Kültür Sanat 'Bir kelime için şarkıyı yaktığımı bilirim'

'Bir kelime için şarkıyı yaktığımı bilirim'

09.05.2006 - 00:00 | Son Güncellenme:

"Kadın Şarkıları" adlı yeni albümündeki şarkıları sözlerine bakarak seçtiğini söyleyen Levent Yüksel: "Kadınların erkeklere söylediği şeyleri artık erkekler de hissediyor. Bu şarkıları bir de erkeğin ağzından duysunlar istedim"

Bir kelime için şarkıyı yaktığımı bilirim

Bir kelime için şarkıyı yaktığımı bilirim
MELİS ALPHAN - Milliyet Cumartesi

Sezen Aksu, Nilüfer ve Ajda gibi isimlerin söylediği 12 şarkıyı bu kez Levent Yüksel'den dinliyoruz. "Kadın Şarkıları" adlı albümde kulağımızda yer etmiş parçalar var. Tarzınız olsun olmasın, baştan sona sıkılmadan dinleyebileceğiniz albümlerden biri bu.

"Ben sadece şarkı söylemek istedim. Beğenmediyseniz alın orijinalini dinleyin" diyen Yüksel, hayatı boyunca kadınları anlamaya çalıştığını ve artık bu konuda ilerleme kaydettiğini söylüyor. Arada iddialı cümleler de kuruyor. "Yönlendirilmekten hoşlanıyorum", "Kadınlar iyi yönetiyorlar" gibi... Sezen Aksu ile eskisi kadar sık görüşemediklerini ama ona eskisi kadar hayran olduğunu anlatıyor. "Ben onun ikide bir 'Şu enstrümanı kap' diyebileceği nadir adamlardan birisiyim" diyor. Ha bir de unutmadan, çok güzel Mazhar Alanson taklidi yapıyor.

Bu albümün fikri nasıl oluştu?
Ben çocukken erkekler kadınların peşinden koşardı. Bugün kadınlar erkeklerin peşinden koşuyor. Kadınların erkeklere söylediği şeyleri artık erkekler de hissediyor. Bu şarkıları bir de erkeğin ağzından duysunlar istedim.

Neye göre seçtiniz şarkıları?
Önce sözlere bakarım. Bir kelime için şarkıyı yaktığımı bilirim.

Söylediğiniz şarkılardaki gibi mi yaşıyorsunuz aşkı?
Evet. Yaşlanınca insan eğriyi doğruyu konuşup halledelim gibi bir hale giriyor. Aşık olduğum zaman, sadece aşkım için için ölmüyorum.

Ama sizin için aşk da çok önemli gibi görünüyor.
Tabii ki. Ama aşk dediğin zaten öyle bir şey. Birinden hoşlanırsın, hoşlandıktan sonra onunla bir beraberlik yaşarsın; ayrılırsın ama aşk devam eder. Acısı sürer. Onun toplamı benim için aşk.

"Kadın ve erkek eşit değil"
Bu albümü neden şimdi yaptınız?
42 yıllık hayatımda sürekli kadınları anlamaya çalışan bir erkek durumundaydım. Şimdi kadınları biraz daha iyi anlıyorum. Ama anlayamadığım zamanlar da oluyor. Kadın ve erkeğin eşit olduğuna inanmıyorum. Doğurganlık özelliğiniz sayesinde hayata 1-0 önde başlıyorsunuz. İşin içine mantık ve duygular girince erkeklerden çok daha ağır basıyorsunuz. İki cins arasındaki farkı azaltmak için bu albümü yaptım.

Kadınları anlayamamaktan şikayetçi olsanız da hayatınız hep kadınlar arasında geçti.
Hemcinslerimi beğenmedim ben.

"Hepsi üstüme geliyordu"
Hayatınızda dönem dönem en önemli kadınlar kimler olmuştur?
Tüm ciddi beraberliklerime çok önem verdim. İlişki anlamında durum bu. Arkadaşlık açısından bakarsak, erkekten ziyade kadını tercih ediyorum. Daha iyi yönetiyorlar. Yönlendirilmekten çok hoşlanıyorum.

Albümdeki şarkıları alırken herkesle teker teker konuştunuz mu?
Evet. İlk başta Sezen'den istedim. Ondan başlayayım, onunla bir sorun olursa diğerlerine söylemem dedim.

Bunlar şarkıcılarıyla çok özdeşleşmiş şarkılar. Hepsi de çok belirgin sesler, yorumcular. İnsanların sizin yorumunuzdan hoşlanmayacağı kaygısı duydunuz mu?
Bu kadar şarkı seçmişim, seçmek kolay. Sonra düzenleme yapılmış; o da bir derece kolay. Ama şarkı söylemek için stüdyoya girdiğim anda dedim ki, "Ben bunu yapamayacağım. Zaten bunların yapılmışı var". Albümdeki 12 parça da üstüme üstüme geliyordu. Ben sadece şarkı söylemek istedim. Beğenmediyseniz, alın orijinalini dinleyin.

"Beni Unutma"yı unutmadı
Bu parçalarla anılarınız var mı?
1995'te beynimden rahatsızlık geçirdiğimde sağ tarafım felç olmuştu ve üç aylık bebek durumundaydım. Doktor bana yaklaşarak "Bize bir şarkı söyler misin?" demiş. Başımı sallayıp "Beni Unutma"yı söylemişim. Ben bir de şarkı sözlerini unuturum. Ama bu şarkıyı kafama o kadar yerleştirmişim ki... "Yoksun Sen"i söylerken birden stüdyodan çıkmışım. Stüdyodakiler "Niye?" diye sordu. Dedim ki, "Ben ağlayarak şarkı söyleyemiyorum." "Unutama Beni"yi küçükken kendi kendime söyleyip ağlardım.

"Köpeğim ve ben bir ikiliydik"
Mazhar Alanson "'Sarı Laleler' parçasını Levent Yüksel ve Sezen Aksu'ya vermek istedim. Kabul etmediler. Demek ki iyi prodüktör değillermiş" demiş.
Haydi oradan canım (gülüyor!) "Sana sarı laleler aldım çiçek pazarından" lafı vardı sadece. "Levent, sen bunu al bir beste yap" dedi. Ben ona gidip "Haydi laf yaz şuna", o bana "Haydi yap şuna bir beste" diyip duruyordu. Ondan sonra koptuk. Ama albümdeki parça süper olmuş.

"Onunla kalplerimiz bir"
Sezen Aksu'nun dönem dönem bazı kişilerle çok yakın olup sonradan onlardan uzaklaştığına şahit oluyoruz. Sizin ilişkiniz ne şekilde sürüyor?
Ona hâlâ çok hayranım. İnanılmaz bir üretimi var. Hızına, ritmine inanamıyorum. Yanında durduğun zaman gitmek istemiyorsun. O üretime şahit olmuş bir adam olarak benim için "Onun kanatları altında", "okulundan mezun olmuş" deseler de olur diye düşünüyorum.

Böyle bir şey yok mu diyorsunuz?
O beni keşfetti ve yönlendirdi. Oysa Sezen Aksu okulundan mezun olmak için hiçbir şey bilmeden ona gitmiş ve onun tarafından yetiştirilmiş olmanız gerek.

Onun da sizden ve diğerlerinden aldığı bir şeyler olmalı. Sizin neyinizden hoşlanıyor?
Ben onun ikide bir "Şu enstrümanı kap" diyebileceği nadir adamlardan birisiyim. "Eline udu al" dediğinde o ut benim elimdedir.

Bu ilişki aynen devam ediyor yani.
Evet. Birbirimizi pek arayıp soramıyoruz ama kalplerimiz bir. Geçen yıl bir sabah uyanıp "Bana Levent'i arayın" diyor. "Sezen, İngiltere'deyiz" diyorlar. "Olsun, arayın bulun" diyor. Bana "Dün gece rüyamda gördüm seni, iyi misin?" diye sordu. "Hayır" dedim. Köpeğimi kaybetmiştim çünkü. Köpeğimle bir ikiliydik. Hatta kız arkadaşlarımın bile dikkatini çekerdi.

"Ya köpeğin ya ben" diyorlar mıydı?
Biri demişti. Öyle dedikleri an direkt köpeği seçiyordum zaten. n
Not: Levent Yüksel ve grubu Sıfır km bugün Babylon sahnesine çıkıyor. Konserde Yüksel'in en çok bilinen şarkılarının yanı sıra cover parçalar da yer alacak. Biletix'teki biletler 28 YTL.

"Başlı başına bir projeyim"
Hayatta ve kariyerinizde daha yapacağınız neler var?
Büyük bölümünü gerçekleştirdim. 1995'te bir gidip geldiğim için, insanın hayatında alınmış ya da yapılmış bir şeyin hiç önemi olmadığını fark ettim. Bu yüzden bir hedef koymadım önüme.

Yeniden evlenmeyi düşünür müsünüz?
"Asla evlenmem" gibi bir tavır bana saçma geliyor. Ama evlendiğinde nelerin altına imza attığını bilen bir adamım. Beni hakikaten heyecanlandıracak, "Haydi evlenelim, bir çocuğumuz olsun" diyebileceğim biri lazım. Şimdiki ilişkim de o yolda gidiyor.

Parçası olmaktan en fazla mutluluk duyduğunuz proje hangisi?
Dünya benim etrafımda dönüyormuş gibi, çok egoist, çok bencil hissediyorum. Ben zaten başlı başına bir projeyim.

"Nihat Odabaşı 'soyun!' dedi"
Fotoğraflarınızı Nihat Odabaşı çekmiş. Onunla çalışmak nasıldı?
"Soyun" dedi bana. Ben hemen soyunmaya başladım. "Şu kayanın üzerine uzan bakayım" dedi. "Olur" dedim, uzandım. "Ya, bir sürü insanın fotoğrafını çektim, hiçbiri senin kadar kazma değildi" dedi. Ben kendimi biliyorum. Nihat güzel kadınları çekiyor, uzan deyince onlar uzanıyorlar. Ama bana uzan deyince ben böyle langırt diye yatıyorum. Ondan sonra "İyi, Allah cezanı vermesin senin. Al şu papatyaları eline" dedi. Aldım. Sonra "Saklan şimdi papatyaların arkasına" deyince ben kafamı eğmişim. "Allah seni kahretmesin, öyle mi saklanılır? Kaldır yüzüne" dedi.

Albümün kartonetinde bu çekim gününden "çok değerli pazar günü" diye söz ediliyor. Neden bu kadar değerli?
Nihat Odabaşı gibi ben de pazarları bir şey yapmaktan hoşlanmam.