Kültür Sanat Çağdaş sanatın bahçesi

Çağdaş sanatın bahçesi

06.06.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

İstanbul çağdaş sanat dünyasını hareketlendiren fuarlar dün sona erdi. Contemporary Istanbul’un ilgi çeken eserleri arasında Mehmet Uygun’un “Yeryüzü Zevkleri Bahçesi” adlı sergisine odaklanan kitap vardı

Çağdaş sanatın bahçesi

GİZEM ÇETİMEN Türkiye’nin önde gelen galeri, sanatçı, kurum ve kuruluşlarını bir araya getiren 15. Contemporary Istanbul, dün sona erdi. Fuar, uzun süren sessizlik döneminin ardından kültür dünyasına büyük bir hareketlilik getirdi. Fuar alanında sergilenen eserler arasında dikkat çekenlerden biri Mehmet Uygun’un “Yeryüzü Zevkleri Bahçesi” başlıklı sergisine odaklanan “Mehmet Uygun Kodeksi” isimli koleksiyon kitabı oldu. Kitap, Contemporary Istanbul’da galerinin kendisine ait bölümünde sanatseverlerle buluştu. Bozlu Sanat Yayınları tarafından yayımlanan kitabın yazarlığını sanat tarihçisi Oğuz Erten, editörlüğünü sanat tarihçisi Dr. Özlem İnay Erten üstlendi. Erten, kitapla ilgili “Mehmet Uygun’un 77 eserinden oluşan ‘Yeryüzü Zevkleri Bahçesi’ sergisi 2019 yılında Bozlu Art’ta açılmıştı. Bu seri, o kadar hoşumuza gitti ki kitaba dönüştürmek istedik. Mehmet Uygun bu seriyi Hollandalı sanatçı Hieronymus Bosch’dan etkilenerek yapıyor. Biz de ondan ilhamla ‘Yeryüzü Renkleri Bahçesi’ adını verdik” dedi.

Haberin Devamı

Alternatif baskısı kitabevlerinde

Erten, sanatçının bu seriyi 20 yıllık bir süre zarfında ürettiğini ve varolmayan hayvanlar diyârı üzerinden düşünerek oluşturduğunu belirterek resimlerin içeriğinin aynı zamanda Ortaçağ’daki kiliselerde görülen doğa üstü hayvanlar olduğunu söyledi. Ayrıca Ortaçağ’da yapılan kodesklerde hayvan sembolizminin önemli olduğunu ve bu yüzden sanatçının eserlerini kodesk formatında kitaba dönüştürdüklerini anlattı. Sadece 57 adet özel baskısı yapılan kitap, kodesklere benzer formatta ciltenmeden, ayrı nüshalar bir araya getirilerek deri kaplı bir kutu içinde sunuluyor. “Yeryüzü Zevkleri Bahçesi”ne ait 77 resim ise sanatçı tarafından numaralanmış ve imzalanmış. Kitabın özel baskına alternatif olarak daha kapsamlı bilgilerin olduğu “Mehmet Uygun: Yeryüzü Zevkleri Bahçesi” ise kitabevlerinde sanatseverlerin ilgisine sunuluyor.

Haberin Devamı

İstanbul’un yeni fuarı da bitti

Yenikapı Avrasya Gösteri ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen, yerli ve yabancı sanatçıların heykelden ebruya kadar binlerce eserinin izleyiciyle buluştuğu ArtContact İstanbul Çağdaş Sanat Fuarı da dün sona erdi. Bu yıl ilk kez düzenlenen fuar, sanatseverler tarafından büyük ilgi gördü.

Yazarlar