Kültür Sanat ‘Bizim gerçeğimiz onların distopyası’

‘Bizim gerçeğimiz onların distopyası’

07.10.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Ferit Karahan’ın bol ödüllü filmi “Okul Tıraşı”nın Türkiye prömiyeri 58. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde yapıldı. İlk gösterimi 71. Uluslararası Berlin Film Festivali’nde gerçekleşen ve burada FIPRESCI Ödülü’nü kazanan “Okul Tıraşı”, yatılı bir okulda hasta olan okul arkadaşını kurtarmaya çalışan fakat karşısında sistemi, bürokrasiyi, coğrafyayı bulan Yusuf’un hikâyesini anlatıyor.

‘Bizim gerçeğimiz onların distopyası’

Seray Şahinler - Antalya / Gösterim sonrası sorularımızı yanıtlayan Karahan, filmin kendi hayatından izler taşıdığını söyledi. 90’lı yıllarda Ağrı’da yatılı okulda eğitim gören yönetmen, oraya dair bir hikâye anlatmak istediğini ve filmin bu arzuyla başladığını kaydetti. Film, fikir aşamasından yapıma yedi yılda tamamlanmış. Bu uzun yolculuk şimdi dünyayı dolaşarak sürüyor. Film, Fecr Film Festivali’nde En İyi Senaryo Ödülü, 36. Uluslararası Valencia Film Festivali CINEMA JOVE’da En İyi Film ve En İyi Seyirci Ödülü, 28. Avrupa Film Festivali Palis’te En İyi Yönetmen Ödülü, 11. Atlántida Film Festivali’nde Eleştirmenler Ödülü, 17. Uluslararası Kazan Müslüman Filmleri Festivali’nde En İyi Erkek Oyuncu Ödülü ve En İyi Yönetmen Ödülü, 37. Hayfa Uluslararası Film Festivali’nde ise Jüri Özel Ödülü’nün sahibi oldu.

Haberin Devamı

Karahan’a yerel kodlara sahip “Okul Tıraşı”nın dünyayı nasıl yakaladığını sorduk. Festivallerden iyi tepkiler aldıklarını kaydeden Karahan, “Basit bir mesele, iki çocuktan biri diğerini kurtarmaya çalışıyor. Meselenin yalınlığı bütün dünyada filmi anlaşılır kıldı. İlk yarım saati izlediklerinde sanki bir distopya izliyor gibiydiler. Bizim gerçeğimiz onlara distopya gibi geliyor. İnsanların sevgisi bizi mutlu etti” diye konuştu. Ekin Koç, Mahir İpek, Cansu Fırıncı, Melih Selçuk ile birlikte çocuk oyuncu Samet Yıldız’ın rol aldığı “Okul Tıraşı”, 23-30 Ekim tarihleri arasından Boğaziçi Film Festivali’nde izleyiciyle buluşacak.