Kültür Sanat Çimenciler'e çifte ödül

Çimenciler'e çifte ödül

16.11.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Çimenciler'e çifte ödül

Çimencilere çifte ödül

       BU yıl 10 ülkeden 400 sanatçının katıldığı ve 18 - 29 Temmuz tarihleri arasında yapılan "18. Uluslararası Varna Bale Yarışması"na jüri üyesi olarak davet edilen bale sanatçısı Merih Çimenciler, "Daralım" adlı koreografisiyle madalya kazandı. Sanatçı, 'Bahar' rumuzuyla katıldığı koreografiyle bale dalında 20 yıl sonra Türkiye'ye madalya kazandırması nedeniyle Kültür Bakanı İstemihan Talay tarafından da takdirname ile ödüllendirildi.
       Dokuz Eylül Üniversitesi Konservatuvarı'ndan bale öğrencilerinin katıldığı yarışmada koreografinin hazır olmaması nedeniyle Türkiye'nin diskalifiyesi gündeme gelen yarışmada, 24 saat içinde bir koreografi hazırladığını belirten Çimenciler, "Avrupa'nın çağdaş balesinde Türkler yok. Etnik müzik tarzında hazırladığım ve genç balet öğrenci Oğulcan Borova'nın yer aldığı 'Daralım', Avrupalıların Türklerden hiç beklemedikleri farklı bir koreografiydi" dedi.

       Bale dalında 20 yıl önce Türkiye'ye madalya kazandıran Duygu Aykal'dan sonra ikinci kez madalya getirmekten, özellikle bu ödülün Cumhuriyet'in 75. yılına rastlamasından dolayı onur duyduğunu ifade eden Çimenciler, "Diğer jüri üyeleri, jüri üyesi olduğum için taraflı davranacağımı düşünebilirlerdi. Bu nedenle 'Bahar' adıyla bu koreografi hazırladım. Kendimi ve Türkiye'yi riske ettim ancak birilerinin bunu yapması gerekiyordu" diye konuştu.
       Çimenciler'i makamında kabul ederek takdirname ile ödüllendiren Kültür Bakanı İstemihan Talay ise, "Bu yıl kaynak da yarattık, çok güzel bir yıl oldu. Bizi Varna'da çok iyi tanıttınız. Sizi büyük takdirle karşılıyorum" dedi.
       Talay, Dışişleri Bakanlığı ile ortak düzenlemeyi planladıkları Devlet Opera ve Balesi'nin katılacağı ve İsveç, Norveç, Finlandiya ve Danimarka'yı kapsayan Avrupa Turnesi'ni ise Dışişleri Bakanlığı'nın ödenek sıkıntısı nedeniyle kendi bakanlığının karşılayacağını belirterek, "Dışişleri'nde para kalmamış, aslında bizim de paramız kalmadı. 75. yıl ödeneği olarak bize de Dışişleri Bakanlığı'na da 2 milyon dolar verilmişti. Bizde biraz kaldı" diye konuştu. Avrupa Turnesi'ne koreografisi Merih Çimenciler'e ait "Fırat'a Ağıt" ile Ravel'in "Bolero" adlı bale eserleri katılacak.