Kültür Sanat Can Aydoğdu: Online konserler bir nebze de olsa insanları rahatlattı

Can Aydoğdu: Online konserler bir nebze de olsa insanları rahatlattı

29.06.2021 - 10:39 | Son Güncellenme:

Pandemi süreci hayatın her alanını olduğu gibi sanatı ve sanatın icra edilme biçimlerini de etkiledi. Pandemi öncesinde her akşam farklı mekanlarda her akşam onlarca konsere ev sahipliği yapan İstanbul'da, bu süreçte salgının yayılımını durdurmak için alınan tedbirler doğrultusunda etkinlikler uzun bir süre ara verildi. Çevrimiçi konserler bu süreçte dinleyicilerin tabiri caizse imdadına yetişti. Hatta bu konserlerin gerçekleştirildiği platformlar da kuruldu. Bunlardan biri de Jojo. Pandemi sürecinde insanları çevrimiçi platformda müzikle buluşturmak için yola çıkan JoJo'nun CEOsu Can Aydoğdu ile bu yolculuklarını konuştuk.

Can Aydoğdu: Online konserler bir nebze de olsa insanları rahatlattı

İhsan Dindar - milliyet.com.tr / ihsan.dindar@milliyet.com.tr

Haberin Devamı

 

JoJo fikri fikri kafanızda nasıl oluştu? Buna bir pandemi dönemi mahsülü diyebilir miyiz?

Dijitalde yer alma fikrimiz pandemi öncesinde de belli gerekçeler doğrultusunda her zaman iş planımızdaydı. Bunun en açık nedeni ise Türkiye ve yurt dışında fiziksel olarak konserlere ulaşamayan kitleyle sevdikleri sanatçıları buluşturmak ve dijital dönüşüm yolculuğunda kendimizi konumlamaktı. Bu fikrimiz pandemi ile hızlanarak hayat buldu. JoJo Aralık 2020’de hayata geçmesine rağmen çok kısa bir süre içinde dünyadan ve Türkiye’den müzikseverlerin evlerine konuk oldu. 

 

Yurt dışı ile kıyasladığımızda orada durum nedir? Türkiye bu işin neresinde?

Yurt dışında festival ve konserlerde online platformlar üzerinden yapılıyor, Türkiye’de bu konuda teknolojik altyapıları kullanarak dijital transformasyona ayak uydurdu diyebiliriz.

Haberin Devamı

 

Yanılmıyorsak canlı konser kayıtlarında Jolly Joker mekanları kullanılıyor?

JoJo mekan bağımsız bir oluşum, JoJo’nun ilk kullanıcısı Jolly Joker, bu nedenle Jolly Joker konserleri Vadistanbul’daki mekanından canlı yayınlanıyor. Yapılacak farklı konser ve kültürel etkinlikler için herhangi bir mekan bağlayıcılığımız yok, her mekandan canlı yayın yapabilecek bir altyapımız mevcut.

 

Toplumun reaksiyonu ne yönde? Bir yandan baktığımızda herkes etkinlikleri özlemiş durumda. Ancak genel alışkanlık bu işin daha çok yüz yüze yapılmasına yönelikti...

Online konserler bir nebze de olsa insanları rahatlattı, hem seyircimiz özlediği konserler için evde kendi rahat alanlarını konser alanına dönüştürdü hem de JoJo konserlerinde sanatçılar ve müzisyen arkadaşlarımız bu zor dönemde sahneye çıkmış oldu. JoJo platformu etkinlik mekanları açıldığında da faaliyetlerine devam edecek. Tabii ki fiziksel etkinliklerin yerini tutamaz ama erişilebilir olmak adına herkes sevdiği etkinliklere artık her yerden katılabilir duruma gelecek.

 

Youtube kanalınızda da Türkiye'nin farklı Jolly Joker mekanlarında gerçekleşmiş konserlerden bölümler var. Ancak yanılmıyorsam bunlar bölüm bölüm şeklindeydi?

Jolly Joker YouTube kanalımızda geçmiş yıllarda sahnelerimizden geçen sanatçıların konserlerini arşivledik.  Daha çok arşiv olarak kullanıyoruz.

Haberin Devamı

 

Bundan sonraki süreçte, normale döndüğümüzde de JoJo altyapısı desteklenmeye devam edecek mi? Zira bir yandan da baktığımızda bazen aynı şehirde de olsa maddi imkânı yetse de örneğin çocuğuna bakmak zorunda olduğu için ya da hastalandığı için o konseri kaçıranlar için büyük bir avantaj bu platform?

JoJo platformu sürdürülebilir bir strateji üzerine kuruldu ve desteklenmeye devam edecek. Önümüzdeki aylarda yeni fonksiyon ve özelliklerini duyuracağız. Sürekli kendini geliştiren ve yenilikleri takip eden bir platform olarak yoluna devam edecek. Ayrı şehir ve ayrı ülkelerden çok fazla katılımcımız oluyor, mekanlar aktif bir şekilde açılıp kültürel etkinlikler, konserler yapılırken biz de hibrit bir yapıyla devam edebileceğiz. JoJo platformunun avantajı, hangi ülke ya da şehirde olursanız olun sevdiğiniz bir sanatçının konserini tek başınıza ya da arkadaşlarınızda oturduğunuz yerden erişebilmeniz. Bu model ile hem fiziksel katılım hem de etkinliklere ulaşamayanların katılımı ulaşılabilirlik noktasında değerli bir formüle dönüştü diyebiliriz.

Haberin Devamı

 

Bu sonbahar konser mekanlarının açılması konusunda herhangi bir öngörünüz var mı?

1 Haziran’da yapılan açıklamada sektörümüzle ilgili hiçbir şeye değinilmedi. Bir dahaki kabine toplantısı açıklamasında ivedi şekilde kültür, sanat ve eğlence sektörüyle ilgili düzenlemeleri bekliyoruz. Sonbahara kalmadan mekanların kontrollü açılması gerektiğini düşünüyoruz.