Kültür Sanat Caz prensesi İstanbul'da!

Caz prensesi İstanbul'da!

22.08.2007 - 00:00 | Son Güncellenme:

"Momento" albümüyle, dünyayı kendisine bir kez daha hayran bırakan Bebel Gilberto Kuruçeşme'de!

Caz prensesi İstanbulda
Brezilya'nın uluslararası müzik arenasına kazandırdığı en büyük isimlerden kabul edilen şarkı yazarı ve vokalist Bebel Gilberto, BKM ve Lounge 102 organizasyonu ile İstanbullu müzikseverler ile buluşacak. Bugüne kadar ağırladığı tüm yerli ve yabancı sanatçılar tarafından "dünyanın en etkileyici sahnelerinden biri" olarak tanımlanan Turkcell Kuruçeşme Arena Sahnesi, Bebel Gilberto'nun ipeksi vokali ile romantik bir geceye evsahipliği yapacak.


Sanatçının Nisan ayında çıkan son albümü "Momento", bugüne kadarki en kişisel çalışması olarak tanımlanıyor. Bu albüm ile şarkı yazarı kimliğini de ortaya seren Gilberto'nun parçaları The Brazilian Gilrs, Rio's Orquestra Imperial gibi prodüktörlerin imzasını taşıyor. Latin müziğinin Batıdaki en popüler temsilcilerinden Bebel Gilberto, müzikseverler için İstanbul'un sıcak yaz gecelerinde serinletici ve sakinleştirici bir konser molası gerçekleştirecek.

Haberin Devamı

Bebel Gilberto


New York'ta yaşayan Bebel Gilberto'nun müzik kariyeri henüz 7 yaşındayken  Brezilya'da ünlü bir şarkıcı olan annesi Miúcha'nın ilk solo albümünde şarkı söylemesiyle başlar. 9 yaşında annesi ve efsanevi caz saksafoncusu Stan Getz ile Carnegie Hall festivalinde performans gösteren Gilberto Brezilya'ya dönmesinin ardından çocuk müzikali "Os Saltimbancos" için kayıt yapar. Daha sonraları deneysel bir tiyatro grubuna katılarak "Flying Circus" isimli performans merkezini kurar. Tiyatro grubu ile birlikte şarkıcı ve şarkı yazarı olarak çalışırken 80'lerin Brezilya'lı büyük rock yılsızı Cazuza ile tanışıp yakın arkadaş olması kariyerinde yeni bir dönem başlatır.


 Bu dönemde Dé ve  Cazuza gibi isimlerle ortak çalışmalar yapan ve 'Preciso Dizer Que Te Amo' parçasıyla pek çok ödül alan büyük bir lokal hit yaratan Bebel Gilberto ilk EP'sini 1986 tarihinde  Warner Music etiketiyle yayınlar. 1991 senesinde New York'a taşınan Gilberto Brooklyn Academy of Music'te Brezilyalı ünlü yıldız Carmen Miranda için Arto Lindsay yönetiminde düzenlenen bir gecede Laurie Anderson ve Naná Vasconcelos gibi isimlerle aynı sahneyi paylaştı.New York'ta kısa süre içinde kendi grubuyla  kulüplerde sahne almaya başlayan Gilberto,  90'lar boyunca Arto Lindsay, Thievery Corporation, David Byrne, Towa Tei, Caetano Veloso ve Chico Buarque gibi çok geniş bir skaladan müzisyenlerle çalıştı. 1996 yılında AIDS'lilere bağış için düzenlenen Red Hot+Rio kampanyasında da  Everything But The Girl, Maxwell, George Michael gibi pek çok popüler isimle birlikte performans gösterdi. 90'ların ortasında uluslararası başarı kazanan dans hitleri "Technova" ve "Batucada" ile büyük sükse yapan Gilberto  Brad Anderson'ın "Next Stop Wonderland" adlı filminin de  soundtrackinde yer aldı. 90'ların sonlarında Londra'ya taşınarak eleştirmenlerce büyük övgü kazanan"Tanto Tempo" albümü üzerinde çalışmaya başladı. Aynı dönemde Amon Tobin , Arling &Cameron ve Nina Miranda ile de müzikal ortaklıklara imza attı. 2000 yılında Crammed Discs'den yayınlanan "Tanto Tempo" tüm dünyada 1 milyonun üzerinde satarak Latin Grammy ödüllerinde iki dalda aday gösterildi. 2004 tarihli ikinci albümü "Bebel Gilberto" da büyük övgü alarak MOBO ödüllerini kazandı ve World Music dalında Grammy adaylığı kazandı.
İki remiks albünü de yayınlayan Bebel Gilberto 'nun pek çok parçasını toplamaların yanısıra Nip/Tuck ve Closer gibi film ve dizilerden de hatırlıyoruz.


Ardı arkası kesilmeyen turneleriyle müziğini dünyanın her yerindeki dinleyicilerine ulaştıran Bebel Gilberto'nun geçtiğimiz sene Mike Patton ile yaptığı " Caipirinha" parçası Patton'ın grubu Peeping Tom'un aynı isimli albümünde yer aldı. Bu yıl Nisan ayında yayınlanan son albünü "Momento"da İngiliz prodüktör Guy Sigsworth, Brazilian Girls üyeleri ve Rio'lu Orquestra Imperial ile çalışan Gilberto dinleyicilerini yine büyüsü altına aldı.