Kültür Sanat Bodrum Film Festivali başlıyor

Bodrum Film Festivali başlıyor

15.06.2007 - 00:00 | Son Güncellenme:

4. Uluslararası Bodrum Film Festivali, Türk sinemasının son yıllarda yaptığı atılımı vurgulayan Mamma li Turchi (Anne Türkler Geliyor) bölümü ve Nuri Bilge Ceylan retrospektifiyle taçlandırılan belgesel ağırlıklı programına bugün başlıyor.

Bodrum Film Festivali başlıyor

ALİN TAŞÇIYAN


Bodrum Belediyesi ve Avrasya Sanat Kolektifi tarafından dört yıl önce başlatılan film festivali, Ege Bölgesi’nin en önemli sinema etkinliği. Barışçı ve çevreci, siyasi kimliğe sahip, programının yüzde 70’ini belgesellerle oluşturan, panel ve söyleşilerle tartışma ortamı yaratan Bodrum Film Festivali’nin bu yılki sloganı, küresel afet ve savaşlara dikkat çekmek amacıyla “Sırada Ne Var? / What’s Next?” olarak belirlendi.


Akdeniz ülkelerine özel bölüm
Festivalin Belgesel Panorama bölümünde, uluslararası festivallerde beğenilen “Chicken Elections”, “Radiophobia”, “Source” gibi filmler yer alıyor. Bodrum Belgeselleri bölümü, yörede gerçekleştirilen yapımlara ayrıldı. Lübnan, Filistin, Suriye, Mısır ve Cezayir gibi Akdeniz’e kıyısı olan Arap ülkelerinden belgesellere de özel bir bölüm verildi.
Rusya’dan 14, Türkiye’den 9 kısa filmin gösterileceği seçkiler, kısa film dalındaki programı oluşturuyor. Nuri Bilge Ceylan retrospektifi; yönetmenin ilk yapıtı, kısa metrajlı “Koza”dan başlayarak her biri uluslararası arenada ve ulusal festivallerde büyük ödüller kazanan “Kasaba”, “Mayıs Sıkıntısı”, “Uzak” ve “İklimler”i kapsıyor. 21 Haziran’a dek sürecek festival kapsamında çeşitli sergiler ve paneller de düzenlenecek.

   

Açılış  Kale’de

Festivalin açılış töreni bu gece 21.00’de Bodrum Kalesi’ndeki açıkhava sahnesinde, dünya müziği yapan topluluk Oojami’nin konseri ve ödül töreniyle gerçekleştirilecek. Gecede Metin Erksan Sinemada Ölümsüzlük Onur Ödülü, Hülya Uçansu da sinemaya katkılarından ötürü Onur Ödülü alacaklar. Halikarnas Balıkçısı Çevre Ödülü belgeselci Sofia Trincao’ya, Heredot Barış Ödülü ise Beyrut Sinema Geliştirme adlı kurumun yöneticisi Hania Mroue’ye verilecek.