Kültür Sanat Huzursuzluğun parçasıyız!

Huzursuzluğun parçasıyız!

14.07.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Dot, 13 yıl önce İstanbul’da sahnelediği ‘dev’ proje “Vur, Yağmala, Yeniden”i bu kez Bursa’ya taşıyor. 17 kısa oyundan oluşan epik eser bu çağın vebası nedir sorusuna cevap arayıp aynayı bize çeviriyor ve kendimizle yüzleşmemizi sağlıyor.

Huzursuzluğun parçasıyız

Efnan Atmaca - Bursa Nilüfer Kent Tiyatrosu (NKT), kültür sanatın yeni çekim merkezlerinden biri olmaya aday. Genel Sanat Yönetmenliği’ne tiyatroya yeni bir soluk getiren  Dot’un kurucu ortağı ve genel sanat yönetmeni Murat Daltaban’ın gelmesiyle gözler Bursa’ya çevrilmişti. İlk proje geçtiğimiz günlerde açıklandı. Nilüfer Kent Tiyatrosu yaz ve sonbahar boyunca Mark Ravenhill’in 17 kısa oyununda oluşan “Vur, Yağmala, Yeniden” adlı epik tiyatroyu sahneleyecek. Üstelik tiyatroya yeni bir mekân kazandırarak. Proje için Balat Atatürk Ormanı İzci Evi bir açıkhava gösteri alanına dönüştürüldü. 

Haberin Devamı

Suç, ceza, hastalık, şiddet...

“Vur, Yağmala, Yeniden” oldukça ilgi çekici bir proje. En kısa anlatımıyla barış, otorite, özgürlük, demokrasi, suç, ceza, hastalık, şiddet temaları üzerine yazılmış kısa oyunlardan oluşan bir bütün epik eser. İzole hayatlar yaşasak da gelişen teknoloji ve haberleşme araçlarıyla birbirimize bağlı olduğumuzu, birbirimize karşı sorumluluklarımızın olduğunu konu alan büyük tek bir hikâye. Bu tanımdan da anlaşılacağı gibi aslında pandeminin damga vurduğu bugüne derinlikli bir gönderme. Dot bu projeyi 2008’de sahnelemiş yönetmenliğini ise Murat Daltaban yapmıştı. O dönem oyun için “Demokrasi, özgürlük, savaş, barış... Son zamanlarda en çok kullandığımız kelimeler bunlar. Her gün hepimiz bu kavramlar üzerine konuşuyor daha iyi bir dünya istediğimizi bir kez daha dile getiriyoruz. Peki, nasıl bir yer olmasını hayal ediyoruz dünyanın? Ya da daha iyi bir dünyadan kastımız ne? Bizi bu kadar mutsuz eden, hepimizi bir türlü çıkamadığımız bir depresyonun içine sokan ne? Daha genel bir soruyla nedir bu çağın vebası? Bu soruların cevabı pek çoğumuza göre artık savaşların sona ermesi, insanların barış ve huzur içinde yaşaması. Ama işin aslı bizim sandığımız kadar naif değil. Hepimiz aslında bu huzursuzluğun bir parçasıyız çünkü. İşte bu proje bize kimin ne kadar işin içinde olduğunu anlatıyor. Aynayı bize çeviriyor ve kendimizle yüzleşmemizi sağlıyor” yazmıştım. Maalesef geçen 13 yılda dünya daha iyiye değil daha kötüye gitti. Belki de Ravenhill’in bize anlattıklarını içselleştiremedik. Dot bu kez Bursa’da izleyiciye bu imkânı tekrar sunuyor.

Haberin Devamı

 Yıllar önceki kadro

Daltaban bu kez yönetmenlik koltuğunu Mert Öner, Melisa İclal Yamanarda, Ebru Nihan Celkan, Gülhan Kadim ve Doğu Akal’a devrediyor. Toplam 17 kısa oyundan oluşan “Vur, Yağmala, Yeniden”de 5 ana gösteri prömiyeri yapılacak. Her gösteriyi farklı bir yönetmen sahneleyecek ve her gösteride NKT ekibine bir misafir oyuncu katılacak. İlk misafir oyuncu ise Beste Bereket. Hemen belirteyim 13 yıl önceki kadroda da Bereket yer alıyordu. Hatta o dönem bu projede aralarında Saadet Işıl Aksoy, Enis Arıkan, Şebnem Bozoklu, Cemil Büyükdöğerli, Çağ Çalışkur, Rıza Kocaoğlu, Alper Kul, Ezgi Mola, Tuğrul Tülek, Gonca Vuslateri gibi tanınan oyuncular vardı. Bu kez onlar bayrağı genç meslektaşlarına devrediyor. Oyunun bize gelecekte adını defalarca başarılarıyla duyacağımız genç isimlerle tanıştıracağı da muhakkak. Bazı sürpriz isimleri sahnede genç meslektaşlarına eşlik ederken de görebileceksiniz. İlk prömiyer ise 5 Ağustos’ta.