Kültür Sanat Berlin, ekranların önünde başlıyor!

Berlin, ekranların önünde başlıyor!

01.03.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

71. Berlin Film Festivali, artistik direktörü Carlo Chatrian’a göre çekilen kişisel filmlerin öne çıkacağı bir program sunacak. Bugün çevrimiçi olarak başlayacak festival, 5 Mart’a kadar devam edecek

Berlin, ekranların önünde başlıyor

Her yıl şubat ayında sinema endüstrisinin yanında sinema meraklılarını da şehre toplayan Berlin Film Festivali, bu yıl pandemi nedeniyle iki tarafı ayırdı: Sinema endüstrisi ve basın, bugünden 5 Mart’a dek ekranlarının önünde festivalin Altın Ayı ödüllü ana yarışmasının yanı sıra Panorama, geçen yıl başlayan Encounters yarışması ve Forum gibi bölümleri takip edecek. Festival, 9-20 Haziran’da ise sinemaseverleri salonlarda ağırlamayı planlıyor.

Haberin Devamı

71. yılında Berlin’in ana yarışması birçok parlak ismin yeni filmlerine yer veriyor. Festivalin artistik direktörü Carlo Chatrian pandeminin sinemacıları en kişisel filmlerini çekmeye yönlendirdiğini söylüyor. Kişisel boyutları filmler gösterildikçe kendisini belli edecek olsa da kağıt üzerinde oldukça heyecan verici bir program var.

Altın Ayı yarışmasını bu yıl daha önce Altın Ayı kazanmış altı yönetmenden oluşan bir jüri değerlendirecek: Mohammad Rasoulof (İran), Nadav Lapid (İsrail), Adina Pintilie (Romanya), Ildiko Enyedi (Macaristan), Gianfranco Rosi (İtalya) ve Jasmila Zbanic (Bosna Hersek). Jüri üyelerinden Lapid ve Rasoulof dışındaki isimler, filmleri Berlin’de salonda izleyecek ve sonuçlar 5 Mart’ta açıklanacak.

Haberin Devamı

Yarışmanın dikkat çeken isimlerinden biri Güney Kore sinemasının gündelik olayları anlatmadaki ustası Hong Sangsoo. Geçen yıl festivalden “The Woman Who Ran”le En İyi Yönetmen Ödülü’nü kazanan Sangsoo, bu yıl “Introduction”ı sunacak. 15 filmin yer aldığı yarışmadaki diğer bir ünlü sinemacı en son “Alev Almış Bir Genç Kızın Portresi”yle 2019 yılının en önemli filmlerinden birine imza atan Céline Sciamma. Berlin’de yarışacak yeni filmi “Petite Maman” hakkında, sekiz yaşında iki çocuğa odaklandığı ve pandemi sırasında çekildiği dışında fazla bir şey bilinmiyor. Alman sinemasının uluslararası üne sahip aktörü Daniel Brühl de ilk yönetmenlik denemesi “Next Door”u festivalin yarışma bölümünde sunacak. Kara komedi türündeki, Brühl’ün başrollerinden birini de üstlendiği film, bir film yıldızı ve komşusu üzerinden ayrımcılık, eşitsizlik gibi konular işliyor. “I’m Your Man”. Bilimkurgu türündeki film, yapay zekâ deneyine katılan bir bilim insanını merkeze alıyor.

Festivalde Türkiye’den yer alan tek film, Panorama bölümünde gösterilen Ferit Karahan’ın imzasını taşıyan “Okul Tıraşı”.