Kültür Sanat Hızla geçen zaman

Hızla geçen zaman

13.08.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

M. Night Shyamalan’ın bu hafta gösterime giren yeni filmi “Zamanda Tutsak / Old”, insanların zamanın geçişi ve yaşlanmayla ilişkisine odaklanan bir grafik roman uyarlaması

Hızla geçen zaman

KÜLTÜR SANAT SERVİSİ - 1999 tarihli “Altıncı His” ile sinemada deprem etkisi yaratan ve sürpriz sonların üstadı olarak anılan M.Night Shyamalan, “İşaretler / Sighs” ve “Köy / The Village” gibi filmlerle ilerleyen kariyerinde son 10 yıldır bir düşüş döneminde. Ancak bu hafta gösterime giren “Zamanda Tutsak / Old” da gösteriyor ki hâlâ filmleri merakla beklenmeye devam ediyor.

Haberin Devamı

Film, İsviçre’den “Sandcastle” adlı grafik romanın sinema uyarlaması. Pierre Oscar Levy ve Frederik Peeters imzalı grafik romanı Babalar Günü hediyesi olarak alan Shyamalan, hemen sinema uyarlaması projesine karar vermiş.

Oyuncu kadrosunda aralarında Gael García Bernal, Vicky Krieps, Rufus Sewell, Alex Wolff ve Thomasin McKenzie gibi isimlerin rol aldığı film, pandemi sırasında Dominik Cumhuriyeti’nde çekilip gösterime hazırlandı.

Günceli yakalıyor

Konusuna gelirsek, boşanmadan önce çocuklarıyla son bir tatil yapmak isteyen Guy ve Prisca Cappa, tropik bir yere giderler. Oteldekilerin tavsiyesi üzerine ıssız bir plajı seçerler ve burada birkaç kişiyle birlikte güneşlenmeye başlarlar. Kısa süre içinde garip olaylar başlar ve zamanın burada çok hızlı geçtiğini keşfedip bu esrarı çözüp kendilerini kurtarmaya gayret ederler.

Haberin Devamı

Shyamalan bir söyleşisinde filminin insanların zamanla ilişkisine odaklandığını söylüyor: “Bence hepimizin zamanla ilişkisi bozuk. Eğer pandemi veya başka bir sebeple sorgulamamız gerekmezse kaçındığımız bir konu. Karakterler kumsalda mahsur kaldıklarında zamanla ilişkilerini sorgulamak zorunda kalıyorlar. Bazı karakterlerin bununla hiç baş edemediğini bazılarının ise huzur bulduğunu görüyoruz. Burada sorduğum sorular var ve bunları kendime de soruyorum.”

Demanslı babasından da izler taşıyarak çektiği film, Shyamalan’a övgü de yergi de getirdi. Ancak filmin özellikle pandemi döneminde herkes zamanla ilişkisini sorgularken ve zaman donmuş gibi gelirken güncel olabilen yapımlardan biri olduğu konusunda bir fikir birliği sağlandığı söylenebilir.

Bu haftanın diğer filmleri

Haftanın iddialı ana akım filmlerinden “Gerçek Kahraman / Free Guy”, bir bilimkurgu komedisi. “Stranger Things” dizisinin yapımcılarından ve “Night at the Museum” serisinin yaratıcısı Shawn Levy’nin imzasını taşıyan filmin başrolünde yıldız oyuncu Ryan Reynolds bulunuyor. Diğer rollerde Jodie Comer, Lil Rel Howery ve Utkarsh Ambudkar’ın bulunduğu film, pandemi nedeniyle bir yıl rötarlı gösterime girdi ve eleştirmenlerden geçer not aldı. Film Reynolds’ın canlandırdığı bir karakterin kendisinin bir video oyununun içinde olduğunu keşfetmesi ve kazanmak için uğraşması üzerinden ilerliyor. “Gerçek Kahraman”, “Truman Show” benzeri hikâye akışıyla video oyunlarının içinde geçen filmler arasında öne çıktı.

Haberin Devamı

Romantik komedi türündeki “Uzun Aşkın Kısası / Long Story Short” ise Avustralya yapımı. Josh Lawson’ın imzasını taşıyan film, evlendikten sonra zaman atlaması yaşadığını keşfeden bir adam hakkında.

Haftanın dikkat çeken yerli filmi “Bilmemek”, festival yolculuğunun ardından gösterime giriyor. Adana Film Festivali’nden yönetmeni Leyla Yılmaz’a En İyi Yönetmen Ödülü kazandıran film, Ankara Film Festivali’nde ise En İyi Film seçildi. Film, eşcinsel olduğu söylentisi yayılan liseli su topu oyuncusu Umut’un yaşadığı akran zorbalığı üzerinden ilerleyen bir hikâyeyi konu alıyor. Filmin oyuncu kadrosunda Senan Kara, Yurdaer Okur, Emir Özden, Ulaşcan Kutlu ve Arda Anarat yer alıyor.

 

Yazarlar