Kültür Sanat Bir İsyanı Fotoğraflamak

Bir İsyanı Fotoğraflamak

30.05.2014 - 16:26 | Son Güncellenme:

Bu kitap Gezi direnişinde üretilen görsel tanıklıklarla ilgilenirken, nakledilen görüntülerin fotoğrafçıların zihnindeki bağlamlarını anlamaya çalışıyor.

Bir İsyanı Fotoğraflamak

Özcan Yurdalan, projenin üzerinde çalışmaya gezi sürecinin son günlerinde başlamış.
Yabancı ajans muhabirleri, ana akım medyada çalışan foto muhabirleri, bağımsız muhabirler ve belgeselciler, foto aktivistler gibi farklı kategorilerden fotoğrafçılarla yüz yüze gerçekleştirilen görüşmeler sonucunda düzenlenen kitapta, 62 fotoğrafçının gezi süreci hakkındaki yorumları, gözlemleri, fotoğrafçı olarak izlenimleri bulunuyor.

Haberin Devamı

ARKAKAPAK:

"Türkiye toplumu tarihinin en önemli dönemeçlerinden birinden geçerken hiç olmadığı kadar çok sayıda görüntü kaldı geride.

Gezi Parkı işgalini, Taksim Meydanı’ndan sokaklara yayılan direnişi görüntüleyen binlerce kişinin topluca bir hafıza yaratma gayretine tanık olduk.


Çeşitli biçimler alarak evrilip dönüşen isyan, görsel kayıt tutmaya çalışan fotoğrafçı ve videografçılar için önemli verilerle doluydu.

Fotoğrafçılar isyanın her yerinde ve her anında bulunmaya çalıştılar, hiç bir tanıklıktan eksik kalmamak için olağanüstü bir gayret gösterdiler.


Görüntüler, şimdiye kadar yaşadığımız toplumsal hareketler içinde en geniş etkiyi geleneksel medyada olduğu kadar alternatif mecralarda yer alarak yarattı. Bu durum görsel haberciler kadar güvenlik güçleri tarafından da fark edildi. Bu süreçte görsel haberciliğin saygın bir medya olarak yeniden doğabilmesi ve dürüst habercilik ilkelerinin hakkıyla yerine getirilebilmesi için fotoğrafçıların ve fotoğraf mecralarının eline güçlü bir fırsat geçti.

Haberin Devamı


Bu kitap Gezi direnişinde üretilen görsel tanıklıklarla ilgilenirken, nakledilen görüntülerin fotoğrafçıların zihnindeki bağlamlarını anlamaya çalışıyor. "