Kültür Sanatİlk gün bereketi

İlk gün bereketi

15.04.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

İlk gün bereketi

İlk gün bereketi


Jim Jarmusch’un “Hayalet Köpek: Samuray Tarzı" adlı filmi bugün Reks Sineması’nda


Mafyayı bir de Jim Jarmusch’tan izleyelim. Amerikan bağımsızlarının en bağımsızı, sinemasını stüdyo olanaklarına, büyük bütçeye kurban etmemiş Jarmusch bütün zamanların en garip kiralık katilini yansıtıyor beyazperdeye.
Filmin garipliği daha adından belli: “Hayalet Köpek: Samuray Tarzı". Film hem bir komedi hem bir gangster filmi; western ve samuray izleri de taşıyor.
Jim Jarmusch birçok filmi referans almış bu çalışmasında: Seijun Suzuki’nin 1966 yapımı “Katilin İzi" adlı filmi Jarmusch’un gözdelerinden. Jean Pierre Melville’in “Samuray"ında Alain Delon, John Boorman’ın “Dönüşü Olmayan Noktaösında Lee Marvin, hatta Don Kişot ve Frankenstein’ın yaratığı ona sempatik katilini yaratması için esin vermiş.

17. yüzyıl Japon gelenekleri

Geleneksel mafya, yani İtalyan Amerikalılar için çalışan Afrikalı Amerikalı bir kiralık katil Hayalet Köpek (Forest Whitaker). Deli olduğu daha buradan belli. Hayatını kurtaran mafyozo Louie’yi (John Tormey) efendisi bellemiştir. Kurosawa’nın filmlerinden tanıdığı Japon samurayları gibi yaşar. Evi, bir çatıdaki güvercinliktir. Louie ile posta güvercini aracılığıyla haberleşir. Aynı mahalledeki oturan bir kız çocuğu, Louise (Tricia Vessey) ve İngilizce bilmeyen Haitili dondurmacı Raymond (Isaach de Bankole) dışında kimseyle muhabbeti yoktur. Dondurmacıyla karşılıklı kendi dillerinde konuşurlar. Küçük kıza büyünce “Raşomonöu okumasını öğütler! Bu arada yaratıcı bir katil olarak hakkını vermek gerek. Bir kurbanını şöyle öldürür: Sürünerek evin altına girer. Adam tıraş olurken lavabonun atık su borusundan yukarı ateş eder!
“Samuray tarzı ölümden kaynaklanır" desturuyla her gün meditasyon yapıp kendini ölmüş varsayan Hayalet Köpek’te Forest Whitaker’ın başarısı tüm eleştirmenlerce vurgulanıyor. Whitaker’ın filmografisinde Clint Eastwood imzalı Charlie Parker biyografisi “Bird"ün yanında bundan böyle “Hayalet Köpek: Samuray Tarzı" da parlayacak.

Marjinal ve bağımsız

‘Bağımsız’ teriminin stüdyolar için bir tür minikler ligi olarak kullanılmasından hoşlanmıyorum. Genç sinemacılara önerilerde bulunuluyor. “Çok parayla büyük bir film yapabilirsin. Şimdi gerçek bir yönetmen olabilirsin." Buna kanıyorlar ve işleri mahvolabiliyor. Ben paraya bakmam ve statü ya da şöhret ya da kutsal üçlü her neyse onunla işim yok. Bu benim dinim değil, neredeysem oradayım marjın içinde bir yerde.


EN ÇOK OKUNANLAR

KEŞFETYENİ

İlgili Haberler