Audio Fact, özellikle
son bir yıldır, adından sıkça söz ettiren bir grup. Berklee Müzik Okulu'nda eğitim görmüş ve görmekte olan altı müzisyenden oluşuyor. Grup üyelerinden üçü Türkiyeli. Özellikle de klavye sanatçısı Mehmmet Ali Sanlıkol ve gitarcı Onur Türkmen grubun yaratıcıları, mimarları. Bu iki sanatçının yanında, caz dünyamızda arada bir rastladığımız davulcu Cengiz Baysal da grup üyelerinden. Diğer üç müzisyen ise ABD, Arjantin ve Venezuellalı. Boston'da kurulan bu grubun müzik türünü çoğu yazar `fusion' kavramı içinde değerlendiriyor. Ama, yaptıkları müzik, biraz daha derinleştirildiğinden fusion'ın da ötesinde, kendilerine özgü bir soundun peşinde oldukları hemen anlaşılıyor. Audio Fact, 28 Kasım Cumartesi günü Yapı Kredi Sanat Etkinlikleri bünyesinde AKM Konser Salonu'nda bir konser veriyor.
30 Kasım, 1 - 2 Aralık tarihlerinde de AFM Kerem Görsev Jazz Bar'da sahne alacak. Grubu henüz tanımayanlar, bir arayış müziğine sempatik bakanlar için bu konserler kaçırılmayacak nitelikte.
Audio Fact'in müziğini tanımak için önemli bir fırsatımız daha var artık. Grubun ilk albümü, iki - üç hafta önce Türkiye'de Kalan Müzik etiketiyle yayınlandı. Bu albüm gerçekten ilginç özellikler taşımakta. Müzisyenlerin eğitim gördüğü Berklee Müzik Okulu'nu nasıl bugün yalnızca caz eğitimi veren bir
okul olarak düşünmek zorsa; Audio Fact de müziğini cazın bir adım ötesine taşımış. Caz, önce tabi ki grup müziğinin çıkış noktası olmuş. Cazın özünü oluşturan senkop ve doğaçlama ruhu bazı parçalarda özellikle dikkat çekici. Ama albümde yer alan dokuz bestede, sayısız müzik türünün izlerini bulmak mümkün. Parçaların hemen tümü Mehmet Ali Sanlıkol ve Onur Türkmen tarafından bestelenmiş. Bestelerden biri `fusion' kavramı içinde değerlendirilebilirken, çoğunda funk, rock, Afrika ritmleri, etnik müzik ve Türk müziği tınılarına rastlayabiliyoruz. Belli özellikleriyle yaptıklarını `New Music' tanımı içinde düşünmek mümkün. Bir de buna, bazı bestelerde ECM ruhunu katmak mümkün. Yani aslında merkezi Amerikan Cazı olmayan, ama başlangıç noktalarını, arka planlarını caza yaslayan değişik müzik tavrını temsil ediyorlar. Sofistike bir müzik tavrından çok, deneycilikleri bestelerde ön plana çıkıyor. Görece yeni müzisyenler oldukları halde, rafineliğin her an peşinde olduklarını söyleyebiliriz.
Caz ve funk'ın birbirine en çok yaklaştığı iki beste Mehmet Ali Sanlıkol tarafından yazılan "U Don't Mess / Cacho" ve "Tribal Joke". Albümün en uzun parçası olan "Can't Put You Aside"da, çok boyutlu mistik bir atmosfer yakalanıyor. Bu, örneğine ilk defa rastladığımız bir deney değil. Ama, Okay Temiz'in perküsyonu ve Ercan Irmak'ın neyi, albümdeki diğer parçaların bir adım dışına çıkıyor. Türk Müziği tınıları bir besteye farklı bir lezzet katmış. Buna rağmen, örneğine sıkça rastlanabilen bir deneyim olduğunu söylemek gerekiyor.
"King Of Boston", rock ritmlerinin belirginleştiği bir beste. "Afternoon w / Someonelse"de Afro bir
hava sezinlenirken, grubun ağırlaştığını ve rafine yanını kolayca keşfetme olanağını buluyoruz. Sanlıkollu Türkmen bestelerinin farklı müzikal kişilikler gösterdiğini söylemek gerek. Örneğin bir baladı çağrıştıran Onur Türkmen bestesi "Agreed To Be Gone"da ECM ruhunu yakalarken, 1960 sonlarının gitar tınılarını yakalamak mümkün. Parçadaki gitar ve bas soloları sade ve duygulu.
Besteci kimliği belirgin biçimde albümde ön planda olan Sanlıkol, şu an uzun bir `dünya müziği' gezintisi yapıyor. Kökünün caz - fusion'a yaslandığı hissediliyor. Ama, devamlı müzik ufkunu, sınırlarını genişletme çabasında. Diğer üyeler de enstrümanlarına oldukça hakim. Tüm bu gerçeğe rağmen, Audio Fact'ın yalnızca kendilerinin olan bir sound'u tam anlamıyla oluşturdukları söylenemez. İlk albüm olarak `Black Spot'da son derece başarılılar. Rafine yanlarının öne çıkmasını sağlayansa, albümün prodüksiyonunu üstlenen Aydın Esen olmuş. Arayış müziğini benimseyen her müzikseverin bu albümü mutlak dinlemesi lazım.