi oldu ve başrol oyuncusu Anya Taylor-Joy da En İyi Kadın Oyuncu seçildi. Anya Taylor-Joy aynı zamanda Angelina Jolie’den sonra bu kategoride Altın Küre kazanan en genç isim olmayı da başardı.

Ödüllerden birini sunan Ben Stiller, pandemi döneminde yaygınlaşan mutfak becerilerinin gelişmesine atıfta bulundu ve Altın Küre heykeli şeklinde pişirdiği keki gösterdi.

‘The Crown’a 4 dalda ödül

Dizi ödüllerinde ise dört dalda ödül kazanan “The Crown” öne çıktı. Dram dalında En İyi Dizi Ödülü’nü alan dizide Prenses Diana rolüyle Emma Corrin, Prens Charles rolüyle Josh O’Connor ödül aldı. Ayrıca Gillian Anderson’a En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu (Dizi, Mini Dizi ya da Televizyon Filmi) dalında ödül kazandıran “The Crown”, İngiliz kraliyet ailesini merkeze alıyor.

Haberin Devamı

Gecenin sürprizlerinden biri 6 dalda adaylıkla en çok adaylığa sahip David Fincher imzalı “Mank”in gecede ödül kazanamaması oldu.

Geçen yıl ağustos ayında hayatını kaybeden ve “Black Panther”la da tanınan aktör Chadwick Boseman, Altın Küreler’de “Ma Rainey’s Black Bottom”la dram dalında En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’nün sahibi oldu.

Kazananların listesi

En İyi Film (Dram)

“Nomadland”

En İyi Film (Müzikal ya da Komedi)

“Borat Subsequent Moviefilm”

 En İyi Yönetmen

Chloé Zhao (“Nomadland”)

En İyi Senaryo

Aaron Sorkin (“The Trial of the Chicago 7”)

Yabancı Dilde En İyi Film

“Minari”

En İyi Animasyon

“Soul”

En İyi Kadın Oyuncu (Dram)

Andra Day (“The United States vs. Billie Holiday”)

En İyi Kadın Oyuncu (Müzikal ya da Komedi)

Rosamund Pike (“I Care a Lot”)

En İyi Erkek Oyuncu (Dram)

Chadwick Boseman (“Ma Rainey’s Black Bottom”)

En İyi Erkek Oyuncu (Müzikal ya da Komedi)

Sacha Baron Cohen (“Borat Subsequent Moviefilm”)

En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu

Jodie Foster (“The Mauritanian”)

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu

Haberin Devamı

Daniel Kaluuya (“Judas and the Black Messiah”)

En İyi Orijinal Şarkı

“Io Si (Seen)” (“The Life Ahead”)

En İyi Müzik

Trent Reznor, Atticus Ross, Jon Batiste (“Soul”)

En İyi Televizyon Dizisi (Dram)

“The Crown”

En İyi Mini Dizi ya da Televizyon Filmi

“The Queen’s Gambit”

En İyi Televizyon Dizisi (Müzikal ya da Komedi)

“Schitt’s Creek”

En İyi Kadın Oyuncu (Dizi  Dram)

Emma Corrin (“The Crown”)

En İyi Kadın Oyuncu
(Dizi  Müzikal ya da Komedi)

Catherine O’Hara (“Schitt’s Creek”)

En İyi Kadın Oyuncu (Mini Dizi)

Anya Taylor-Joy (“The Queen’s Gambit”)

En İyi Erkek Oyuncu
(Dizi  Dram)

Josh O’Connor (“The Crown”)

En İyi Erkek Oyuncu
(Dizi  Müzikal ya da Komedi)

Jason Sudeikis (“Ted Lasso”)

En İyi Erkek Oyuncu (Mini Dizi)

Mark Ruffalo (“I Know This Much Is True”)

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu (Dizi, Mini Dizi ya da Televizyon Filmi)

John Boyega (“Small Axe”)

En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu (Dizi, Mini Dizi ya da Televizyon Filmi)

Gillian Anderson (“The Crown”)