Kültür Sanat Feyhaman Duran’ın düş dünyasına davet

Feyhaman Duran’ın düş dünyasına davet

07.02.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

1914 kuşağının öncülerinden, Atatürk ile İnönü portreleriyle tanınan ressam Feyhaman Duran’ın birçok eserini yaptığı Süleymaniye’deki evi restore edilerek ziyarete açıldı.

Feyhaman Duran’ın düş dünyasına davet

Seray Şahinler - Duvarlarda asılı eşsiz hatlar, kıyafetler, eski porselen takımlar, 1981 yılının şubat ayından asılı kalan takvim… Türk resminin öncülerinden Feyhaman Duran’ın evindeyiz. Sanatçının kendi gibi ressam eşi Güzin Duran ile birlikte yaşadığı ve 1962’de İstanbul Üniversitesi’ne bağışladıkları evleri “Feyhaman Duran Kültür ve Sanat Evi” adıyla ziyarete açıldı. Üniversite tarafından 2018’den beri titizlikle yürütülen restorasyon çalışmalarının ardından ev aslına uygun bir biçimde dizayn edildi. Her şey Duran ailesinin bıraktığı gibi… Radyolar, parfüm şişeleri, boya fırçaları, Osmanlıca kitaplar, seramikler, biblolar ve halılar restorasyon süreci boyunca özel yöntemlerle muhafaza edilmiş. Çalışmalar bittikten sonra ise Feyhaman ve Güzin Duran’ın kendi elleriyle koyduğu köşelere yerleştirilmiş.

Haberin Devamı

Güzel Sanatlar Bölüm Başkanı Şevket Dönmez ve ressam Filiz Bozan ile gezdiğimiz evin girişi ve üst katı hat eserleriyle dolu... Güzin Duran’ın hattat olan dedesi Yahya Hilmi Efendi’nin eserleri de Duran ailesinin çalışmaları kadar kıymetli. Ev bu yönüyle Feyhaman Duran’ın yanı sıra Güzin Hanım’ın ressamlığından ve Yahya Hilmi Efendi’nin hattatlığından izlere sahip. Evin Yahya Hilmi Efendi’ye ait olduğunu da ekleyelim.

Feyhaman Duran, 1914 kuşağı ressamlarından… Meşhur Atatürk ve İnönü portresi başta olmak üzere portre, natürmort, peyzaj gibi farklı türlerde sanat tarihine yön verecek eserlere imza atmış bir ressam. Onu eşsiz kılan ise hayatı boyunca Doğu ile Batı’yı aynı anda deneyimlemesi ve ikisinin etkisini eserlerine yansıtması. 

Haberin Devamı

Atölyesi de açık

“Feyhaman Duran Kültür ve Sanat Evi” böyle eşsiz bir ressamın düş dünyasına davet ediyor izleyiciyi. Evin karşısında sanatçının Paris dönüşü inşa ettiği atölyesi ise bu düş dünyasının en özel köşesi. Duvarlarda portreler, natürmortlar, Fatih Sultan Mehmet’in portresi, Atatürk ve İnönü’nün farklı portreleri, kırık hâliyle saklanan tabaklar, kuruyan boyalar var. Sanatçı atölyenin tavanına ise “Varlığa şekil ve sûret veren” anlamına gelen Allah’ın 99 isminden el-Musavvir’i yazmış. Her yönüyle ‘bir Feyhaman tablosu’ burası...

Sanat evi sınırlı sayıda ziyaretçi koşuluyla, randevu alınarak salı ve perşembe günleri ziyaret edilebilir.