Kültür Sanat Hitler İstanbul'u ne zaman işgal etti? (Video)

Hitler İstanbul'u ne zaman işgal etti? (Video)

28.08.2009 - 09:18 | Son Güncellenme:

Gerçek bir hikâyeden alınan 'Kapımdaki Düşman' filminde Almanların II. Dünya Savaşı'nda Türkiye'ye savaş açıp İstanbul'u işgal ettiği gösterildi. Ancak Türkiye II. Dünya savaşına katılmamıştı!

Hitler İstanbulu ne zaman işgal etti (Video)

Ozan Akarı

Haberin Devamı

Tarihi filmlerin en önemli özelliği anlattığı hikâyenin gerçek olmasıdır. Tabii ki bu gerçeklik bazen filmin tamamını içine kapsar bazen de bir kısmını. 'Arabistanlı Lawrance', 'Valkyrie', 'The Children Of Huang Shi', 'Empire of The Sun', 'Apollo 13' ve 'Schindler'in Listesi' gibi filmler izleyicileri yaşanmış olanla yüz yüzü getirirken 'Son Samuray', 'Truva' ve 'Bravehart' gibi filmler yaşanmış olandan bizlere kesitler sunar.

Hangi türe girerse girsin tarihi bir film yapılırken var olan gerçekler hiçbir zaman göz ardı edilmez. Eğer göz ardı edilirse artık o filmin tarihi bir yanı kalmaz. Hatta film başlarken, 'Gerçek bir hikâyeden' alınmıştır yazısı bile, bir anlam ifade etmez.

Naziler hızını alamadı

Haberin Devamı

'Enemy At The Gates-Kapımdaki düşman' filmi de "II. Dünya Savaşı'nda geçen gerçek bir olaydan alınmıştır" diyerek tüm sinamaseverlere lanse edilmiş ve izleyenleri bir beklenti içine sokmuştur. Filmde Alman ordusunun Stalingrad şehrini kuşatması ve bu kuşatma sırasında iki keskin nişancının (Jude Law-Rus ve Ed Harris-Alman) birbirini öldürmeye çalışması anlatılır.

Ancak, büyük bir bütçeyle çekilen ve her ayrıntının en ince detaylarına kadar düşünüldüğü filmde öyle büyük bir tarihi hata yapıldı ki, bırakın filmi konusunu dünya tarihi yeniden yazılırdı. Filmde Nazi Almanya'sının Avrupa'yı nasıl işgal ettiğiyle ilgili bir sahnede büyük bir Avrupa haritası üzerinde hareket eden Nazi orduları Almanya'dan başlayarak İngiltere, Fransa, İspanya, Avusturya, Yunanistan ve Bulgaristan'ı işgal eder. Sonra birden hızını alamayan Naziler Türkiye'ye de saldırarak Edirne ve İstanbul'u da alır.

TRT sansürledi

Tarihi bir film yapacaksın, milyon dolarlar harcayacaksın ama daha II. Dünya Savaşı'nda savaşan ülkeleri bilmeyeceksin! Hollywood için ironik bir durum. Küçücük bir sahnenin gerçekçi olması için binlerce dolar vereceksin ama tarih kitabını bile okumadan film yapacaksın! II.Dünya Savaşı'nda Türkiye ve Almanya hiç bir zaman savaşmadı hatta Türkiye savaşa bile girmedi.

İşin en komik tarafıysa filmi TRT ekranlarından izleyenler bu sahneyi hiç görmemiş olması. TRT bu tarihi hatayı fark eder etmez makası vurup sansürledi. Ancak, neden bunu yaptı ki?

Haberin Devamı

Eğer filmdeki o sahneyi kesmeseydi Hollywood'un düşünmeden hareket ederek film çekebildiğini, cümle aleme gösterecekti...