Kültür Sanat Çöl Gezegeni’nde ‘baharat’ savaşları

Çöl Gezegeni’nde ‘baharat’ savaşları

22.10.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Alejandro Jodorowski ile David Lynch’e uğurlu gelmeyen “Dune”un yönetmen koltuğunda bu kez Denis Villeneuve var. Filmin kötü şansını kırıp kıramayacağı merak konusu

Çöl Gezegeni’nde ‘baharat’ savaşları

Beyaz perdede pandemi rötarları bir bir sona eriyor. Uzun zamandır merakla beklenen “Dune: Çöl Gezegeni” bugün gösterimde. Frank Herbert’in 1965 yılında yazdığı “Dune” romanınından uyarlanan film, oyuncu kadrosundan efektlerine, hikâyesinden yönetmenine kadar pek çok açıdan heyecan uyandırıyor. “Arrival”, “Sicario” ve “Blade Runner 2049” gibi filmlere imza atan Denis Villeneuve’ün yönetmen koltuğunda oturduğu “Dune: Çölgezegeni” için şimdiden öncül filmler ve TV dizileri için anlaşmalar yapılmış durumda. Villeneuve planlanan üçlemenin de yönetmeni olacak. Daha önce de sinemaya aktarılan ancak tarihe Alejandro Jodorowski’nin çekemediği “dünyanın en iyi filmi”, David Lynch’in tek başarısızlığı olarak geçen “Dune”un Denis Villeneuve’ün uyarlamasıyla bu kötü şansı kırıp kıramayacağı da merak konusu.

Haberin Devamı

Uzak bir gelecekte geçen “Dune”, ailesi çöl gezegeni Arrakis’i yöneten Paul Atreides’in hikâyesini anlatıyor. Filmin başkahramanı genç asilzade Paul Atreides’in ailesini ve evrenin geleceğini kurtarmak için benzeri olmayan enerji kaynağı “baharat”ın uğruna verdiği gezegenlerarası mücadeleye tanık olduğumuz filmin kadrosu da çok güçlü. Son dönemlerin parlayan genç yıldızları Zendaya ve Timothée Chalamet’in yanı sıra Josh Brolin, Rebecca Ferguson, Oscar Isaac, Jason Momoa, Stellan Skarsgård, Dave Bautista, Charlotte Rampling, Javier Bardem gibi birbirinden önemli isimler “baharat” mücadesinde izleyeceğimiz isimler arasında. Galaksinin farklı noktalarındaki gezegenleri yöneten rakip feodal ailelerin hedefi çok değerli bir kaynağın tek üreticisi olan çöl gezegeni Arrakis’in kontorünü ele geçirmek. “Baharat” adı verilen bu kaynak, yüksek bilinç ve uzun bir yaşam süresi sunmasının yanı sıra önemli yan etkileri de barındırıyor. Ayrıca yıldızlararası gezinmeye yardımcı olan kaynak da bu “baharat”. Bu değerli kaynağı elde etmek isteyen feodal rakiplerden Harkonen ailesi Paul ile ailesine tuzak kuruyor. Bu tuzağın sonucunda Paul’un ailesi darmadağın olarak firari duruma düşüyor. Paul, ailesinin Arrakis kontrolünü yeniden kazanması için bir isyan başlatırken, aynı zamanda tüm evrenin seyrini değiştirebilme ihtimalini yakalıyor. Dünya prömiyerini 78. Venedik Film Festivali’nde yapan “Dune: Çöl Gezegeni” göz kamaştırıcı bir bilimkurgu örneği.