14.01.2008 - 00:00 | Son Güncellenme:
Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün işbirliği ve himayesinde Yapı Kredi Vedat Nedim Tör Müzesi’nde açılan “Frigya” sergisinin en önemli özelliği, dünyanın ilk Frig sergisi olması.
Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi ile İstanbul Arkeoloji Müzesi başta olmak üzere Eskişehir, Kütahya, Burdur ve geçtiğimiz yıllarda açılan Gordion Müzesi’nde bulunan benzersiz Frig eserlerinden 275’i bu sergi için bir araya geldi.
İlk bir haftada 2 bin kişinin izlediği serginin koordinatörü Şennur Şentürk, “Serginin en önemli özelliği Friglere dair yeni buluşlara da yer veriyor olması” diyor ve ekliyor:
“Bugüne kadar Frig kralı Midas’ın mezarı olarak bildiğimiz Polatlı’daki büyük tümülüsün Midas’a değil, onun ailesinden bir soyluya ait olduğu bu sergide gündeme getiriliyor. Öte yandan mitolojide birçok öyküye konu olan Frigler ilklere de imza atmış. Mesela mozaiğin, 'fibula’nın (çengelli iğne), pan flüt ve yağma mezar dediğimiz tümülüslerin Frigler tarafından kullanıldığını görüyoruz sergide.”
Sergi için özel müzik
Sanatçı bir uygarlık olan Friglerde müzik çok önemli. Öyle ya, efsanelere göre Apollon ve Marsyas arasındaki dünyanın ilk müzik yarışmasında Frig kralı Midas jüri olarak görev almıştır. Dansları ve müzikleriyle hele de pan flütüyle ünlü Frigler. Sergi için de özel bir müzik üretildi.
Frigler üzerine araştırmalar yapan Eskişehir Anadolu Üniversitesi Konservatuvarı’ndan öğretim üyesi Prof. Dr. Bülent Alaner, Frig modunda bir müzik oluşturdu. Eserlere ve sergiye çok yakışan bir müzik... Yine sergi boyunca tiyatro sanatçıları, “Midas’ın Eşek Kulakları” ve “Midas’ın Altın Hırsı” adlı mitolojik öykülerden okumalar yapacaklar.
Görkemli Frig dünyasını yakından tanımak için mutlaka izlenmesi gereken bir sergi olan “Frigya”nın bilimsel danışmanlığını Eskişehir Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Taciser Sivas yapıyor. 13 Nisan’a kadar izlenebilecek olan sergiyle eşzamanlı olarak yayımlanan kitap da oldukça kapsamlı.