Kültür Sanat Beyoğlu’nda adım başı sanat

Beyoğlu’nda adım başı sanat

29.05.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

AKM’den Tophane’ye uzanan Beyoğlu Kültür Yolu Festivali’nin haritasını çıkardık. Dijital sanat projeleri de var, ustaların başyapıtlarını buluşturan sergiler de…

Beyoğlu’nda adım başı sanat

Seray Şahinler  - İstanbul’un ve dünyanın en önemli kültür damarlarından biri Beyoğlu. Kültür hafızamızın en güçlü ve sembolik duraklarından… Son yıllarda sanat hayatında dalgalanmalar yaşansa da açılan yeni galeriler, kitapçılar Beyoğlu’nu bugün de sanatın kalbi addetmeye yetiyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından geçen yıl ilki düzenlenen Beyoğlu Kültür Yolu Festivali ise buradaki dinamizmi artırdı. Dün başlayan yeni Kültür Yolu etkinlikleri kapsamında haziran sonuna kadar semtin 41 noktasında sergi, sanat etkinliği, film gösterimi, atölye çalışması ve konser var. 

Haberin Devamı

AKM’de buluşalım 

Rotamızı Kültür Yolu’nda yer alan sergilere çevirdik. Beyoğlu Kültür Yolu Festivali’nin ilk ve en yoğun durağı Atatürk Kültür Merkezi olacak. AKM’de dört sergi var. Ustaları ve genç sanatçıları buluşturan, hem köklerden ilham alan hem en yeni teknolojilerle üretilen işler AKM’yi bir sanat galerisine dönüştürüyor. Baksı Müzesi Kurucusu Prof. Dr. Hüsamettin Koçan’ın 2017’de müzede açılan 44. kişisel sergisi “Ayağımdaki Diken” bu kez AKM Galeri’de. Sergi, Koçan’ın hayatından hatıralarla bağ kuran işlerden oluşuyor. Refik Anadol’un AKM Tiyatro Fuayede’de sergilenen “Rumi Dreams” enstalasyonu Mevlânâ evrenine farklı bir bakış. Yapay zekâ tabanlı bir ışık ve hareket temaşası olan enstalasyon, 19 farklı dilde “Mesnevi” yazıları, 180 binden fazla tekke, eski kitap sayfaları ve belge resimleri ile tasavvuf müziği ve icra kayıtlarını içeriyor. Yine AKM’de Nazlı Pektaş ve Ayça Okay küratörlüğünde düzenlenen “Gençler Yolda” sergisi genç sanatçıların 2018-2022 yılları arasında üretilmiş, bir bölümü daha önce farklı sergilerde görülmüş bir bölümü hiç gösterilmemiş işlerinden oluşuyor. AKM Türk Telekom Opera Salonu Alt Fuaye’de ise bugün 569. yıldönümü kutlanan İstanbul’un Fethi’ne temas eden “Fetih İstanbul” sergisini ziyaret edebilirsiniz. AKM’nin festival sonuna kadar operadan tiyatroya, sinemadan atölyelere kadar pek çok etkinliğe ev sahipliği yapacağını ekleyelim. Program hakkında detaylı bilgiye akmistanbul.gov.tr adresinden ulaşabilirsiniz. 

Haberin Devamı

Ustalar unutulmaz

Kültür Yolu’nun sergilerine Beyoğlu’nun en güzel zamanlarına tanık olmuş ve buradan ilham almış Türk resminin ustaları da eşlik ediyor. Resim tarihine beş binden fazla çalışmasıyla en çok eser bırakan ressam olarak geçen Hoca Ali Rıza, ölümünün 92. yılında Beyoğlu Belediyesi Galatasaray Sergi Salonu’nda anılıyor. “Yaşadığı Devri Yaşatan Ressam”, Milli Kütüphane Arşivi Koleksiyonu’ndan hazırlanan bir Hoca Ali Rıza sergisi. Seçkide, sanatçının kendine has özellikler içeren sulu boya, yağlı boya ve daha önceden hiçbir yerde sergilenmemiş kara kalem eserleri yer alıyor. Anadolu’nun zenginliğinden aldığı ilhamla resim, el baskı yazmacılık, gravür, seramik, heykel, vitray, mozaik, hat gibi birçok alanda binlerce esere imza atan Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun işleri, aile koleksiyonundan hazırlanan “Kalamış’tan Narmanlı’ya” sergisinde izleyiciyle buluşuyor. İstiklal Sanat Galerisi’ndeki sergi hem ev hem atölye olarak kullandığı Kalamış’taki evinden ve yine bir dönem atölye olarak kullandığı Narmanlı Han’dan da esintiler sunuyor. Sergide sanatçının otoportre eserlerinin yanı sıra farklı malzemeler ve teknikler kullanarak ürettiği Kariye Camii, Köylü Ana, Ebabil Kuşu, Beyazıt Âşık Veysel, İstanbul, Kırmızı Ayak gibi birçok nadide eseri var. Türkiye’de çağdaş seramik sanatının öncülerinden, ilk Türk profesyonel kadın seramik sanatçısı olan Füreya Koral’ın TBMM’den getirilen eserleri ise Galataport İstanbul’da G Blok’ta sanatseverlerle buluşacak. 

Haberin Devamı

Zanaat ve tasarım 

Beyoğlu’nda gezerken tasarım ve zanaatten ilham alan sergilere de tanık olabilirsiniz. Beyoğlu Belediyesi Başkanlık Binası Sanat Galerisi’ndeki “Anadolu’dan Zanaatlar Avrupa’dan Tasarımlar” bir Avrupa Birliği Projesi Ortak Üretim sergisi. Sergide Avrupa’dan tasarımcıların güncel tasarım önerilerinin zanaatkârlar ile birlikte hayata geçirildiği 10 ürün yer alıyor. “Türkiye Dokuma Atlası” projesi kapsamında Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen “Dokuma Atlası Sergisi”nde, 148 çeşit Türk el dokuması var. Üsküdar çatması, Edirne kırmızısı, Hatay ipeği, Denizli buldan bezi, Antep kutnu, Ankara sofu, şal şepik, ehram ve beledi gibi yöresel dokumaların ilk kez bir araya getirildiği projede Anadolu’nun binlerce yıllık dokuma kültürünü tanımak için bölgesel rotalar izlenerek tarihi 58 tür arasında zamana yolculuk yapılabiliyor. 

Haberin Devamı

Beyoğlu’nda adım başı sanat

Rota oluşturuldu

Beyoğlu’nun kılcal damarlarına yayılan, sanatseverleri uzun ve keyifli bir yolculuğa çıkaran “Kültür Yolu”nun durakları elbette bu kadarla sınırlı değil. Galata Kulesi Sergi Salonu’nda Coşkun Aral’ın “Dünyadan Notlar”, Atlas 3. katta “Kamera Arkadaşı Sergisi”, Akbank Sanat’ta “Akbank 40. Günümüz Sanatçıları Sergisi”, Grand Pera Cercle d’Orient’da “Baselected”, Fransız Kültür Merkezi’nde Mathieu Forget’nin “Yolculuğa Davet”, Galataport İstanbul Paket Postanesi’nde “Ara Güler” ve “Gerçekliğe Dönüş, Göbeklitepe Sergisi”; Koç Üniversitesi Anamed’de “Geçmiş ve Şimdinin Buluşması: Fotoğrafik Bir Keşif”, MSGSÜ İstanbul Resim ve Heykel Müzesi Kütüphane’de “Hafıza Mekânları, Müzeler: Mimari ve Sergileme”, Tarihi Maksim Sahnesi’nde ise “Dijital Obskura”, Taksim Camii Kültür Merkezi’nde “Nur-U Osmaniye”, Galata Mevlevihanesi’nde Fatih Çıtlak sergisi rotanın durakları arasında.