Kültür Sanat “İşin iyisini yapan isimlerin bir araya geldiği yer”

“İşin iyisini yapan isimlerin bir araya geldiği yer”

12.05.2011 - 20:20 | Son Güncellenme:

Bu ay, polisiyeden aşk ve macera romanlarına, tarihten anı-incelemeye kadar geniş bir yelpazeye sahip olan Doğan Kitap’ı mercek altına aldık. Doğan Kitap’ı Yayın Yönetmeni Deniz Yüce Başarır anlattı...

“İşin iyisini yapan isimlerin bir araya geldiği yer”

Doğan Kitap nasıl bir yayınevidir?
Doğan Kitap 1999 yılından beri kitap yayımlamayı sürdürüyor. Öncesinde Milliyet Yayınları vardı. Kuruluştaki niyet de her zaman dünya yayımcılığını takip etmek. Çok satanlarından tutun edebiyata kadar her alanda dünya yayımcılığının örneklerini anında dilimize kazandırmak, aynı zamanda yeni Türk yazarlarına açık olmak ve edebiyatın saygın isimlerini de bünyesinde bulundurmak... Geniş bir yelpazesi var Doğan Kitap’ın. Başlangıcından itibaren polisiye - gerilime de araştırma, inceleme, edebiyat, tarihe de açık olan bir yayınevi.
İşin iyisini yapan isimlerin bir araya geldiği yer Doğan Kitap. Edebiyatsa söz konusu olan bu işe yıllarını vermiş olan isimlerden genç ama yetkin kalemlere uzanan bir çizgiye sahip. Yabancı yazarlarda da çağdaş edebiyatı yakalayan, dünyada saygınlığını kanıtlamış isimler söz konusu. Sonuçta saygınlık, işin özenli, kaliteli yapılması ve kendini kanıtlamış olması önemli bizim için.
Yayın çizginizde özellikle nelere dikkat ediyorsunuz?
Tüm dalların en kalitelisini, en yayımlamaya değerini bulmaya çalışıyoruz elbette. Bestsellersa eğer, dünyada da beğeni kazanan, takdir edileni yayımlıyoruz. İnceleme, araştırmaysa söz konusu olan tarafsız, doğru bir yaklaşıma sahip olanları tercih ediyoruz. Edebiyatsa dünyanın saygın isimlerinin bizde olmasına dikkat ediyoruz. Örneğin Haruki Murakami, Bernhard Schlink, Kavabata gibi... Yerli yazarlarda da gençlere, yenilere açık bir yayıneviyiz elbette. Ama çok yeni dosya geldiği için ince eleyip sık dokumamız gerekiyor.
Ayda ne kadar dosya geliyor?
Sanırım ortalama 30 dosya. Ama bunlardan ne kadarı yayımlanıyor derseniz herhalde en fazla 2-3. Bazen 4-5’e ulaşabiliyor.
Bir ilk kitabın yayımlanabilmesi için hangi kriterlere sahip olması gerekiyor Doğan Kitap’ta?
Öncelikle yeni bir ses olması çok önemli. Türkçeyi çok iyi kullanabilmeli. Hikaye, anlatım geleneğine sahip olması, yazdıklarında birikimin görülebilmesi çok önemli. Hep şunu söylüyorum; günümüzde bence insanlar okuduklarından çok yazıyorlar ve bu da yazdıklarından anlaşılıyor. Hiç kimsenin yeterince okumadan yazabileceğine inanmıyorum. Bir insan önce biriktirmeli; biriktirmek için de okumalı. Nasıl yazılacağını bilmek, bir hikayeyi kurabilmek için önce birikim lazım. Kitapla sıcak bir yakınlık olmalı. Herkes kendi hikayesini biricik sanarak romancı, öykücü olamaz. Ancak neler yapıldığını bilerek o cesareti elde edebiliyorsa o gerçek bir cesarettir ve gerçekten yayımlamaya değer bir şeyler ancak o zaman çıkar. Gelen bu kadar yeni dosyadan bu kadar az sayıda basılmasının nedenlerinin altında bu var. Ayrıca insanların artık edebiyatı bir nebze de olsa ünlü olmak için adım, basamak olarak kullanmaları da var.
Doğan Kitap’ın özellikle iddialı olduğu alanlar var mı?
Doğan Kitap’ın polisiyeleri, Jean-Christophe Grange ile başlayan çizgide, çok iddialıdır. Aynı zamanda anı kitaplarında da gerçekten iddialıdır. Türk edebiyatında da çok iddialı isimlerin bir arada olduğu bir yayıneviyiz.
Sizce Doğan Kitap’ın yayın dünyasına getirdikleri nelerdir?
Doğan Kitap kurumsal bir şirket. Yayıncılığın hesabı, kitabı da yapılıyor burada. Şöyle ki; son derece şeffaf çalışılıyor. Hesapların hepsi tutuluyor ve bu da yazara da çevirmene de okura da yansıyan bir şey. Yani burada ikinci baskı yapıp da yazarın duymaması, hesabına o paranın yatmaması gibi bir şey söz konusu olmaz. Aynı şekilde çevirmen için de geçerli bu. Bu kurumsallığın önemli olduğunu düşünüyorum. Ayrıca burası ekip çalışmasının yapıldığı bir yer. Her şey profesyonelce yürüyor. Bence kurumsallık ve ‘yayınevinde de ciddi bir şirket gibi çalışılabilir’i göstermek açısından Doğan Kitap’ın Türk yayıncılığında önemli olduğunu düşünüyorum.
Sizin bakış açınız nasıl yansıdı yayınevine?
Ben ekip çalışmasına yatkın bir insanım. Tek adam tarzını düşünmüyorum. İnce eleyip sık dokunmasından, yelpazeyi geniş tutarken kalitenin gerçekten zorlanmasından yana olduğumu söyleyebilirim. Edebiyatın vazgeçilmezimiz olduğunu bir kez daha hatırladık. Genç isimlerde ince eleyip sık dokumamıza rağmen ilk kitaplarıyla satış anlamında da okurların beğenisi anlamında da dikkat çeken kitaplar yayımlandık. Mesela Ömer Özgüner’in ilk romanı “Başkasını Seviyorum”, büyük ilgi gördü. Aslı Perker‘in “Sufle”si ilk roman değil ama yeni, ses getirecek bir kitap. Fransa’da yaşayan Şeyhmus Dağtekin’in kitabı da öyle. Mesela bu ay yayımlanan Nermin Yıldırım’ın “Unutma Beni Apartmanı” da dikkat çekici.
Doğan Kitap’ın yeni dizileri, projeleri var mı?
Anne - Baba Akademisi adlı bir seri başlattık. Piyasada olan çocuk sağlığı, çocuk psikolojisi kitaplarından biraz daha farklı bir yaklaşıma sahip; doğal ebeyevnlik denen ve dünyada şu anda trend haline gelmiş olan kitapları yayımlıyoruz. Ayrıca Stiletto serimiz devam ediyor. Kerime Nadir’leri tekrar küçük boy farklı bir yaklaşımla yayımladık. Yeni bir tarih serimiz var: John Freely’nin Fatih Sultan Mehmet’i anlatan “Büyük Türk” adlı kitabıyla başladı. Dizi kapsamında hem onun iki kitabını daha yayımlayacağız hem de başka yazarların Türk tarihinin çevresinde dönen kitaplarını. Yeni bir dizimiz başlayacak: Önemli düşünürler hakkında küçük hikayelerin yer alacağı bir seri. Ayrıca çeşitli yazarlarla yapacağımız ve birtakım eski hikayeleri günümüze uyarlayacağımız bir dizimiz olacak. n

Haberin Devamı

Elif Şafak’ın yeni romanı haziranda
Yeni yayımlanmış ya da önümüzdeki günlerde yayımlanacak ve ses getireceğini düşündüğünüz kitaplarınız neler?
Bu ay Emma Donoghue’nun “Oda” adlı bir romanını yayımladık. Bu kitap geçtiğimiz yıl New York Times tarafından yılın ilk 10 romanından biri seçilmişti. Zülfü Livaneli’yi yayınevimize kattık ve yeni romanı “Serenad”ı yayımladık. Çok ilgi çekeceğini düşünüyoruz. Nisan ayında Hakan Günday’ın yeni romanı yayımlanacak. Hemen ardından Nermin Bezmen ve Tuna Kiremitçi’nin kitapları çıkacak. Haziran ayında da Elif Şafak’ın yeni romanını yayımlamayı planlıyoruz. Elif Şafak’ın söylediği kadarıyla Londra’daki bir göçmen ailenin hikayesini anlatıyor kitabı. Sonbaharda ise Umberto Eco’nun yeni kitabı “Prag Mezarlığı” geliyor.
Yayınevinizde kaç yazar var ve ortalama kaç kitap yayımlıyorsunuz?
Yerli ve yabancı olmak üzere 200’ün üzerinde yazarımız var. Kalabalık bir kadro. Yılda ortalama 130 ila 140 arasında kitap yayımlıyoruz.