Kültür Sanat Her şey İstanbul’u muhafaza etmek için

Her şey İstanbul’u muhafaza etmek için

01.10.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Tankut Kılınç’ın yazıp yönettiği “Dersaadet Apartmanı”nın İstanbul galası gerçekleştirildi. Film beton grisinin şehrin mimari ve kültürel dokusuna hâkim oluşuna karşı bireysel bir mücadele hikâyesi anlatıyor.

Her şey İstanbul’u muhafaza etmek için

MÜJDE IŞIL - Tankut Kılınç’ın geçtiğimiz dönem Antalya ve Adana Film Festivalleri’nde seyirciyle buluşan ilk uzun metrajı “Dersaadet Apartmanı”nın İstanbul galası, film ekibinin katılımıyla Müze Gazhane’de açık havada gerçekleştirildi. Ekip galaya, filmin de önemli kahramanlarından olan bisikletlerle geldi. Hüseyin Hüsnü Karşın’ın Amerika’da çalışan fizik profesörü Altan’ı canlandırdığı film, onun aile yadigârı evini kentsel dönüşüme karşı koruma çabasını anlatıyor. Ailesini hafriyat kamyonunun çarpması nedeniyle kaybeden Altan, yurt dışından İstanbul’a döndüğünde şehri inşaat merkezi konumunda bulur. Doğup büyüdüğü ev de yerine rezidans yapılması için yıkılmak üzeredir. Bisikletçi dostlarının desteğiyle anılarını, evini, İstanbul’un yeşilini ve bisiklet yollarını korumaya çalışır. Filmde Janset, Yüksel Aksu ve millî sporcu/bisikletçi Gürsel Akay da rol alıyor.

Haberin Devamı

Mutluluk kapısı

İstanbul’un tarihi dokusunun ve kültürünün hızlı kaybına, kentsel dönüşüm sürecinde şehrin betonlaşmasına odaklanan film adını, İstanbul’un “mutluluk kapısı” anlamına gelen eski isminden alıyor. Adını aldığı şehirde galası yapılan film hakkında Tankut Kılınç şunları söyledi: “‘Dersaadet Apartmanı’nın İstanbul’da oyuncular ve ekiple birlikte ilk defa gösteriliyor olması heyecan verici. Filmimiz daha önce Antalya Altın Portakal, Adana Altın Koza, Boston Türk Filmleri Festivali, Cottbus Film Festivali ve Nartugan Film Festivali’nde gösterildi. Ancak sadece Antalya Altın Portakal’da salgın nedeniyle beş kişilik bir çekirdek ekiple filmi izleyebilmiştik. Bunun haricinde hiçbir platforma ekipçe katılım sağlayamadık. Kentsel dönüşüm temalı bir İstanbul filminin ilk gösterimlerinin başka şehirlerde ve ülkelerde gerçekleşmiş olması tuhaf ve dolayısıyla şimdi İstanbul’da galayı yapmak ekipçe heyecanımızı yükseltiyor. Tam bağımsız ve herhangi bir kurumsal destek alınmadan imeceyle gerçekleşen filmi; ekibinden, oyuncusuna ve destekleyenlere kadar herkes ilk kez Müze Gazhane’nin tarihi dokusunda izledi. Müze Gazhane’nin galamıza ev sahipliği yapması ayrıca çok değerli. Müze Gazhane geçmişle geleceği aynı çatı altında harmanlayan, kültür ve sanat faaliyetleriyle son bir yıldır İstanbul’a renk katan önemli bir hafıza mekânı. Bu özellikleriyle ‘Dersaadet Apartmanı’nın kent kimliğini, kent hafızasını sorgulayan yapısı örtüşüyor.”

Haberin Devamı

Her şey İstanbul’u muhafaza etmek için

“Dersaadet Apartmanı”nın İstanbul galası, film ekibinin katılımıyla Müze Gazhane’de açık havada gerçekleştirildi.

 

 

Yazarlar