Kültür Sanat Erkekler için yazıldı kadınlar oynuyor

Erkekler için yazıldı kadınlar oynuyor

10.12.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Nurseli İdiz ve Arsen Gürzap, Neil Simon’ın yazdığı, Gencay Gürün’ün yönettiği "Tuhaf Bir Çift"te birbirlerinden çok farklı iki arkadaşı canlandırıyorlar

Erkekler için yazıldı kadınlar oynuyor

Erkekler için yazıldı kadınlar oynuyor

Nurseli İdiz ve Arsen Gürzap, Neil Simon’ın yazdığı, Gencay Gürün’ün yönettiği "Tuhaf Bir Çift"te birbirlerinden çok farklı iki arkadaşı canlandırıyorlar

ELİF KORAP

Nurseli İdiz ve Arsen Gürzap’ın başrollerini paylaştıkları "Tuhaf Bir Çift", Tiyatro İstanbul’un Profilo’daki salonunda sergilenmeye başladı. Neil Simon’ın yazdığı oyunu Gencay Gürün yönetiyor. Büyükşehirde yaşayan kadınların yalnızlık, seks ve evlilik yaşamlarını, sorunlarını konu edinen oyunda İdiz ve Gürzap, birbir- lerinden çok farklı iki arkadaşın aynı evi paylaşmak zorunda kalışlarıyla yaşadıkları değişimi sahneye aktarıyor. İdiz ve Gürzap’a İnci Türkay, Şahnaz Çakıralp, Tiraje Başaran, Metin Arslan ve Yunus Güner eşlik ediyor.
Haftada bir gün, kocasından ayrı yaşayan arkadaşlarının evinde bir araya gelerek bilgi oyunu oynayan beş kadının beraberlikleri içlerinden birinin kocasından ayrılmasıyla farklı bir sürece girer. İki arkadaşın bir arada yaşamaya başlamasıyla da bir çatışma başlar, çünkü iki kadın birbirlerinden çok farklı karakterlere sahiptirler.

Tony Ödüllü oyun
Broadway’de sahnelendiği zaman Amerika’nın en büyük ödülü Tony Ödülü’nün sahibi olan oyun, Gürün’ün çevirisi ve yorumunda bazı değişikliklerle karşımıza çıkıyor. Önceleri erkek karakterler üzerine kurulu olan oyun ilgi çekince Simon, bunun bir de kadın versiyonunu yazmış. Gürün de kadın karakterlerin öyküsünü sahnelemeyi tercih etmiş. Yani, Gürün’ün yorumunda altı yakın erkek arkadaşın değil, beş kadının hayatlarının izdüşümüne tanıklık edeceğiz. Gürün, oyunda yaptığı yenilikleri şöyle anlatıyor:
"Biz oyunun kadın versiyonunu seçtik. Oyunun kadın dünyasına ışık tutması bizim için bir tercih nedeni oldu. Metinde, daha kolay algılanabilir olması için bazı soruları, esprileri değiştirdim. Metne yeni espriler ekledik oyuncularla birlikte. Oyunu, dekoru günümüze taşıdım. Türkiye’ye uygun bazı güncel espriler eklesek de, oyun yine Amerika’da geçiyor."
"Tuhaf Bir Çift"in dekoru Nilgün Gürkan’a, ışık - efekt Aytekin Saday’a ait.

Gencay Gürün: ‘Özel tiyatro olmak zor’
Gürün, özel tiyatro olmanın getirdiği sıkıntılara ve basının duyarsızlığına da değinmeden edemiyor:
"Tiyatro açısından mutsuz olduğumuz çok konu var. Bu yalnızca beni değil, pek çok tiyatroyu ilgilendiriyor. Özel tiyatrolar için en büyük sorunlardan biri duyurma problemi. Gazetelerimizde tiyatro haberlerine az yer veriliyor. Eleştiriler bile yok artık. Duyurulmazsa da seyirci haberdar olmuyor yeni oyundan. Böyle bir sitemimiz var. Devletin verdiği ödenek de yetersiz kalıyor. Artması gerekirken, bu yıl geçen yıla göre daha az yardım aldık."



SANAT