Kültür Sanat ‘Decameron’ kitabı salgına uyarlanıyor

‘Decameron’ kitabı salgına uyarlanıyor

21.03.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

İtalyan yazar Boccaccio’nun 1351’de yayımlanan ve Kara Ölüm’ü anlatan 100 hikâyenin olduğu ‘Decameron’ adlı kitabı, koronavirüs salgınından yola çıkılarak yeniden uyarlanıyor

‘Decameron’ kitabı salgına uyarlanıyor

İtalyan yazar Giovanni Boccaccio’nun “Decameron” isimli kitabında bir grup gezgin, Floransa’nın dışında bir villaya “Kara Ölüm”den kaçmak için sığınır ve hikâyelerini orada birbirleriyle paylaşır. The Guardian’da yer alan habere göre ABD’li yazar John Grisham’dan “Outlander”ın yazarı Diana Gabaldon’a kadar pek çok yazar, Boccaccio’nun 1351’de yayımlanan ve 100 hikâyeden oluşan bu kitabını koronavirüs salgını vesilesiyle günümüze uyarlıyor.
Kanadalı yazar Margaret Atwood’un editörlüğünde yayına hazırlanacak “Fourteen Days: An Unauthorised Gathering”de aralarında Tess Gerritsen, Emma Donoghue, Celeste Ng, Dave Eggers ve Angie Cruz’un da olduğu pek çok yazarın hikâyeleri yer alacak.

Yazarlara destek


Yazar Douglas Preston, bu kitap projesini pandemi sırasında diğer yazarlara destek olmak amacıyla başlattığını belirtti. Preston, “Decameron’u gençken okuduğumda fikrin özünü buldum. Ben bir hikâye koleksiyoncusuyum ve ilk düşüncem tüm bu hikâyeleri bir pandemi sırasında bir grup insanın Maine kıyısındaki bir mülke çekildiği ‘Decameron’ gibi bir çerçevede anlatmaktı” dedi. Ancak yazmaya çalıştığında sonucun tutarsız olduğunu ve sonrasında bu fikirden vazgeçtiğini belirtti.

Preston sonra gerçek bir salgının geldiğini söyleyerek “Yazarlar Birliği Başkanı ve yazarlar topluluğu bir antoloji yapmayı düşünüyordu. Ancak antolojiler sıkıcı olabilir.’Decameron’ fikrinin günümüze getirebileceğini düşündüm” diye de sözlerine ekledi. Preston, sonrasında ise Atwood’un kitabın editörlüğünü kabul ettiğini ve ‘romantik romancılardan Shakespeare uzmanlarına, şairlerden gizem yazarlarına, çocuk yazarlardan gazetecilere, fantastik ve bilimkurgu yazarlarına kadar her türden yazar grubunu katkıda bulunmak için davet ettiğini de anlattı.

Her akşam bir hikâye


Kitapta, koronavirüs nedeniyle zengin insanların New York’u terk etmesiyle şehirde bir kalan bir grup insan yaşadıklarını binaların çatısına çıkarak kendi hikayelerini anlatmaya başlıyorlar. Preston’a göre kitapta çirkin, dokunaklı, korkunç, trajik ve ürkütücü pek çok türden hikaye anlatılıyor. Ayrıca kitabı okuyan okur, son sayfaya kadar hangi yazarın hangi hikâyeyi yazdığını bilemeyecek.

“Fourteen Days: An Unauthorised Gathering”, 2022 yılının baharında edebiyatseverlerle buluşacak.