Kültür Sanat Beraberlik ruhunu tekrar yakalamalıyız

Beraberlik ruhunu tekrar yakalamalıyız

13.11.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Nâzım Hikmet’in “Kuva-yi Milliye Destanı”nda geçen insan karakterlerinden yola çıkarak hazırlanan ve prömiyerini 30 Ağustos’ta yapan “Kuva-yi Milliye’nin İnsan Manzaraları” (KMİM) adı eser 16 Kasım gecesi bu kez Süreyya Operası’nda sahneleniyor.

Beraberlik ruhunu tekrar yakalamalıyız

Murat Cem Orhan eseri 2018 yılında besteledi ve oda orkestrası versiyonu ile konserler gerçekleştirdi. Eser, senfoni orkestrası ile koronun da katılımıyla bir oratoryoya dönüştü. “Kuva-yi Milliye’nin İnsan Manzaraları”nde Murat Cem Orhan sahneyi Umut Kosman (bariton), Özgür Özaslan (anlatıcı), Evrim Özkaynak (vokal), Burak Ayrancı (viyolonsel), Arda Serindağ (klarnet) ile paylaşıyor. Ses tasarımını Cem Ergunoğlu’nun yaptığı eserde Kutay Can Doğan’ın her bir bölüm için çizdiği illüstrasyonlar sanatçılara eşlik ediyor.

Haberin Devamı

Murat Cem Orhan eser için “Nâzım’ın ‘Kuva-yi Milliye Destanı’nda Kurtuluş Savaşı’mızın isimsiz kahramanları var. Bu kahramanların hikâyeleri sayesinde biz bugün özgürce nefes alabiliyoruz. Bu hikâyeleri her okuduğumda hissettiğim, özlemini duyduğum bir şey var: O da aslında hepimizin yokluğunu hissettiği, toplumca adım adım her geçen gün uzaklaştığımız birlik beraberlik ruhu. Birliğe en çok ihtiyaç duyduğumuz şu dönemde birbirimizden, doğadan hatta kendimizden ve bizi biz yapan değerlerden uzaklaşıyoruz. Halbuki birlik ruhu bizim tarihimizde var. Kuva-yi Milliye ruhunu tekrar yakalamalıyız. İşte tam da bu hasretle doğan ‘KMİM’ bizi ve izleyenleri her temsilinde heyecanlandırıyor” diyor.