Kültür Sanat Festival 'Boleyn Kızı’yla kapanıyor

Festival 'Boleyn Kızı’yla kapanıyor

19.04.2008 - 00:00 | Son Güncellenme:

27. Uluslararası İstanbul Film Festivali yarın sona eriyor. Yarışma sonuçlarının açıklanacağı, Aleksandr Sokurov’un Onur Ödülü alacağı ve “Boleyn Kızı”nın gösterileceği kapanış töreni bu akşam Lütfi Kırdar’da yapılacak

Festival Boleyn Kızı’yla kapanıyor
Alin Taşçıyan

İstanbul Film Festivali’nin bitmek üzere olduğunu yazmaya insanın eli gitmiyor. İki haftadır iğne atsanız yere düşmeyecek bir insan kalabalığıyla dolup taşan Beyoğlu ile Kadıköy        -kentin iki yakasını kültürle bir araya getiren ilçeler- filmlerle yatıyor, filmlerle kalkıyor. Konserler, söyleşiler, sinema dersleri tıklım tıklım dolu salonlarda yapılıyor.
En gencinden en kıdemlisine sinema dünyasına yön veren yönetmenler, yapımcılar, festival yöneticileri, eleştirmenler İstanbul’da bulunuyor. Sinemaseverlerin bu cennetten, pazar akşamı kovulup yeryüzüne döneceklerini bilmek zor kabullenilir ama mutlu bir son.

Son programlara dikkat!
Hem bugün hem yarın film gösterimleri ve sonrasındaki söyleşiler yoğun biçimde sürüyor. Tepebaşı Bilsar binasındaki “Macera’yı Yeniden Kurgulamak Sergisi”ni gezmek için hâlâ fırsat var. “Kıyamet” filminin yapımcısı Kim Aubry’nin  masterclass’ı bugün saat 16.00’da Akbank Sanat’ta...
Festival’in bu yıl ilk kez düzenlediği Çocuk Galası da bugün 12.00-16.00 saatleri arasında Cemal Reşit Rey’de yapılacak. Çocuklara yönelik çeşitli etkinliklerin düzenleneceği gala kapsamında 13.30’da “Yumurcaklar” adlı film, başrol oyuncusu Arto Louis Eriksen’in katılımıyla gösterilecek.

Ödül töreni ve heyecan
Asıl heyecan bu akşamki kapanış töreninin mekanı Lütfi Kırdar’da yaşanacak. 
Kapanış töreninde festival kapsamındaki üç yarışmanın ödülleri sahiplerini bulacak. Sanat ve sanatçı temalı filmlerle edebiyat uyarlamalarının katıldığı Uluslararası Yarışma’da Altın Lale’nin yanı sıra gerek görülürse Jüri Özel Ödülü verilecek. Ulusal Yarışma’da Yılın En İyi Türk Filmi, En İyi Yönetmen, En İyi Kadın Oyuncu, En İyi Erkek Oyuncu ve yine gerek görülürse Jüri Özel Ödülü verilecek.
Kültür ve Turizm Bakanlığı film ve yönetmen ödüllerine 50’şer, oyuncu ödüllerine 10’ar bin YTL katkıda bulunuyor. Geçen yıl başlayan ve dünya çapında ses getirdiği için devamı hararetle istenen Avrupa Konseyi Film Ödülü  FACE Jürisi de Sinemada İnsan Hakları bölümünde yer alan bir filmi ödüllendirecek.

Onur konuğu Sokurov
Dünya Eleştirmenler Birliği FIPRESCI hem Uluslararası hem Ulusal Yarışma’da birer filme diploma verecek. Ulusal Yarışma’da FIPRESCI Ödülü’nü alan filme Efes Pilsen 30 bin dolar destek sağlayacak.
Kapanışın Onur Konuğu Rus sinemasının Tarkovski’den sonra gelen en büyük ustası, tamamen özgün bir sinema diline sahip Aleksandr Sokurov.
Kapanış filmi ise Scarlett Johansson, Natalie Portman ve Eric Bana’nın başrolleri paylaştığı, 8. Henry’nin Anne Boleyn ile ilişkisinin bir başka boyutunu gözler önüne seren dönem filmi “Boleyn Kızı”. Justin Chadwick imzalı bu Philppa Gregory uyarlaması, görkemli sanat yönetiminin yanı sıra oyuncularının başarısı ve erotizmiyle de göz kamaştırıyor.