Kültür Sanat Batırma kampanyası

Batırma kampanyası

25.09.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Batırma kampanyası

Batırma kampanyası

       Savcı Kenneth Starr önderliğindeki Clinton'ları batırma kampanyası tüm hızıyla sürüyor. Monica Lewinsky'nin hard porno ifade metnini okuduktan sonra "Kirli Yarış" gayet temiz pak bir film gibi gelebilir size!
       Mike Nichols'ın yönetmen olarak yeteneklerini hakkıyla değerlendirmeyip senaryoya teslim oluşu filmin gücünü azaltmış. Durağan bir yapıda seyreden "Kirli Yarış" oyuncularının başarılı performansları üzerinde yükseliyor. "Turgut Nereden Koşuyor"u anımsatan bir öyküsü var filmin. Baş kahramanları ise "Maskeli Lady"ninkiler sanki! O kadar küçük Amerika olmuşuz!
       ABD başkanlığına soyunan küçük bir güney kentinin valisi Jack Stanton ve eşinin seçim kampanyalarının organizasyon sorumlularından birinin tanıklığını dinliyoruz film boyunca. Büyükbabası sivil haklar savunucusu olan zenci Henry Burton, birine inanmak gereksinmesiyle kampanyaya katılır. Stanton'ın insanlara gerçekten önem veren, onlarla ilgilenen, sağ eliyle ellerini sıkarken sol eliyle dirseklerinden kavrayan tavırlarından etkilenmiştir. Zamanla onların politik ahlaktan tümüyle uzak, iktidar hırsına kapılmış sahtekarlar olduklarını keşfeder.
       Stanton'ların şahsında Clinton'lar yerin dibine geçiriliyor filmde. Alkolik, uyuşturucu bağımlısı ve eşcinsel olan Cumhuriyetçi aday Freddy Picker bile onurlu ve dürüst bir politikacı olarak beliriyor beyazperdede. Valilik seçimlerinden beri Stanton'ların kampanya yöneticiliğini yapan Libby'nin özgür ABD ve altmışlı yılların ruhunu temsilen politik ahlak yargıcı oluşu ve Stanton'ları suçlu bulunca kalemini kırmak niyetine kendini öldürüşü çok abartılı.
       John Travolta'nın performansından değil de canlandırdığı karakterden kaynaklanan bir inandırıcılık sorunu var. Clinton'ı taklit ettiği belli. Emma Thompson ölçülü ve tutarlı tarzını soğuk ve tutuk sınırına yaklaştırmış.
       Ancak "Kirli Yarış" tüm bunları bir yana bırakarak izlenmesi gereken bir film.
       Yönetmen: Mike Nichols / Senaryo: Elaine May / Görüntü Yönetmeni: Michael Balhaus / Oyuncular: John Travolta, Emma Thompson, Billy Bob Thornton, Kathy Bates, Adrian Lester, Maura Tierney, Larry Hagman / Müzik: Ry Cooder / Kostüm: Ann Roth.