Kültür Sanat Indy 19 yıl sonra geri döndü!

Indy 19 yıl sonra geri döndü!

23.05.2008 - 00:00 | Son Güncellenme:

Steven Spielberg ve George Lucas’ın yarattığı, Harrison Ford’un canlandırdığı Indiana Jones, yıllardır macera filmi severlerin en sevdiği kahramanlardan biri.

Indy 19 yıl sonra geri döndü
Defne Alphan

1981 yılında Raiders Of the Lost Ark ile başlayan Indiana Jones maceraları, bu hafta, Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull - Indiana Jones ve Kristal Kafatası Krallığı ile devam ediyor.

Haberin Devamı
Bütün hayranlarının delice bekledikleri film daha şimdiden imdb.com sitesinde en iyi 165. filme yükseldi. Profesör Jones, Marshall Üniversitesi’ndeki derslerine devam etmektedir. Faaliyetleri kuşku toplayıp, üniversiteden kovulması için hükümet baskı yapınca, Jones okuldan ayrılır. Tanıştığı genç arkeolog Mutt ile birlikte, Akator’un Kristal Kafatası’nı ele geçirme şansı doğunca, ikili Peru’ya doğru yola çıkar. Sovyet ajanlarının da Kristal Kafatası’nın peşinde olduğunu fark ettiklerinde ise Indy ve Mutt için büyük bir macera başlayacaktır.

Steven Spielberg, 1989 yılında çektiği Indana Jones and the Last Crusade’in serinin son filmi olduğunu düşünüyordu. Fakat aradan geçen 19 sene içinde Indiana Jones hayranlarının yeni bir film isteği bitip tükenmedi.

Harrison Ford, önce George Lucas’ı daha sonra da Spielberg’i yeni bir Indiana Joes filmi çekmek için ikna ettiğini söylüyor. Üçlünün ilk kararı Indiana Jones karakterinin yaşamında da 19 yıl geçmiş olması olmuş. “Bu filmdeki Indiana Jones daha bilge değilse bile, kesinlikle daha yaşlı” diyor Harrison Ford...
İlk filmi çektiğinde 39 yaşında olan Harrison Ford bugün 66 yaşında olmasına rağmen, yeniden Indiana Jones olmanın verdiği heyecan-la filmde neredeyse hiç dublör kullanmamış. Dördüncü filmde ekibe yeni katılanlar ise Cate Blanchett, Shia LaBeouf ve John Hurt. Biz de yeni bir Indiana Jones macerası seyredecek olmaktan dolayı çok mutluyuz!


Indiana Jones ve Kristal Kafatası Krallığı
Indiana Jone and the Kingdom   of the Crystal Skull
Yönetmen: Steven Spielberg
Oyuncular: Harrison Ford, Karen Allen, Cate Blanchett, Shia LaBeouf, John Hurt, Ray Winstone
Süre: 124 dakika
imdb.com puanı: 8.8

Aşk, intikam ve ihanetle tatlandırılmış entrikalar
İki kız kardeş... Biri iyi huylu, yumuşak. Diğeri istediklerini elde etme uğruna kardeşini silebilecek, canını tehlikeye atabilecek kadar hırslı, gözü hep yükseklerde. Ailelerinin de zorlamasıyla İngiltere Kralı VIII. Henry’nin aşkı için birbirine düşen Boleyn Kardeşler...

İngiliz yazar Philippa Gregory’nin kitabından, Peter Morgan’ın uyarladığı The Other Boleyn Girl - Boleyn Kızı bu hafta gösterime giriyor. Peter Morgan, The Queen - Kraliçe ve The Last King of Scotland - İskoçya’nın Son Kralı’nın senaryolarını da yazan isim. Filmi, daha önce televizyon için birçok dizi çekmiş olan Justin Chadwick yönetiyor. Boleyn Kızı, Natalie Portman, Scarlett Johansson, Eric Bana’dan oluşan oyuncu kadrosu  ile dikkat çekiyor.

Haberin Devamı
VIII. Henry karısı Katherine’in bir erkek evlat verememesinden şikâyetçidir. Kral, Boleyn ailesinin kızları Anne’i sarayına metres olarak almaya karar verir. Tanışma ziyaretinde Boleyn ailesinin diğer kızı Mary’den etkilenen Kral, saraya Mary’yi götürür. Bu olay iki kardeşin arasını açar. Kral, Mary’e olan ilgisini kaybedince kardeşi Anne tekrar ortaya çıkar.

İki çok güzel kadın, yakışıklı bir erkek ve aşk, intikam, ihanet ile tatlandırılmış saray entrikaları. Bu hikâyeyi görsel bir şölene dönüştüren kostümler... Boleyn Kızı’nda, ilk bakışta iyi bir film için gereken bütün malzemeler var. Bunlara rağmen Boleyn Kızı iyi bir film olamamış... Bunun en önemli nedenlerininin başında duygu eksikliği var. Filmin başarısı için çok iyi işlenmiş olması gereken “tutku” epey yüzeysel kalmış. “Bu tutku denen şey insana neler yaptırır!” hissini yeterli güçlülükte vermiyor. Natalie Portman yani Anne’in olaylara yön veren hırsı filmde göstermelik kalıyor. İki kardeş arasındaki sevgi ve nefret ilişkisi de pek inandırıcı değil.

Film, tarihi bilgi ve detaylara da oldukça az değiniyor.İngiltere’deki kiliseyi Roma Kilise’sinden ayıraran VIII. Henry’nin bu çok önemli meselesi, filmde, sadece bir konuşma içinde geçiyor. Bu durumda bize geriye harika kostümleri ve kızların güzelliğini izlemek kalıyor.

Boleyn Kızı
The Other Boleyn Girl
Yönetmen: Justin Chadwick
Oyuncular: Natalie Portman, Scarlett Johansson, Eric Bana, Jim Sturgess
Süre: 115 dakika
imdb.com puanı: 6.F

Vizyondaki filmlerin fragmanlarını izlemek için tıklayınız!