Haberiniz olsunİmza dediğin böyle atılırMichael Douglas ile evlenmek, hem de senet yaparak evlenmek, bir de çocuk doğurmak gibi "başarılara" imza atan ünlü Galli oyuncu Catherine Zeta - Jones’un
son numarası gelecek üç yıl içinde dokuz film anlaşmasını birden kotarması. Bu anlaşmaların toplamından 54 milyon pound kazanacak genç oyuncu böylece 30’lu yaşlarını garanti altına almış oldu. Filmler değişik stüdyolar tarafından çekilecek ve aktris, George Clooney, Richard Gere gibi oyuncularla döktürecek. İki tane de biyografik film var: Birisi Elizabeth Taylor, ikincisi ise Maria Callas.
Japonya’dan ödül var Dünyada "Karitatür Olimpiyatı" olarak bilinen Yomiuri Uluslararası Karikatür Yarışması’nda Eskişehir Anadolu Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Atila Özer, mansiyon ödülünü kazandı. Japonya’da yayımlanan ve günlük tirajı 15 milyon civarında olan Yomiuri Shimbun gazetesinin yirmi üçüncüsünü düzenlediği yarışmaya 66 ülkeden 9 bin çalışma katıldı. "Karşılaşma" konulu yarışmada mansiyon ödülü alan Özer, 1973 yılından beri hem karikatür çiziyor hem de bu konuda araştırmalar yapıyor.
Athena’da ayrılık Özellikle Avrupa Basketbol Şampiyonası sırasındaki "12 Dev Adam" ile yıldızlarını iyice parlatan Athena grubunda kopmalar başladı. Davulcu Turgay Gülaydın klasik olarak "grupla görüş ayrılıkları" olduğunu iddia ederek ayrıldığını duyurdu ve yaptığı açıklamada, grubun, zorluklara birlikte karşı koyamadığını ve enerjilerinin negatife döndüğünü savundu. Demek ki şöhret ve para mutluluk getirmiyor.
"Son Sürgün" toplatıldı Ayrıntı Yayınları’nın Yeraltı Edebiyatı dizisinden çıkan Dragan Babic’in "Son Sürgün" isimli kitabı, T.C.K.’nın 426. maddesine dayandırılarak "halkın ar ve haya duygularını rencide ettiği" gerekçesiyle toplatıldı. Mevcut düzeni reddederek yeraltını seçenlerin hayatlarına içeriden bakan "Son Sürgün", Ayrıntı Yayınları’ndan ilk kez 1999 yılında basılmış, kitabın ikinci baskısı da geçtiğimiz yıl yapılmıştı.
Ağabeyin intikamı Oscar’lı oyuncu Julia Roberts’ın oyuncu ağabeyi Eric Roberts kıskançlıktan mı bilinmez küçük kardeşini zor zamanlarında ona yardım etmemekle suçladı. 46 yaşındaki oyuncu, kardeşinin kariyerinin kendi filmi "Blood Red / Kan Kırmızı"da oynayarak başladığını ama ünlü olunca onu unuttuğunu iddia etti. Üstelik daha da ileri giderek kardeşinin Oscar kazandığı "Erin Brokovich" dahil hiçbir filmde iyi oynamadığını söyledi.
Joker kraliçe Sigmund Freud’un torunu ressam Lucian Freud’un yaptığı İngiliz Kraliyet ailesinden Kraliçe 2. Elizabeth portresinin tartışmaları tam gaz devam ediyor. Son olarak çıkan bir eleştiride Kraliçe’nin dudaklarının Jack Nicholsan’ın "Batmanödaki Joker’ine benzediği iddia edildi. Freud’dan bir cevap gelmedi ama Frued’un biyografisini yazan sanat eleştirmeni William Feaver bir açıklama yaptı: "Tartışmaya açık ama Goya’nın 200 yıl önce İspanyol krallarını çizmesinden sonra yapılan en iyi kraliyet portresi."
Ağız dalaşı performansıHer yaptığı ile adından söz ettirmesini bilen Kıbrıslı sanatçı Tracey Emin bu sefer bir ağız dalaşı performansı sergiliyor. Çünkü "Dağınık Yatağım" isimli modern çalışması ile özel yaşamından birçok ayrıntıyı gösteren Emin’in çalışmalarını, İngiliz Modern Sanatlar Enstitüsü’nün Başkanı Ivan Massow "saçmalık" olarak değerlendirdi. Massow ayrıca Başbakan Tony Blair, Tate Galerisi yönetmeni Sir Nicholas Serota ve sanat eserleri satıcısı Charles Saatchi’yi de bu yeni ve "saçmasapan" türü desteklemekle suçlarken, Tate Galerisi’nin ortasına "kirli külotlar, pis içki bardakları, izmaritler, kullanılmış kadın bağlarıyla dolu bir yatak koyan" ve bu çalışmasını "Dağınık Yatağım" diye adlandıran Tracey Emin’e verdi veriştirdi. Emin de cevabını "Bulunduğu makamın ağırlığında olmadığını ve istifa etmesi gerektiğini" söyleyerek verdi.
Ortaçgil okumaları Türkiye’de ilk defa adına saygı albümü yapılan Bülent Ortaçgil bu sefer de bir kitaba konu oldu. Müzik yazarı Orhan Kâhyaoğlu’nun "Bülent Ortaçgil / Ayrı Düşmüşüz Yanyana" adlı kitabı Çiviyazıları’ndan çıktı. Kitapta Ortaçgil’in müzik macerası fotoğraflarla süslenerek veriliyor. Aynı zamanda Türkiye’nin pop müzik tarihinin genel bir panoramasını çiziyor.
Spekülasyona gerek yok İlk sayısını Kasım 2001’de "Soğuk Savaşa Hayır" kampanyasıyla çıkaran Eski dergisinin Genel Yayın Danışmanlığı’nı Demirtaş Ceyhun yapıyordu. Ne ki Ceyhun, derginin üçüncü sayısında yayın kuruluyla anlaşmazlığa düşünce dergiden ayrıldı. Derginin üçüncü sayısının kapak konusunun "Post Aşk: Sevgiliye Barkod" olması, Attilâ İlhan’ın görüşlerine ağırlıkla yer verilmesi ve Ceyhun’un yazısının daha arkaya konulması dergide tartışmalara sebep olmuştu. Ceyhun’un bir yazısının başka bir dergide yayınlanması da tuz biber oldu. Derginin Genel Yayın Yönetmeni Seyyit Nezir durumu söyle açıklıyor: "Derginin yönetimi tek bir kişi üzerinde değildir. Açıkçası Demirtaş Ceyhun projeyi terk etmiştir. Dergi yoluna devam edecektir".
Jüri de belli tarih de İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı tarafından 13 - 28 Nisan 2002 tarihleri arasında yirmi birincisi düzenlenecek Uluslararası İstanbul Film Festivali’nin ‘Ulusal Yarışma’ jürisi belli oldu. Jüri Başkanlığı’nı yönetmen Erden Kıral yapacak. Jürideki diğer isimler ise oyuncu Mehmet Aslantuğ, Anadolu İletişim Bilimleri Fakültesi’nden Prof. Dr. Naci Güçhan, oyuncu Yelda Kaymakçı Reynaud ve Montreal Film Festivali Direktörü Daniele Cauchard. Ulusal Yarışma’ya başvuruların 1 Şubat’ta sona erdiğini de hatırlatmadan geçmeyelim. Yarışma sonucunda en iyi Türk filmine ve en iyi yönetmene 25 milyar lira ödül var. (www.istfest.org)
Düzeltme: 17 Ocak 2002 tarihli Milliyet Kültür&Sanat’ın "Orda burda şurdadır" adlı haberinde İktisat Bankası Koleksiyonu, "Finans Bank Koleksiyonu" olarak yayımlandı. Düzeltir, özür dileriz.
KÜLTÜR & SANAT