Kültür Sanat Ayazda iki yürek

Ayazda iki yürek

03.04.2003 - 00:00 | Son Güncellenme:

Acı ve aşkla dolu bir yaşam

Ayazda iki yürek



     

     "Banka: Kelebek Etkisi / The Bank" - Yönetim ve senaryo: Robert Connolly / Görüntü: Tristan Milani / Müzik: Alan John / Oyuncular: David Wenham (Jim Doyle), Anthony LaPaglia (Simon O’Reilly), Sibylla Budd (Michelle), Steve Rodgers (Wayne Davis), Mandy McElhinney (Diane Davis) / 2001 Avustralya yapımı, 103 dakika
     
     Avustralya’nın önde gelen yapımcılarından Robert Connolly’nin yazıp yönettiği film, ulusal şirketlerin, ekonominin iplerini elinde tutan bankacılık sisteminin ortaçağ feodalizmiyle özdeşleştirilmiş hükümranlıklarını konu alan bir ekonomik gerilim. Hikâyesi modern zamanların arenası borsa üzerinden gelişen filmin kahramanları yeni dünya düzeninin efendileri finansçılar, ekonomistler ve matematik dahileri. Centabank’ın hırslı yöneticisi O’Reilly, matematik yeteneğini bankanın emrine sunmaya hazırlanan Jim Doyle’un dünya borsalarındaki çöküşleri önceden tahmin eden bilgisayar programı vasıtasıyla finans krallığının zirvesine gözünü dikiyor. Öte yandan, acımasız bir parite oyunu sonucu yıkıma uğrayan küçük Davis ailesi Don Kişot misali ‘banka’ ile mücadeleye girişiyor.
     Alışılmadık hikâyesini ve iki ayrı olay örgüsünü gerilim motifleriyle anlatan bu ilginç ilk film, stilize tasarımı ile dikkat çekiyor. Koyu renkler, geometrik şekiller ve parlak yüzeylerle yaratılan soğuk atmosfer Connolly’nin başlarda soyunduğu keskin sistem eleştirisi tavrıyla mükemmel örtüşmüş. Sürprizli finale doğru, insani değerlerle büyük şirketlerin acımasızlığını karşı karşıya getiren Capra’vari daha naif bir yaklaşım söz konusu. Alan John’ın müzik çalışması Hitchcock fimlerinden esinlenmiş.
     
     Yusuf Kurçenli’nin yönetmenliğinde Türk sinemasının ünlü çiftini yıllar sonra bir araya getiren film, yarım kalmış bir aşkın hikâyesi.
     "Gönderilmemiş Mektuplar" - Yönetim ve senaryo: Yusuf Kurçenli / Görüntü: Mehmet Aksın / Müzik: Atilla Özdemiroğlu / Oyuncular: Türkan Şoray, Kadir İnanır, Aytaç Arman, Melike Demirağ, Rojda Demirer, Suna Selen, Levent Yüksel / 2003 Film F yapımı, 110 dakika
     Aralarında ünlü Atıf Yılmaz klasiği "Selvi Boylum Al Yazmalım"ın da bulunduğu tam on filmde karşılıklı oynayan Türkan Şoray - Kadir İnanır ikilisi 25 yıl sonra tekrar birlikteler. Kendileriyle birlikte yaşlanan ve eski Türk filmlerini sevgiyle anan birkaç kuşak için özlem dolu bir buluşma "Gönderilmemiş Mektuplar". Sinemamızın deneyimli isimlerinden Yusuf Kurçenli’nin yazıp yönettiği film, kendi deyişiyle ‘acıyla beslenen’ kırık bir aşkın hikayesi. Ömrünü denizlerde geçirmiş, öldü bilinen adamın yıllar sonra Odysseus misali dönüşü, suskun ve hüzünlü kışını yaşayan doğup büyüdüğü kasabada fırtınalar yaratır. Üstü örtülmüş acılar kanar, saklı sırlar açığa çıkar. Yaşanamamış bir aşkın ayazda kalmış iki yüreği, kayıp gitmiş mutluluğun hayaletiyle bir kez daha hesaplaşırlar. Amasra’da çekilen film, deneyimli oyuncularının yanı sıra, özenli görüntüleri ve Ennio Morricone esintileri taşıyan müzik çalışmasıyla dikkat çekiyor.
     
     Frida Kahlo’nun, sanatıyla organik bir bütünlük sağlayan olağanüstü yaşamını anlatan filmde ünlü ressamı Salma Hayek canlandırıyor.
     "Frida" - Yönetmen: Julie Taymor / Senaryo: Clancy Sigel, Diane Lake, Gregory Nava, Anna Thomas / Görüntü: Rodrigo Prieto / Müzik: Elliot Goldenthal / Oyuncular: Salma Hayek (Frida Kahlo), Alfred Molina (Diego Rivera), Geoffrey Rush (Leon Trotsky), Ashley Judd (Tina Modotti), Antonio Banderas (David Alfaro Siqueiros), Edward Norton (Nelson Rockfeller) / 2002 ABDKanada yapımı, 118 dakika
     
     Geçtiğimiz yüzyılın en karizmatik figürlerinden ressam Frida Kahlo, ülkemizde de yayınlanan biyografilerinden sonra bu kez bir sinema filmiyle gündemde. Frida’nın sinema uyarlamasında Hayden Herrera’nın biyografik metni esas alınmış. Son yılların popüler oyuncularından Salma Hayek’in uzun zamandır peşinden koştuğu ve bizzat yapımcılığını üstlendiği yapımın yönetmeni, başarılı Shakespeare uyarlaması "Titus" ile hayranlığımızı kazanan tiyatro kökenli Julie Taymor.
     Oscar adayı kompozisyonuyla sivrilen Hayek’e parlak bir oyuncu kadrosunun eşlik ettiği film, "Paramparça / Amores Perros" ve "8 Mil / 8 Mile"ın Meksika asıllı görüntü yönetmeni Rodrigo Prieto ile besteci Elliot Goldenthal’ın Oscar çalışmalarıyla desteklenmiş.
     
     



KÜLTÜR & SANAT


Küçük yatırımcı ‘Banka’ya karşı
Çok dinlenenler
Haberiniz olsun
Çok izlenenler
Çok okunanlar
Pina Bausch’un İstanbul’u
Ses veren kitaplar
Ecce Eco!
‘Marka’lar masaya yatırıldı
Terapi şarkıları
"Amsterdam"ın taşıdığı albüm
O kadar sevdik ki şarkılarını...
Alternatif pentür
İzmir’de tiyatro ve caz
"Yürüyemezsem dans ederim!"
Yeni yayınlar