Kültür Sanat Evvel Zamanla Tanışmak dinleyiciyle buluşuyor

Evvel Zamanla Tanışmak dinleyiciyle buluşuyor

19.03.2019 - 15:09 | Son Güncellenme:

Erdem’in, Senem Donatan’ın anlatıcı koçluğunda hazırladığı ‘Evvel Zamanla Tanışmak’ isimli yeni otobiyografik anlatısı 22 Mart Cuma akşamı The Circle’de dinleyiciyle buluşuyor.

Evvel Zamanla Tanışmak dinleyiciyle buluşuyor

Annenizle tanıştığınız günü hatırlıyor musunuz? Üstünde ne vardı? Ya babanız? Size yedirdiği ilk meyve neydi? Peki, sizce sadece çocuklar mı yaramazlık yapar? Büyükler hiç yaramazlık yapmaz mı? Sorular, sorular, sorular…

Haberin Devamı

Roza Erdem, masal anlatmayı sevmesinin sebebini küçükken dinlediği masallara bağlıyor. Kendi çocukluğunun en büyülü anları olarak anımsadığı bu anları çoğaltmak için, oyunculuk ve hikâye anlatıcılığı eğitiminden aldıklarını çocuklarla ve yetişkinlerle paylaşıyor. Erdem’in, Senem Donatan’ın anlatıcı koçluğunda hazırladığı ‘Evvel Zamanla Tanışmak’ isimli yeni otobiyografik anlatısı 22 Mart Cuma akşamı The Circle’de dinleyiciyle buluşuyor.

Anlatıcı: Roza Erdem
Anlatıcı Koçu: Senem Donatan
Afiş Tasarım: Bülent Şengül
Fotoğraf: Büşra Şengül


Evvel Zamanla Tanışmak dinleyiciyle buluşuyor

Roza Erdem

Roza Erdem, 2001 yılında Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Sahne Sanatları Tiyatro Bölümü Oyunculuk Ana Sanat Dalı’ndan mezun oldu. Aynı yıl mezun olduğu bölümde araştırma görevlisi, Tiyatro Anadolu'da oyuncu olarak çalışmaya başladı. Türkiye'nin ilk profesyonel üniversite tiyatro topluluğu olan Tiyatro Anadolu kadrosunda yer aldığı 2001-2005 yılları arasında pek çok klasik ve çağdaş eserde rol aldı. Kurucu ekibinde yer aldığı bağımsız çağdaş gösteri sanatları mekânı garajistanbul'da 2006-2009 yılları arasında sanat yönetmeni asistanı, proje asistanı, program koordinatörü ve oyuncu olarak çalıştı. 2009 yılında Tiyatro Eleştirmenleri Birliği tarafından En İyi Kadın Oyuncu Ödülü'ne aday gösterildi. Sinema filmleri ve kısa filmlerde rol aldı. Nuray Onuk ile yaptıkları kısa film "Saf Kötülük", 13. Uçan Süpürge Kadın Filmleri Festivali'nde birinci seçildi. Film, Los Angeles 7. Artivist Film Festivali programında yer aldı ve Hrant Dink Vakfı Vicdan Filmleri kapsamında 4. seçildi. 2009-2012 yılları arasında Kadının İnsan Hakları-Yeni Çözümler Derneği’nde çalıştı.

Haberin Devamı

Nazlı Çevik Azazi, Ayşe Senem Donatan ve Şeyda Çevik tarafından kurulan Seiba Uluslararası Hikâye Anlatıcılığı Merkezi’nin Anlatıcının Yolu Uluslararası Sertifika Programının ilk mezunlarından oldu. Hikâye anlatıcılığı yolunda Nazlı Çevik Azazi ve Ayşe Senem Donatan’dan aldığı eğitimlerin yanı sıra, yurt içinden Beyhan Gültaşlar, Erhan Altunay, Tuvana Gülcan, Deniz Erdem, Beyhan Özpar, Sema Demir ve Mirza Metin; yurt dışından Hannah Heckhausen, Suse Weisse, Geeta Ramanujan, Ashley Ramsden, Jessica Wilson, Ragnhild A. Morch ve Sue Hollingsworth ile çalışma fırsatı buldu.

Haberin Devamı

Tarlabaşı Toplum Merkezi gönüllülerinden biri olarak çocuklar için “Masal Zamanı” atölyesini gerçekleştirdi. İnsan Kaynağını Geliştirme Vakfı (İKGV) ile Türkiye’de yaşayan mülteci kadınların kendi ailelerinden dinledikleri masalları derlediği ve öz yaşam hikayelerini yazdığı Komşu Masallar, Mülteci Kadınlardan Masallar kitabını hazırladı ve sanat yönetmenliğini üstlendi.
Masal anlatmayı sevmesinin sebebi küçükken dinlediği masallardır. Kendi çocukluğunun en büyülü ve iyileştirici anları olarak anımsadığı bu anları çoğaltmak için oyunculuk ve hikâye anlatıcılığı eğitiminden aldıklarını hem Seiba Uluslararası Hikâye Anlatıcılığı Merkezi bünyesinde hem de bireysel anlatılarında çocuklar ve yetişkinlerle paylaşmaktadır. Aynı zamanda 2018 yılı Ekim ayında başladığı Temel Varoluşçu Analiz Eğitimi’ne devam etmektedir.

Haberin Devamı

Dr. A. Senem Donatan

SEİBA Uluslararası Hikâye Anlatıcılığı Merkezi’nin kurucularından olan Dr. Ayşe Senem Donatan, Hikâye Anlatıcısı, Hikâye Koçu, Eğitmen ve Araştırmacıdır. 1979 yılında Ankara’da doğan Donatan, Şişli Terakki İlköğretim Okulu ve Sankt Georg Avusturya Lisesi’nde ilk ve orta eğitimini tamamladıktan sonra, İstanbul Teknik Üniversitesi’nden lisans, yüksek lisans ve doktora derecelerini almıştır. Akademik çalışmalarının yanı sıra, 1998-2012 yılları arasında sırayla İTÜ Sahnesi, İTÜ Mezunlar Tiyatrosu, Tiyatro Amargi ve Seyyar Sahne tiyatro topluluklarında oyuncu, yönetmen ve yönetmen yardımcısı olarak çalışmıştır. 2008-2016 yılları arasında Amargi Kadın Akademisi ve Sınırların Ötesinde Hikayelerimizi Buluşturuyoruz İnisiyatifi adlı sivil toplum örgütlerinde aktif olarak yer almış, bu kurumların gerçekleştirdiği ulusal ve uluslararası projelerde çocuklara ve kadınlara yönelik hareket ve ses eğitimleri vermiştir.

2012 yılında Seyyar Sahne’deki arkadaşlarıyla birlikte Tiyatro Medresesi’ni kurmuş, aynı yıl İstanbul Üniversitesi Tiyatro Eleştirmenliği ve Dramaturji bölümünde okumaya başlamıştır. Halen aynı bölümde hikâye anlatıcılığı üzerine yüksek lisans tezini yazmakta olan Donatan, 2013 yılında Tiyatro Medresesi’nde Nazlı Çevik Azazi’den aldığı eğitim sonrası, Hikâye Anlatıcısı olmaya karar vermiş ve ilerleyen süreçte bu alandaki yetkinliğini Ashley Ramsden, Suse Weisse, Ranghild Monch, Heidi Dahlsveen, Susan Main, Geeta Ramanujam gibi dünyaca ünlü ustalardan eğitim alarak zenginleştirmiştir.

Haberin Devamı

2015 yılında Nazlı Çevik Azazi ve Şeyda Çevik’le birlikte Seiba Uluslararası Hikâye Anlatıcılığı Merkezi’ni kurmuş ve ulusal ve uluslararası platformlarda sözlü geleneğe ait hikayeler anlatmaya, anlatıcılık alanında eğitimler vermeye başlamıştır. 2017 yılında Sue Hollingsworth ve Stella Kassimati’den aldığı “Kişisel Hikâye Anlatımı” eğitimi, hayatında bir dönüm noktası olmuştur. O zamandan beri doğal ve estetik olanın gündelik hayattan damıtılıp sahneye aktarılması üzerine odaklanan Donatan, kendi kişisel hikayelerini doğurmanın ve anlatmanın yanı sıra, kişisel hikayelerini doğurmaları için başkalarına da ebelik yapmaktadır. Yakın zamanda Dublin-İstanbul hattında yaşamaya başlayacak olan Donatan, Seiba’nın anlatıcılık alanında geliştirdiği sanatsal ve pedagojik yaklaşımı Avrupa’da yaygınlaştırmayı hedeflemektedir. Donatan ayrıca Avrupa Hikaye Anlatıcılığı Federasyonu’nun yönetim kurulunda Seiba’yı temsil etmektedir.