Kültür Sanat Festivaller festivali

Festivaller festivali

06.03.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Festivaller festivali

Festivaller festivali

17. Uluslararası İstanbul Film Festivali'nde beş kıtadan 151 film gösterime sunulacak

TEKNİK anlamda bütün festivallerin en iyi filmlerini kapsayan bir festivaller festivali İstanbul Film Festivali. Ama ben bu başlığı güzeller güzeli gibi övgü olarak kullanıyorum. Ruhlarımızı besleyecek bu sinema şenliğini hepimiz dört gözle bekliyoruz. İstanbul Kültür Sanat Vakfı'nın, dün, The Marmara Oteli'ned düzenlediği basın toplantısında açıklanan programa bakınca beklentilerimizin boşa çıkmadığını anlayacaksınız! 18 Nisan - 3 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek 17. Uluslararası İstanbul Film Festivali, altı sinemada gösterime sunulacak, on altı bölümde toplanmış, beş kıtadan 151 filmle gerçek bir festivaller festivali olacak!
Sanat ve sanatçılar temalı Uluslararası Yarışma'da, aralarında ünlü Fransız yönetmen Tony Gatlif'in yeni filmi "Çılgın Yabancı / Gadjo Dilo"nun da bulunduğu, on bir ülkeden on bir film Altın Lale için yarışacak. Ülkemizi Barış Pirhasan'ın yönettiği "Usta Beni Öldürsen e" temsil edecek.
Sanatlar ve Sinema bölümünde, iki portekili usta Joao Cesar Monteiro ve Manoel de Oliveira'nın filmleri ve İtalyan kadın yönetmen Roberta Torre'nin mafyayı hicveden müzikali dikkat çekiyor. Kutluğ Ataman'ın, Semiha Berksoy'un yaşamını ve yapıtlarını canlandırdığı performansını çektiği sekiz saatlik etkileyici deneysel çalışması "Semiha B. Unplugged" ise bu bölümün kaçırılmaması gereken yapıtı.
Edebiyattan Beyazperdeye bölümünde Clint Eastwood'un yeni filmi "İyi ile Kötü2nün Bahçesined Geceyarısı" ve iki Julian Barness uyarlaması "SEni Sevmiyorum" ile "Metroland" merakla bekleniyor.
Sinemacılar Üstüne adlı bölümde yer alan belgesellerden üçü, bu yıl yüzüncü yaşı kutlanan Sergey Ayzenştayn üstüne. Diğer yönetmenler ise Hou Hsiao - Hsien, Bergman, Von Trier, Loach, Paradjanov ve Paul Cox. Ayzenştayn'ın başyapıtlarnıdan "Potemkin Zırhlısı" da Fesitval'in artık gelenekselleştirdiği konser - gösterimler kapsamında, Şostakoviç'in orijinal müziği eşliğinde izlenebilecek.
Bir başka özel gösteride Lars von Trier'in televizyon dizisi olarak çektiği, gördüğü ilgi üzerine film haline getirdiği, mistik bir gerilim - komedi olarak tanımlanabilecek "Krallık"ın dokuz saat süren maratonu da var. Japon çellist Yo - Yo Ma'nın Bach yorumlarından yola çıkan, aralarında Patricia Rozema ve Atom Egoyan'ın da bulunduğu altı Kanadalı yönetmenin birer saatlik deneysel kurmacaları üç seans halinde gösterime sunulacak.
Festival'in Anısına bölümünde bu yıl Fellini anılıyor... Ama ne anma! Tam on altı filmiyle! Ustalara Saygı bölümünde Francesco Rosi, Bertrand Blier, Istvan Szabo, Andrzej Wajda ve Atıf Yılmaz dörder filmini izleyeceğiz.
İstanbul Film Festivali git gide gençleşiyor. Genç sinema yine Festival'in gözdesi. Dünya Sinemasının Genç Yıldızları ve Gençlik Farklıdır bölümlerinin yanı sıra Dünya Festivallerinden, Çağımızın Aynası Sinema, Bir Ülke - Bir Sinema: İngiltere bölümlerinde genç yöntemenler göze çarpıyor. Ulusal Yarışma'da ise sekiz filmden altısı ilk ve kinci filmler: "Deniz Bekliyordu" / Sunar Kural Aytuna, "Kasaba" / Nuri Bilge Ceylan, "Masumiyet" / Zeki Demirkubuz, "Solgun Bir Sarı Gül" / Canan Evcimen İçöz, "Yanlış Saksının Çiçeği" / Fide Motan, "Hamam" / Ferzan Özpetek, "Kuşatma Altında Aşk" / Ersin Pertan, "Çökertme" / Tunca Yönder.
Gençleşen festival klasikleri de unutmadı: "Yönetmenleri Gözünden Fransa" bölümünde Feuillade'ın "Vampirler"inden Techine'nin "Amerikalılar Oteli"ne sekiz Fransız klasiği izlenebilir.
1997 - 98 sezonunun öne çıkan, ödüller kazanan çoğu filmini Festival sayesinde izleyeceğiz. Takeshi Kitano'nun Altın Aslan sahibi "Havai Fişekler"i, Alain Resnais'nin yedi Cesarlı "Eski Güzel Şarkılar"ı, Claude Chabrol'un ellinci filmi "Hırsız ve Çırağı", Wong Kar Wai'nin "Mutlu Beraberlik"i, Zhang Yuan'ın "Doğu Sarayı, Batı Sarayı"...
Görülüdğü gibi bu yıl da seçim yaparken bize akla karayı seçtirecek bu Festivaller Festivali.