Kültür Sanat Evita, hayalet ve ötekiler

Evita, hayalet ve ötekiler

05.02.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Dormen Tiyatrosu, Andrew Lloyd Webber'in yapıtlarından derlenen ve metnini Haldun Dormen'in yazdığı müzikali sunuyor

Evita, hayalet ve ötekiler

EVITA ve dolayısıyla Andrew Lloyd Webber yine gündemde. Madonna, Evita'yla fırtına gibi esiyor. Filmi yakında buralara da gelecek. Ama biz zaten Evita'nın yabancısı değiliz. Yakın geçmişimiz onunla ilgili anılarla dolu. Ve şimdi bir kez daha Evita'yla karşı karşıyayız. Ama sadece onunla değil, Andrew Lloyd Webber'in bütün yapımlarıyla. Çünkü Dormen Tiyatrosu, ünlü bestecinin yapıtlarından oluşan bir kolajı "Evita, Hayalet ve Ötekiler" adıyla sahneliyor. Başrolde, eski bir Evita; Ruhsar Öcal var. Müzikalin metni Haldun Dormen tarafından yazıldı. Tiyatrodaki Evita'nın öyküsünü Dormen'le konuştuk.
- Nasıl oluştu bu proje?
"Biz pazartesi akşamları, değişik oyunlar yapmak istiyoruz. Örneğin geçen sene genç oyuncular birşeyler yaptılar. Daha evvel Kurt Weill'dan birşey yapmıştık, Yekta Kara oynamıştı. Şu sıra Andrew Lloyd Webber çok gündemde; "Operadaki Hayalet", "Evita" vs. Türk seyircisinin de yakından izlediği bir besteci. Ruhsar Öcal gibi bir hanım da var, "Kral ve Ben"de birlikte çalıştık. Halit Ergenç ve çok iyi şarkı söyleyen iki genç var. Biz de 'müzikallerden oluşan bir kolaj yapalım' dedik. Ben oturdum bir metin yazdım, Çetin Akcan sahneye koydu."
- "Evita" ve "Operadaki Hayalet" dışında hangi müzikallerden bölümler var?
"Hepsi var. 'Sunset Boulevard', 'Jesus Christ Superstar', 'Cats'... Bunları almadan yapamazsınız. İlk müzikali var. Ondan başlıyoruz, 'Evita'dan bahsediyoruz. Nasıl yazmış, Tim Rice ile nasıl anlaşmış, nasıl bozuşmuş? Biliyorsunuz 'Evita' filmi için birlikte bir şarkı yaptılar. Ödül de aldılar. 15-20 seneden beri ilk defa beraber çalışıyorlar."
- "Evita, Hayalet ve Ötekiler" projesinin oluşmasında Madonna'nın filminin de etkisi var herhalde...
"Aslında filmi düşünmeden yaptık. Ben Andrew Lloyd Webber'in müziğini çok seviyorum. Bütün müzikallerini gördüm. Ondan dolayı yani."
- Birkaç müzikal var şu anda sahnelerde..
"Müzikallere hep ilgi var ama yapma fırsatı yok ne yazık ki. 'Lüküs Hayat' bir yıl kaldırıldı. Şimdi yeniden başladı; tıklım tıklım dolu, bilet bulma imkanı yok. Demek ki insanların ihtiyacı var böyle bir şeye."
- Ama yine de küçümsenir müzikaller...
"Ben bunları kulak arkası ediyorum. Küçümseniyorsa küçümseniyor. Vaktiyle Puccini de küçümsendi. Andrew Lloyd Webber de bazı ukala çevreler tarafından Londra'da küçümseniyor. 'Bu şarkılar gelip geçicidir' diyorlar. Ama şarkıları hep ilgi gördü, görecek de... İstanbul Şehir Tiyatroları'nın eski yönetimi de bizim 'Lüküs Hayat'ı kaldırdı, 'çalgılı gazino' gibi şeyler diyerek. Çalgılı gazino Şehir Tiyatroları'nın medar-ı iftiharı. İnsanları mutlu etmek neden küçümsenecek birşey olarak görülüyor, anlamıyorum. Bunu ancak kompleksli ve mutsuz insanlar söyleyebilir."
--------------------------
Müzik: Andrew Lloyd Webber, Metin: Haldun Dormen, Yöneten: Çetin Akcan, Dekor: Osman Şengezer, Kostüm: Güler Yiğit, Oynayanlar: Ruhsar Öcal, Halit Ergenç, Sedef Ayter, Uğur Babürhan ("Evita, Hayalet ve Ötekiler", sadece pazartesi akşamları sahneleniyor)