Kültür Sanat Edebiyatta Esendal yılı

Edebiyatta Esendal yılı 

04.01.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Edebiyat dünyasında yeni yılın ilk gündem maddesi telifi dolan yazarlar kuşkusuz.

Edebiyatta Esendal yılı

SERAY ŞAHİNLER - Türk ve dünya edebiyatından sevilen, çok okunan yazarlar arasında telif hakkı kalkmış isimlerin eserleri yayınevleri tarafından herhangi bir hak söz konusu olmadan yayımlanabiliyor. Tek şart, yazarın ölümünün üzerinden 70 yıl geçmiş olması. Ve bu sürenin tamamlanması. Bu yıl telif hakkı dolan isimler arasında Türk edebiyatında Memduh Şevket Esendal öne çıkıyor. Çehov tarzı hikâyeciliğin edebiyatımızdaki öncülerinden olan yazarı kült eseri “Ayaşlı ile Kiracıları” başta olmak üzere bütün eserleriyle daha sık okuyacağız bu yıl.

Haberin Devamı

“Garip’çilerin şiirde bir ara ulaştıkları yalın söyleyişe nesirde nasıl ulaşacağız? Bunu düşündükçe, Memduh Şevket Esendal’ın yaptığı işin büyüklüğünü daha iyi anlıyorum” demiş Cevdet Kudret, 1983 yılında Gösteri Dergisi’nde. Esendal’ın incelikli öykülerini, karakterlerini, sade ve nahif üslubunu keşfetmek için güzel bir fırsat olabilir bu yıl. Yazarın külliyatında pek konuşulmamış metinlerini yeniden gündeme taşımak, onun edebi kişiliğini konuşmak adına önemli.

Knut Hamsun da var

Dünya edebiyatında ise 1920 Nobel Edebiyat Ödülü’nün sahibi Knut Hamsun’un adı göze çarpıyor. “Açlık” başta olmak üzere “Victoria”, “Göçebe”, “Pan”, “Rosa” adlı eserleri Türkçede yayımlanan Hamsun’un bu yıl birçok yayıncının planında olacağı aşikâr.