Kültür Sanat Hiçbir erkeğe muhtaç değilsin ‘Ne İlyas ne Cemşit’

Hiçbir erkeğe muhtaç değilsin ‘Ne İlyas ne Cemşit’

22.03.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Cengiz Aytmatov’un aynı isimli kitabından uyarlanan “Selvi Boylum Al Yazmalım”da Asya’nın yapması gerektiği düşünülen seçimden yola çıkan Işıl Eğrikavuk, “Ne İlyas Ne Cemşit” adlı kişisel sergisiyle Asya’ya bir özgürlük alanı açıyor.

Hiçbir erkeğe muhtaç değilsin ‘Ne İlyas ne Cemşit’

SANEM NİL ŞAHİN - Filmin sonunda sevdiği erkek İlyas ile iyi kalpli Cemşit arasında bir tercih yapmak zorunda kalan Asya’ya Eğrikavuk sergisiyle üçüncü bir alternatif sunuyor. Asya’nın değerini bir erkeğe yüklememesini öğütleyen sergi; ‘70’lerde, Anadolu’da yaşayan Asya’ya değil, hepimizin içindeki Asya’ya sesleniyor. 

Haberin Devamı

Performans sanatı üzerine uzmanlaşan sanatçı ve akademisyen Işıl Eğrikavuk, filmin yeniden inşasını ve başka cevaplar arama yolunu tişörtlerin aracı olduğu performatif bir fotoğraf sergisi üzerinden seyirciye sunuyor. Sanatçı, bireyin kendisine sunulan seçeneklerle kısıtlı kalmasına karşı çıkıp Asya’yı imgeleştirerek kadınları bu sıkışmışlıktan kurtarmayı amaçlıyor. İnsanların sizden beklediği seçimler yerine kendi seçimlerinizi yaptığınızda daha özgür hissedeceğinizi gösteren “Ne İlyas Ne Cemşit” sergisi 28 Mart’a kadar Performistanbul’da görülebilir.