Kültür Sanat Genç sinemacılar için eğitim çağrısı

Genç sinemacılar için eğitim çağrısı

18.01.2022 - 07:01 | Son Güncellenme:

Oscarlı oyuncu Alicia Vikander ve Göteborg Film Festivali iş birliğinde hayata geçirilen “Alicia Vikander Film Lab” ile gençler için eğitici bir film programı başlatılıyor.

Genç sinemacılar için eğitim çağrısı

Seyhan Akıncı - Göteborg Uluslararası Film Festivali bu yıl hayata geçireceği projeleriyle dikkat çekiyor. İskandinav sinemasının nabzının attığı festival sinema tutkunlarına hipnotize edilerek film izleme deneyimi sunmasıyla konuşulmuştu geçtiğimiz günlerde. Festival şimdi de Oscar ödüllü İsveçli oyuncu Alicia Vikander ile imza attıkları “Alicia Vikander Film Lab” ile gündemde. Göteborg Uluslararası Film Festivali’nin resmi sitesinde yer alan haberde Alicia Vikander Film Laboratuvarı’nın genç sinemacı adayları için eğitici bir film programı olması hedefinden söz ediliyor. Bu yıl başlayacak “Alicia Vikander Film Lab” projesi üç yıl boyunca devam edecek. Alicia Vikander, Göteborg Film Festivali ve Sten A Olsson Araştırma ve Kültür Vakfı arasındaki ortaklıkla hayata geçirilen projenin film endüstrisi içerisinde var olmayı hayal eden gençlere, film yapımı yoluyla kendilerini ifade etme, sinema hayallerini uyandırma ve çeşitliliği artırma imkânı vermesi amaçlanıyor. 

Haberin Devamı

Projeye özel bağış 

Sten A Olsson Araştırma ve Kültür Vakfı tarafından fahri üye olarak atanan başarılı oyuncu Alicia Vikander, kendisine verilen 32 bin 860 dolarlık ödül parasını “Alicia Vikander Lab”e bağışladığını aynı zamanda kendisinin de ayrıca bir bağışta bulunacağını açıkladı. Oscarlı oyuncu fahri üyeliği kabul ettiği etkinlikte yaptığı konuşmada “Stena Vakfı bursunu aldığım için çok onur duyuyorum. Göteborg Film Festivali ile Film Laboratuvarı'yla iş birliği yapma, gençlere ilham verme ve onların film dünyasını keşfetmesini sağlama şansına sahip olmak beni çok heyecanlandırıyor” açıklamasında bulundu. Projenin bir parçası olan Göteborg Uluslararası Film Festivali yetkilileri tarafından yapılan açıklama kimliklerin çokça tartışıldığı bir dönemde katılımcılar için “kim olduğuna bakılmaksızın” vurgusu yaparak nasıl bir sinema dili ve dünya tahayyül ettiklerinin de altını çiziyor. Projenin tasarımının bir parçası olan Alicia Vikander her yıl öğrencilerle birlikte atölye çalışmalarına katılacak. Proje, gençlerin film dünyasına gözlerini açmalarını, bu sanat formu aracılığıyla hikâyeler anlatmalarını ve bir değişim yaratmayı keşfetmelerini sağlamayı amaçlıyor. Yapılan açıklamada “Alicia Vikander Film Lab ayrıca, kim olduklarına veya nereden geldiklerine bakılmaksızın öğrencilerin hayallerini uyandırmayı amaçlamaktadır” sözlerine yer veriliyor. Gençler için oldukça kapsayıcı ve ilham verici projeyi hayata geçiren Göteborg Uluslararası Film Festivali CEO’su Mirja Wester, "Ne kadar ileri gidebileceğinizin bir sınırı olmadığı konusunda genç öğrencilere Alicia'dan daha iyi kim ilham verebilir" diyor. Lise çağındaki öğrencilere yönelik program, bu aydan itibaren Göteborg ve çevresindeki eğitim kurumlarında sunulacak. Sten A Olsson Araştırma ve Kültür Vakfı Başkanı Madeleine Olsson Eriksson, “Alicia Vikander'in girişiminden ve Göteborg Film Festivali'nin projeye olan bağlılığından çok memnunuz. Çocuklara ve gençlere kendilerini ifade etmenin bir aracı ve yolu olarak filme erişim sağlamak istiyoruz” açıklamalarında bulundu. 

Haberin Devamı

Öğrencilikten öğretmenliğe

Haberin Devamı

Göteborg çevresindeki farklı liselerde etkinlik gerçekleştirecek olan Alicia Vikander Film Laboratuvarı çerçevesinde düzenlenecek film atölyeleri Göteborg Film Festivali’nin film öğretmenleri tarafından yönetilecek. Her yıl şehrin farklı bölgelerinden üç ila dört yeni okulun projeye katılımı hedefleniyor. 2022’de Kannebäcksskolan, Nordhemsskolan ve Skälltorpsskolan katılımcı okullar olarak açıklandı. Nordhemsskolan aynı zamanda Alicia Vikander’in öğrenciyken gittiği okul. Atölye çalışmaları sırasında öğrenciler, Göteborg Film Festivali sırasında bir galada gösterilecek olan kendi filmlerini yapacak. Proje aynı zamanda öğretmenleri kamerayı pedagojilerinde bir araç olarak kullanma konusunda eğitecek.