Kültür Sanat İki dil, bir dayanışma...

İki dil, bir dayanışma...

27.08.2015 - 09:53 | Son Güncellenme:

Albert Camus'nün bir hikâyesinden uyarlanan 'İnsanlıktan Uzakta', 1954 Cezayir'inde birbirlerine destek olmak zorunda kalan iki farklı kültürden insanın vicdani dokundurmalarla yüklü serüvenini anlatıyor. Başrolünde Viggo Mortensen'in oynadığı, western tadı da veren 'İnsanlıktan Uzakta', Fransızların Cezayir günahları kulvarındaki en etkili filmlerden.

İki dil, bir dayanışma...

İNSANLIKTAN UZAKTA

Haberin Devamı

LOIN DES HOMMES

Yönetmen: David Oelhoffen

Oyuncular: Viggo Mortensen, Reda Katip, Vincent Martin, Djemel Barek, Fransa yapımı

Yapım: 2014, Fransa

Süre: 101 dakika

Şimdiki zamanın içinden, ait olduğun coğrafyanın acılarıyla sarıp sarmalanmış bir gündemden, başka coğrafyanın geçmiş zaman dilimden bir acıya bakmak… Sinemanın işte böyle kendine özgü ‘zamanlama manidar’, hali tavrı vardır.

Fransız yönetmen David Oelhoffen’in imzasını taşıyan ‘İnsanlıktan Uzakta’ (‘Loin des hommes’), salonlarımıza son dönemde uğrayan en sağlam yapımlardan biri.Albert Camus’nün ‘Sürgün ve Krallık’ kitabındaki öykülerden ‘Misafir’den yola çıkılarak çekilen yapım, 1954’te Cezayir’de geçiyor.

Kısaca öykü: Araplar için Fransız, Fransızlar için de Arap olarak addedilen İspanyol kökenli Daru, dağlarla çevrili ıssız bir coğrafyadaki küçük bir düzlükte, Cezayirli çocuklara Fransızca eğitimi vermektedir. Günün birinde jandarma, buğdayını çaldığı için kuzenini öldüren Muhammed adlı bir tutukluyu kendisine emanet eder. Daru’nun görevi, söz konusu suçluyu en yakın yerleşimdeki Fransız makamlarına teslim etmektir. Başta kabul etmese de kimi gelişmeler sonucu ikili yollara düşer.