Kültür Sanat Baba olmanın ağır yükü

Baba olmanın ağır yükü

24.05.2024 - 07:02 | Son Güncellenme:

Polis memuru Tunahan Kurt’un yönettiği “Karganın Uykusu” geçen sene Adana ve Ankara’da ödüller kazandı. Film, tek hedefi oğluna iyi bir gelecek sağlayabilmek olan, çocukluğundan beri uyurgezerlikten mustarip Nasip’in hikâyesini anlatıyor.

Baba olmanın ağır yükü

MÜJDE IŞIL- 2023’ün dikkat çeken filmlerindendi “Karganın Uykusu”. Adana Film Festivali’nde Yılmaz Güney ve En İyi Erkek Oyuncu Ödülü dahil altı ödül kazanırken Ankara Film Festivali’nde En İyi Film seçildi. Nihayet vizyonda seyirciyle buluşabilen filmin senarist ve yönetmeni, polis memuru Tunahan Kurt. Kısa filmlerinden sonra bu ilk uzun metrajı.

Haberin Devamı

“Karganın Uykusu”nun anakarakteri, okula başlayacak oğluyla izole bir yaşam süren Nasip. Karısının ölümünün yasını tutan, çevresindekilerin hem garipsediği hem de anlayış gösterdiği bir baba. Nasip’in uyurgezerlik yüzünden ciddi sorunlar yaşadığını öğreniyoruz. Tek hedefi oğluna iyi bir gelecek sağlayabilmek.

Yönetmenin polislik deneyimlerinin de katkısıyla ilginç bir baba-oğul hikâyesinden yola çıkıyor film. Nasip’in oğlunu kendinden sakınmak için başvurduğu yöntemler filmin gerilim dozunu yükseltiyor. Eşinin ölümü ardındaki sır perdesi de bu gerilimin diğer ayağını oluşturuyor. Bunun dışındaki ilişkiler ise ana hikâyeyi destekleyemediği gibi karakterler açısından da tamamlayıcı olamıyor. Göçmen sorununun da dahil olmasıyla Nasip için bir çözüm yolu açılırken bu hamle ana hikâyedeki baba-oğul ilişkisinin dinamiğini yükseltemiyor. Tunahan Kurt, baba-oğul ilişkisini karanlık fonda ima etme üzerine bir dille anlatırken bunun seyircideki karşılığı hassasiyetten ziyade mesafe oluyor. Olayların akışı ise bir noktadan sonra tahmin edilebilir yerlere varıyor. Nasip karakteri, daha derinlikli bir senaryo ile sinemamızın en sıra dışı karakterlerinden birine dönüşebilirmiş oysaki. Yine de çıkış fikri ve başlangıç planı ile bitiş planı arasındaki bağlantısı, filmin güçlü yönleri.

Haberin Devamı

Filmin en büyük avantajı Ahmet Ağgül gibi sıra dışı bir simaya sahip bir oyuncunun varlığı. Ağgül’ün karakteristik yüzü ve Zebercet’i anımsatan yalıtılmışlığı, “Karganın Uykusu”nun en çok hatırda kalan özelliği oluyor.

Baba olmanın ağır yükü

Aşkın robot hâli

“Robots/Yapay Sevgilim” bu haftanın tek romantik komedisi. Charles bir kadın avcısı, Elaine ise bir servet avcısıdır. İkili, birlik olup kendi robot ikizlerinin peşine düşmek zorunda kalınca gerçek aşkın nasıl bir şey olduğunu öğrenmeye başlar.