Kültür Sanat En güzel kambur!

En güzel kambur!

31.01.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

En güzel kambur!

En güzel kambur

"Notre Dame'ın Kamburu / The Hunchback of Notre Dame" - Yön: Gary Trousdale, Kirk Wise / Senaryo: Tab Murphy, Irene Mecchi, Bob Tzudikar, Noni White, Jonathan Roberts / Müz: Alan Menken, Stephen Schwartz / Seslendirenler: Burak Kut (Quasimodo), Sertab Erener (Esmeralda), Neco (Frollo), Timur Doğanay (Pheobus).

DISNEY'den olağanüstü bir müzikal canlandırma daha! Pocahontas kadar güzel bir Esmeralda, Mickey Mouse kadar sevimli bir Quasimodo, Cruella kadar korkunç bir Frollo...
Victor Hugo'nun aynı adlı klasiğinden esinlenerek gerçekleştirilen "Notre Dame'ın Kamburu" kaçırılmayacak bir film. On beşinci yüzyıl Paris'i ve görkemli Notre Dame Katedrali pastel renklerden oluşan bir bale dekoru gibi. Çizgi kişilikler ise bir renk cümbüşü içinde dans edip şarkı söylüyorlar. Çizgi film değil de hareketlendirilmiş bir gökkuşağı izliyorsunuz sanki. Seslendirmesi de "Aslan Kral" ve "Pocahontas"ınkinden daha iyi.
Esinlendiği klasiğin özünü de vermeyi başararak onu şenlendiren, renklendiren bir yapıt "Notre Dame'ın Kamburu". Hoşgörüsüzlükleri ve acımasızlıkları ile dehşet saçan ve sürekli önlemeye çalıştıklarını iddia ettikleri kötülüklerin asıl kaynağı olan sofulardan Frollo mükemmel biçimde canlandırılmış. Yüzbaşı Pheobus dört köşeli bir kahraman askere indirgenmiş ama bu hali senaryo içinde yeterli oluyor. Esmeralda ise tam bir asi. Beyaz keçisi Djali ile muhafız alayının tozunu attırıyor. Hem büyücü hem büyüleyici. Beyazperdede Esmeralda'yı canlandıran tüm aktrislere taş çıkartacak bir çizgi güzel.
Quasimodo'ya gelince: Çocukları ürkütmeyecek, canayakın bir kişilik tasarlanmış. Notre Dame Katedrali'ni süsleyen asık suratlı azizlerin, korkunç cehennem yaratıklarının çizgileri de yumuşatılmış. Quasimodo'nun taştan heykel dostları "Gargoyle"ler de sevimli serseriler.
Bir klasik, çocuklara ve çocuksulara, hep okumaya özenip de sıkılma korkusuyla kapağını açmamış olanlara nasıl daha çekici biçimde sunulsun?