Kültür Sanat Hayatta ve sanatta AŞK değişti mi?

Hayatta ve sanatta AŞK değişti mi?

08.02.2009 - 00:32 | Son Güncellenme:

Sanatın farklı kulvarlarından eski ve yeni kuşak temsilcileri, 14 Şubat Sevgililer Günü yaklaşırken, aşkın, sanatta değişen suretlerini Milliyet Sanat’a anlattı

Hayatta ve sanatta AŞK değişti mi

Milliyet Sanat dergisi şubat sayısında, 14 Şubat bağlamında, aşkın hayatta ve sanatta değişen yüzüne odaklanıyor. Kapak dosyasında, eski ve yeni kuşağın, eserlerinde aşka önemli bir yer ayıran sanatçıları, aşkın sanatta yer alma biçimlerindeki farklar üzerinden dünü ve bugünü karşılaştırıyor.
Milliyet Sanat’a konuşan isimler, müzikten Fikret Şeneş ve Hande Yener; edebiyattan Pınar Kür ve Tuna Kiremitçi; sinemadan Hülya Koçyiğit, Kartal Tibet ve Melis Birkan; tiyatrodan Nedret Güvenç ve Mehmet Ergen, plastik sanatlardan Adnan Çoker ve Canan Şenol. İnci Asena ise Cemal Süreya, Oktay Rifat ve Louis Aragon gibi adı aşkla anılan şairlerin eserlerini hatırlatıp, “Bir aşk sanalında mı büyüdük yoksa biz?” sorusunu soruyor.

Haberin Devamı

Hayatta ve sanatta AŞK değişti mi

Oscar adaylarının portreleri

Hayatta ve sanatta AŞK değişti mi

Derginin sinema bölümünde iki çarpıcı portre var: “Benjamin Button’ın Tuhaf Hikayesi”nde çarpıcı bir performans sergileyen ve Oscar’a aday gösterilen Brad Pitt’in Hollywood’un A Listesi’ne yükselişinin öyküsünü, 15. kez Oscar’a aday gösterilen, ‘oyunculuk tanrıçası’ Meryl Streep’e odaklanan bir yazı izliyor. Hasan Ali Toptaş’ın “Gölgesizler” romanını sinemaya uyarlayan yönetmen Ümit Ünal’la söyleşi, İstanbul Bağımsız Filmler Festivali, Agah Özgüç’ün kaleminden Türk sinemasındaki unutulmaz filmlerin unutulmaz şarkıları, sinema bölümünün diğer yazıları arasında.

BU AYIN HEDİYE DVD’Sİ:
‘Sophie’nin Seçimi’

Yönetmenliğini tecrübeli isim Alan J. Pakula’nın yaptığı, 1982 tarihli dram, gösterildiği yılda hem eleştirmenlerden hem de izleyiciden büyük beğeni toplamış, beş dalda Oscar’a aday gösterilmişti. Filmde, Polonyalı bir göçmeni canlandıran Meryl Streep, en iyi kadın oyuncu dalında altın heykelciği evine götürdü. Oscar’la taçlandırılan bu rol, Streep’in hâlâ en ünlü ve en başarılı performansı kabul ediliyor.

Haberin Devamı

İstanbul Modern’de gölge sanatı
İstanbul Modern’de açılan “Gölgeye Övgü” adlı sergi üzerine Ayşegül Sönmez’in yorumlarıyla açılıyor derginin plastik sanatlar bölümü... Levent Çalıkoğlu dört ayrı sergiyi sanatseverler için etraflıca değerlendirirken, Galatasaray Lisesi’nin öğrenci ve hoca ressamları da bu bölümde bulunuyor. Plastik sanatların genç kuşaktaki yetkin imzası Ahu Antmen, “Çerçeve” adlı köşesinde bu ay, Vanessa Winship’in objektifine bakan Doğu Anadolu’nun öğrenci kızlarını işliyor. Yasemin Bay ise ressam Devrim Erbil’in atölyesine konuk oluyor.

Şiirler kitaplar söyleşiler
Derginin edebiyat bölümü Ayfer Tunç’la yeni romanı “Bir Deliler Evi’nin Yalan Yanlış Anlatılan Kısa Tarihi” üzerine gerçekleştirilen bir söyleşiyle açılıyor. Aynı sayfalarda, Ercan Arslan, Sabit Kalfagil’le İstanbul fotoğrafları üzerine, Sabetay Varol da şair Şeyhmus Dağtekin’le dil ve şiir üzerine söyleşirken; Zeynep Altıok, şair Metin Eloğlu’nu, Ömer Türkeş, Mario Levi’nin son romanını, Baki Asiltürk ise Lale Müldür’ün son şiir kitabını inceliyor. Milliyet Sanat’ta ayrıca gösterimdeki filmler ile en yeni albüm ve kitapları, şubat ayının etkinliklerinin listesini de bulacaksınız.

Haberin Devamı

‘Kind of Blue’ 50 yaşında
Naim Dilmener’in renkli “Müzikal Günce”sini dergide Miles Davis’in 50 yaşını dolduran klasikleşmiş albümü “Kind of Blue”ya dair Eray Aytimur’un kaleme aldığı yazı izliyor. Atilla Dorsay’ın, Charles Aznavour incelemesi ve Fairuz Derin Bulut’la yapılan söyleşinin ardından Kemal Küçük’ün kaleminden, 2009’un neden opera ve balenin yılı olacağını okuyabilirsiniz.
Derginin sahne sanatları sayfalarında, Ayrin Ersöz’ün “Atrofi - 1” adlı son projesi ve Fransız oyuncu Michel Bouquet’nin Paris’teki müthiş performansını okumak mümkün.