29.06.2009 - 11:08 | Son Güncellenme:
Baykal Kent, yaptığı açıklamada, küçük yaşlarda menenjit geçiren, daha sonra ailesinin sevdiği kişiyle evlenmesine izin vermemesi üzerine akli dengesini kaybeden Ayten Şenaşık’ın (Deli Ayten), yaşadığı dönemde Bursa’nın tanınmış simalarından biri olduğunu söyledi.
Rengarenk çantasıyla gezen, davul çalan ve halk tarafından sevilen Deli Ayten’in çok farklı bir hayat sürdüğünü ifade eden Kent, şöyle devam etti:
"Yaklaşık 4-5 ay önce kendi isteğimle Bursa’daki bu huzurevine yerleştim. Beklediğimin de üzerinde rahat ve huzurlu bir ortamdayım. Burada da üretimlerime devam ediyorum. Senaryo ve hikayeler yazıyorum. Şu anda üzerinde çalıştığım en önemli proje Deli Ayten’in sahnelere taşınması. Bursa’da hemen herkes tarafından tanınan, heykeli bile dikilen Deli Ayten’in filmini çekmeyi planlıyorum. Bunun için en az 6 aylık bir zamana ihtiyacım var."
- FİLMİN ADI "BİR HUZUR VERİN" OLACAK -
Filmin adının "Bir Huzur Verin" olacağını dile getiren Kent, "Filmde ünlü oynatmayı düşünmüyoruz. Deli Ayten’i ünlü birine oynatırsak film, Ayten’in değil bu ünlü sinema ya da film sanatçısının olur. Rol alacak oyuncular için Deli Ayten’in yaşadığı mahallede seçmeler yapacağız. Başrol oyuncusu bile bu mahalleden çıkacak" dedi.
Film dışında Deli Ayten’in tiyatro oyunun da yazılacağını belirten Kent, söz konusu oyunun Yıldırım Belediyesi ile ortaklaşa sahneye konulacağını bildirdi.
-DELİ AYTEN’İN HAYAT HİKAYESİ -
Üç yaşında geçirdiği menenjit hastalığının olumsuz etkileri zamanla silinen Ayten Şenaşık, genç kızlığa adım attığı 13-14 yaşlarında, aynı mahallede oturan ve kendisinden 5 yaş büyük "Cümbüş Hasan"a aşık olur.
Ailesinin sevdiğiyle evlenmesine izin vermemesi üzerine Ayten’in akli dengesi yavaş yavaş bozulur. Bir doktorun "Ancak sevdiği kişiyle evlenirse düzelir" demesi üzerine ailesi, Ayten’i alkolik olan Cümbüş Hasan’la evlendirmek zorunda kalır.
Dillere destan bir düğünle evlenen Ayten, artık düzelemez. Aradan 1,5 yıl geçtikten sonra Cümbüş Hasan evi terk eder ve kendini içkiye verir, bir süre sonra da ölür. Eşinin ölümüyle yıkılan Ayten de avare halde sokaklarda dolaşmaya başlayınca adı deliye çıkar.
Bir omzuna astığı çok sayıda rengarenk çantayla gezerek cümbüş ve davul çalan Deli Ayten, özellikle kent merkezindeki esnaf için bir dönemin simge isimlerinden biri oldu.
Deli Ayten, Kamberler’deki kulübesinde 1992 yılında komşuları tarafından ölü bulundu.