Kültür Sanat 'Garajistanbul’ Hollanda’da!

'Garajistanbul’ Hollanda’da!

19.03.2007 - 00:00 | Son Güncellenme:

Garajistanbul, kültürlerarası diyaloğu geliştirmeyi hedefleyen 'Kosmopolis’ projesinin sahnesi oldu

Garajistanbul’ Hollanda’da

M. Zeynep Özkartal

Rotterdam, İstanbul’un kardeş şehri. Hollanda’nın bu küçük ama dünyanın en büyük ikinci limanınına sahip şehriyle İstanbul başka bir kardeşliğe daha imza atıyor. Garajistanbul, Rotterdam, Amsterdam, Utrecht ve Den Haag şehirlerinin birlikte oluşturduğu “Kosmopolis” projesinin resmi sahnesi oldu. Projenin henüz 3 aylık bir geçmişi var ama hedefleri büyük.
Geçen hafta Garajistanbul ile ortaklıklarını şekillendirmeye gelen Kosmopolis’in kurmayları ile projeyi konuştuk. Kosmopolis, Hollanda devleti tarafından Kültür Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı kanalıyla destekleniyor. Amaç, kültürlerarası diyalogu, sanat aracılığıyla kurmak. Rotterdam farklı milletleri kapsayan nüfusuyla, bu diyaloğa gerçekten ihtiyacı olan bir şehir.

Yurtdışındaki ilk sahne olacak

Kosmopolis Sanat Yönetmeni Rachida Azough, son birkaç yılda etnik farklılıklar nedeniyle Hollanda’da gerilimin arttığını, bu yüzden her disiplini kullanarak kültürlerarası diyalog kurabilecek bu projeyi geliştirdiklerini söylüyor.
Proje yalnızca Hollanda’yı değil, bu ülkede yaşayan insanların etnik kökenlerinin bağlı olduğu ülkeleri de kapsıyor. Türkiye de bunlardan biri.
Azough, Kospomopolis’in yurtdışındaki ilk sahnesi olan Garajistanbul’un sadece kendi projeleriyle var olmayacağını, burayı  Türk sanatçıların bir üssü olarak gördüklerini özellikle belirtiyor.
Bu şekilde Türk ve Hollandalı gösteri sanatçılarının karşılıklı etkileşime girebileceği, ortak gösterimlerin, derslerin organize edilebileceği bir oluşum amaçlanıyor.

Rotterdam Şehir Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni Jan Zoet, 2000’den beri Garajistanbul’un kurucuları Övül-Mustafa Avkıran ile işbirliği içinde. Zoet’in “Dumrul ile Azrail” oyununu seyretmesiyle başlayan bu işbirliği, şimdi ortak yapımlarla devam ediyor.

Kosmopolis’in en büyük destekçilerinden biri Rotterdam Belediyesi. Belediye Başkan Yardımcısı Ina Klassen, insanlar arasında köprü kuracak kültürel etkinliklere yatırım yapmayı çok önemsediklerini belirtiyor. Bu nedenle de Rotterdam Belediyesi Garajistanbul’a bu proje kanalıyla destek olacak.

Köprü niyetine kitap

2007’nin ikinci yarısında Hollanda’da yapılacak özel gecelerde, Türk sanatçıların dans, tiyatro ve değişik disiplinlere ait performansları sahnelenecek. Bir başka proje de her yıl düzenlenen “Kitap Haftası”nda armağan edilen kitabın İstanbul’u anlatması. “Köprü” adlı bu kitap, İstanbul’u sık sık ziyaret eden ünlü Hollandalı yazar Geert Mak tarafından yazıldı ve Türkçeye çevrildi. Kitap, Türkiye’de de satışa sunulacak.