Kültür Sanat Çağdaş sanat dijitale taşınıyor

Çağdaş sanat dijitale taşınıyor

12.03.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Sabiha Kurtulmuş, Moris Sabaner ve Albert Nahmiyas’ın ortak girişimiyle kurulan MAS, aralarında Bedri Baykam, Ayten Turanlı ve Mehmet Güleryüz’ün de bulunduğu Türkiye’nin çağdaş sanatının en değerli isimlerini çevrimiçinde bir araya getiriyor.

Çağdaş sanat dijitale taşınıyor

Gizem Çetimen

Haberin Devamı

Merkur Galeri’nin kurucusu ve sanat danışmanı Sabiha Kurtulmuş, CNH Sanayi Ticaret A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Albert Nahmiyas ve Marmara A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Moris Sabaner ortak bir girişime imza atarak sanatseverleri yeni bir online çağdaş sanat platformu ile buluşturdu. MAS isimli bu online galeri aralarında Bedri Baykam, Ayten Turanlı, Leyla Amadi ve Mehmet Güleryüz’ün de bulunduğu Türkiye’nin önemli çağdaş sanatçılarının güncel yapıtlarını sanatseverlere sunuyor. Gallery MAS’ın önceki gün Zoom üzerinden gerçekleştirilen basın toplantısına projenin mimarları Sabiha Kurtulmuş, Albert Nahmiyas ve Moris Sabaner katıldı. Toplantıya MAS hakkında kısaca bilgi vererek başlayan Kurtulmuş, “İlk çıkış noktamız Türkiye’nin en önde gelen sanatçılarının küçük çaplı eserlerini sanatseverlere sunmak oldu. Şu anda sitemizde 25 sanatçımız var. Burada sanatçıların 1 metrenin altındaki sanat eserlerini gösteriyoruz ve satışa sunuyoruz” dedi.

Haberin Devamı

‘Kapalı usul sistem’

Sabiha Kurtulmuş, MAS’ın genç sanatçıların keşfedileceği bir site olmadığını burada gündemde olan ve iyi bir kariyere sahip olan sanatçılara hitap eden bir platform olduğunun altını çizdi. Şu anda sadece Türk sanatçıların eserlerini göstermeyi hedeflediklerini belirten Kurtulmuş, asıl üzerinde çalıştıkları konunun ise güvenli bir ikinci el pazarı oluşturmak. MAS’ta koleksiyonerlerin ve sanatçıların haklarını korumak adına kapalı usül bir sistem olacak. Gizlilik esası altında satışa sunulacak eserin yalnızca görseli paylaşılacak ve bu şekilde teklife açılacak. Site bu şekilde satıcı ve alıcı arasında iletişimi sağlayacak. Güvenli bir alışveriş sistemi hazırladıklarını belirten Albert Nahmiyas’a göre eserleri koleksiyonerlere ulaştırmak için bir kargo şirketi kullanılmayacak. Onun yerine MAS’ın kendi elemanları eserleri sağlam ve güvenli bir şekilde taşıyarak alıcıya ulaştıracak.

Gençler için fırsat

Dijital sanat platformları arasında eser seçimi ve sunduğu imkânlarla fark yaratacağını söyleyen Albert Nahmiyas, dijitalin sanat severlere inceleme, araştırma ve kıyaslama fırsatı sunduğunu belirtti. Nahmiyas, “Yıllar içinde sürekli sanatla ilgilenen gençlerin tanınan çağdaş sanatçılarımızın eserlerine ulaşmada çektikleri sıkıntıları gördüm. Bunu ben de yaşadım. Dolayısıyla böyle bir projeyle sanatçılarımızın daha ulaşılabilir eserlerini ortaya çıkarmak ve özellikle yeni neslin dijital ortamda alışveriş yapmaları ve seyretmeleri için hizmet vermek bizi çok heyecanlandırdı” dedi. Nahmiyas, alt yapıyı kuvvetli kurarak sanatçıların eserlerini kaliteli fotoğraf çekimleri yaparak siteye koyduklarını belirtti. Bu fotoğraflar arasında gezinti yapmanın da çok keyifli olacağını sözlerine ekledi. Sanatçı ve galerici işbirliğiyle seçilen güncel eserleri incelemek ya da bilgi almak için www.gallerymas.com adresi ziyaret edilebilir.