Kültür Sanat Göz kamaştıran ışık kuleleri

Göz kamaştıran ışık kuleleri

14.03.2002 - 00:00 | Son Güncellenme:

Dünya Ticaret Merkezi İkiz Kuleleri’nin yerinde, ışık kulelerinden oluşan bir sanat projesi gerçekleştiriyor.

Göz kamaştıran ışık kuleleri

Göz kamaştıran ışık kuleleri

Dünya Ticaret Merkezi İkiz Kuleleri’nin yerinde, ışık kulelerinden oluşan bir sanat projesi gerçekleştiriyor.

ŞEBNEM ŞENYENER/New York

Göz kamaştıran ışık kuleleri
Son sayımlara göre, Ikiz Kulelerin çöküşünde toplam 2838 kişi hayatını kaybetti. Etrafta etkilenen bütün işyerleri mali hasarı sigorta ve eyalet katkılarından geri aldı. Evlerinden olanlar durum normale dönünceye dek kiralarını belediyeden temin ederek başka yerlere taşındılar ya da civardaki otellere yerleştiler. Şimdi Dünya Ticaret Merkezi civarının normal bir inşaat yerinden farkı yok. 11 Mart, saldırının altıncı ay dönümünde özel bir anma gösterisi planlanıyor. Göz kamaştıran cinsten. Yıkım, yanma ve felaket görüntülerinin yerine bütün dünyanın hafızasına yerleşecek bir ışık oyunu peşinde New York.
Manhattan’ın önde gelen iki sanat grubu; Creative Time ve Municipal Art Society, 11 Eylül’de yıkılan Dünya Ticaret Merkezi İkiz Kuleleri’nin yerinde, aynı alanı kaplayacak ışık kulelerinden oluşan bir sanat projesini gerçekleştirmek üzere. Dünya Ticaret Merkezi’nin yanıbaşındaki Battery Park City’den, Vessey ve West sokakları arasından göğe doğru yükselecek iki büyük ışık koridorundan oluşacak projenin onaylanması an meselesi. New York belediye başkanı Mike Bloomberg projeye yeşil ışık yakan sözleriyle sanatçıların umudunu kuvvetlendirdi.
Planlanan gösteride 88 adet 7000 watt’lık xenon ampülden oluşan her biri 230 kilo ağırlığında yansıtıcılar kullanılacak. 11 Mart’tan 13 Nisan’a dek sürecek olan gösteri, etrafta oturanların uykularını rahatsız etmemek amacıyla gece saat 23.00’te sona erecek.
Proje teknik nedenlerden dolayı zaman aldı. Mühendislik açısından, bu ağırlıkta, elektrik yüklü bir yapıyı zeminin taşıyıp taşımayacağı, ışığın civardaki helikopter ve uçak trafiğini nasıl etkileyeceği türünden bir dizi cevapsız soruya neden oldu. Kesin onay için bu soruların bazıları halen cevap bekliyor. Belediye ile sürdürülen müzakerelerden sonra bu hafta nihayet Belediye başkanı Mike Bloomberg, projenin gerçekleştirilebileceğini, projektörlerin uçuş trafiğini etkilemesi durumunda, bulutlu ya da sisli havada Manhattan’ı ışığa boğmaması için gece boyunca bir kaç kez kapatılıp açılabileceği söyledi.
Sanat kuruluşları proje için başta önerdikleri "Işık Kuleleri" ismini "Işık Anıtı" olarak değiştirdiler. Projenin amacını "Dünya Ticaret Merkezinde ölenlerin kayıp ruhlarını onurlandırmak ve yansıtmak" olarak nitelendirdiler. Yani ışık kuleleri "ruhları" arayacak Manhattan’ın karanlık semalarında. Şüphesiz güzel görünecekler. Ve göz kamaştıracaklar. O korkunç görüntüleri hafızalardan silebilecekler mi? Sakatlanan ruhları tedavi edebilecekler mi? Orasını proje gerçekleşince öğreneceğiz.





KÜLTÜR & SANAT