Kültür Sanat Huzurlarınızda ‘Kara Şövalye’

Huzurlarınızda ‘Kara Şövalye’

25.07.2008 - 10:17 | Son Güncellenme:

Bu hafta, hayatımda seyrettiğim en iyi çizgi roman uyarlamasını, en iyi süper kahraman filmini seyrettim. Meraklılarının uzun zamandır yolunu gözlediği yeni Batman filmi The Dark Knight – Kara Şövalye bugün gösterime giriyor.

Huzurlarınızda ‘Kara Şövalye’

Defne Alphan

Haberin Devamı

Christopher Nolan’ın harika yönetimi, Heath Ledger’ın içimizi sızlatan olağanüstü oyunu ve bir süper kahraman filmi için oldukça derin senaryosu ile Kara Şövalye, bütün beklentilere fazlasıyla karşılık veriyor. Film, şu anda imdb.com sitesinde 10 üzerinden 9.5 puanla tüm zamanların en iyi yapımı durumunda.
Batman, Teğmen Jim Gordon ve yeni bölge savcısı Harvey Dent, yaptıkları işbirliğiyle Gotham City’deki organize suçu yok etme konusunda epey ilerlemiştir. Her şey planlandığı gibi ilerlerken, üçlü kendilerini Joker adlı bir suç dâhisinin oyunları ile karşı karşıya bulur. Batman, Joker ile baş etmeye çalışırken, bir kahraman ve kanun dışı suç savaşçısı arasındaki ince çizginin tam üstünde olduğunu fark edecektir.

Haberin Devamı

Heath Leger filmin unutulmaycak yıldızı
Kara Şövalye, Nolan’ın ilk Batman’i, Batman Başlıyor’dan üç yıl sonra gelen bir devam filmi. İlk filmi seyretmiş olmak her ne kadar seyir zevkini artırıyorsa da, seyretmemiş olmak hikâyeyi takip açısından bir zorluk yaratmıyor. Chistopher Nolan yeni filmde de Batman’in kişiliği üstüne yoğunlaşıyor. Filmde derin sayılabilecek kişilik ve durum analizleri olduğu söylenebilir. Tabii bu film aksiyonda geri kalıyor demek değil. Kara Şövalye’deki prodüksiyonun büyüklüğü göz kamaştırıyor. İnsan gerçekten hiçbir yanı aksamayan filmi hayran hayran seyrediyor. Bu arada filmi IMAX ekranda seyretmenizi özellikle öneririm.
Bana göre filmin tek kusuru 152 dakikalık uzun süresi. Tam “Artık bitsin” demeye başlamışken imdadıma Heath Ledger’ın final performansı yetişti. O gerçekten filmin unutulmayacak yıldızı...

‘Ben’ bu hayatla nasıl başa çıksın?
Okulda alay edilen, hırpalanan biri olmak herhalde insanın başına gelebilecek en can sıkıcı şeylerden biri. Üstelik ruh sağlığınız yerinde değilse baş etmeniz daha da zor…  İşte haftanın filmlerinden Ben X, otistik olan Ben’in hayatla ve okuldaki acımasız “arkadaş”larıyla mücadelesini konu alıyor. Ben, kendisi olarak bu mücadelenin kolay olmadığını bildiğinden, bir bilgisayar oyununda yarattığı kahramanı gerçek hayata da taşımaya çalışıyor.
Film, yönetmeni Nic Balthazar’ın kendi yazdığı romandan uyarlanmış. Ben X, ilgiyle izleniyor, seyirciye yenilikler sunuyor. Yazık ki, filmin inandırıcılığını yitirdiği bir nokta var:  Ben’i canlandıran Greg Timmermans bence bir lise öğrencisine kesinlikle benzemiyor. Timmermans’ın yaşının Ben karakteri için epey büyük durması filmin içine girmeyi zorlaştırıyor.
Ben X’in geçen sene Belçika’nın Oscar adayı olduğunu hatırlatayım.

Haberin Devamı

İşte başarı zor, aşkta daha zor
Haftanın filmlerinden Smart People - Aşkın Yaşı Yok, Sarah Jessica Parker ve Juno ile kalbimizde yer eden Ellen Page’ı bir araya getiriyor.
Lawrence Wetherhold, başarılı bir profesördür. Aşk ve aile problemlerinin çözümünde işindeki kadar başarılı olamayan profesör, özlemini çektiği tutkuyu bir türlü bulamaz. Ancak hiç hazzetmediği üvey kardeşinin aniden çıkıp gelişi ve eski öğrencisi Janet’le yıllar sonra tesadüfen yeniden karşılaşması aynı günlere denk gelince Wetherhold’ın hayatı değişecektir.