Kültür Sanat ‘Bir daha dizi mizi yazmam’

‘Bir daha dizi mizi yazmam’

23.11.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

‘Bir daha dizi mizi yazmam’

‘Bir daha dizi mizi yazmam’


Yeni yayın döneminde TRT’de ekranlara gelen, senaryosunu Attila İlhan’ın yazdığı “Baykuşların Saltanatı" isimli dizi, yazarı tarafından eleştirildi


       ‘Baykuşların Saltanatı’nda TRT’ye çektiğiniz diğer dizilerdeki çalışma ortamını yakalayabildiniz mi?
       “Baykuşların Saltanatı", TRT’de, 20 yıldır içinde yaşadığım “ortaklaşa" çalışma ortamından, “çok farklı" bir şekilde çekildi. Senaryo üzerinde bir yıl boyunca çalıştığımız Nilgün Sağyaşar, tam da çekime başlanacağı sırada, başka bir göreve alındı; dizi, neyi çekeceğinden doğru dürüst haberi olmayan, başka bir yapımcı ile başka bir yönetmene devredildi; bu kadarı bile, “ortaklaşa çalışma" ortamını bozmaya yeterdi ya, bir kere görüşebildiğimiz yeni yönetmen, uyarıya, ortak çalışmaya, diyaloğa açık olduğumu, altını çizerek söylediğim halde; ne çekim boyunca, bir kere olsun beni çağırdı, ne bir telefon etti, ne de senaryoyla ilgili bir soru sordu. Bu bakımdan “Baykuşların Saltanatı", geleneksel diyebileceğim, TRT “ortaklaşa dizi çekim" esprisinden uzak olarak çekildi.

       Bu diziyle ilgili çıkan söylentileri siz nasıl değerlendiriyorsunuz?
       Çekilen dizi, yazılan senaryoya göre, daha düşük çaplı görünüyorsa; bazı dedikoduların çıkması, önlenemez. Ayrıca, şöyle bir gerçek biliniyor, senaryoya göre tasarlanan bütçe, fazla yüksek görüldüğü için, zamanın Drama Müdürü tarafından onaylanmamış; Drama Müdürü görevinden ayrılmak zorunda kalmıştır. Böyle “yüksek" bir bütçeye göre çekilmesi gereken film, eğer çekiminde ve gösteriminde o bütçenin gereklerine layıkıyla cevap vermiyorsa, bazı soru işaretleri doğabilir. Anlaşılan doğmuştur da!

       Hesaplar denetlenmeli!
       Peki bu soru işaretleri nasıl yanıtlanacak?
       Eğer “dedikodu" mevcutsa, temize çıkmanın en kestirme yolu, dizi hesaplarının bir müfettiş tarafından denetlenmesi değil midir? Güvenilir, kurum dışından, belki yeminli bir hesap uzmanı ya da Mali Polis’ten bir yetkili masrafları dikkatle inceleyerek; senaryoya göre tahmin edilmiş ve öyle kabul edilmiş bütçe “kalemlerinin"; senaryoyu hiçe sayan, sorumsuzca kısaltan ya da değiştiren çekimin, yaptığı masraflara ne kadar uyduğunu araştırabilirdi. Sözgelişi, geceleyin çekilmesi gereken sahneler, gündüz çekilmişse; ya da Kuşadası ya da Çeşme’de gerçekleştirilmesi gereken sahneler, İstanbul’da yapılmışsa, yağmur, fırtına, rüzgâr sahneleri es geçilmişse, aradaki farkın ne olduğu, hangi “faturalaröla gösterildiği, meydana çıkardı.
       Olacak şey mi?
       “Baykuşların Saltanatı", TRT’nin prestij dizisiydi. TRT prestij dizisine niye rastgele bir çekim yapsın?
       Dizi, daha ikinci haftasında, perşembe gecesinden alınarak, çarşambaya - üstelik uluslararası maçların yapıldığı saate - konuldu; dahası, Türkiye - Fransa “mili maçıönın yapıldığı gece, “Baykuşların Saltanatı" yayından kaldırıldı, bu tür kaydırma ve ertelemelerin, diziyle seyircisi arasındaki duygusal bağı bozup dağıttığı, bilinen bir şeydir. Senaryonun bir yıl önce, senaryo yazarına, TRT TV Daire Başkanı tarafından, yazılı şekilde “prestij dizisi" olarak “ısmarlandığı" düşünülürse, yeni TV Dairesi’nin ve Drama Bölümü’nün, TRT’nin “prestijine" ne kadar önem verdiği, gayet iyi anlaşılabilir. Sözümona “prestij dizisi" olan, “Baykuşların Saltanatı", TRT TV Daire Başkanlığı ve Drama bölümü tarafından, böyle itilip kakılırken, şüphesiz, “kara mizah" sayılabilecek olan şey, aynı TRT’den, aynı senaryo yazarına, yeni bir dizi senaryosu yazmasının teklif edilmesidir. Olacak şey mi bu?

       Teklifi nasıl değerlendireceksiniz?
       Niye yazayım ki, o da rol dağıtımından efektlerine, diyaloglarından montaj ve dublajına kadar, aynı zorbalıkla “itilip kakılsın" diye mi? Bir daha dizi mizi yazmam!

TRT söylentilere ne diyor?

       Bülent Varol (TRT Genel Müdür Yrd.)
       “TRT’nin yeni atağı ile ilgili"
       “TRT köklü bir kurumdur. Bir kurum içinde “çalışanlar" da vardır, “çalışmayanlar" da... Dedikodu her yerde olur. Dedikodulara göre hareket edecek olsam, her gün üç kişiyi dışarı atmam lazım. Bütün bu söylentiler, TRT’nin yeni atağıyla ilgili. Bu ataktan televizyon çevreleri dahil birtakım çevrelerin tedirgin olacağı malumdur."

       Tomris Giritlioğlu (Drama Programları - Yönetmen)
       “ Bunlar bizi sadece gülümsetiyor"
       “Değişimi gerçekleştirmek her zaman zordur. Cesaret ister. Bu cesarete sahip bir ekiple yola çıktık. Her atılan adımın arkasında inanç, güven, dürüstlük ve ilkelilik vardır. Bize yaraşan projelerle seyircinin karşısına çıkıyoruz. Bunun karşısında duranların dedikoduları bizi sadece gülümsetiyor. Biz yolumuza devam ediyoruz"

       n Nilgün Sağyaşar (Drama Programları Müdürü.)
       “TRT elinden geleni yapmıştır"
       “Baykuşların Saltanatı, TRT’nin prestij dizilerinden birisidir. TRT bu projeyi en iyi şekilde hayata geçirmek için elinden gelen her şeyi yapmıştır. Sonuç ekranlarda görülecektir."