09.11.2007 - 00:00 | Son Güncellenme:
Ertuğrul Günay, İstanbul’un 2010 Avrupa Kültür Başkenti çalışmalarını değerlendirmek üzere Divan Oteli’nde düzenlenen toplantıda İstanbul Valisi Muammer Güler, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Ticaret Odası Başkanı Murat Yalçıntaş ile bir araya geldi.
Günay, burada yaptığı konuşmada, bir hafta önce TBMM’de İstanbul’un 2010 Avrupa Kültür Başkenti girişimiyle ilgili tasanın yasalaştığını anımsatarak, birkaç yıldır yönetmelik ve Bakanlar Kurulu kararları çerçevesinde yapılan çalışmaların, bundan sonra yasa çerçevesinde ve yasanın öngördüğü kurumsallaşma gerçekleştirilerek yapılacağını söyledi.
Yasanın bir koordinasyon, danışma ve yürütme kurulu oluşturulmasını öngördüğünü belirten Günay, bu çalışmaların, koordinasyon kurulunun genel bakış açısı ve danışma kurulunun vereceği kararlar çerçevesinde, yürütme kurulu eliyle sürdürülmesinin öngörüldüğünü ifade etti.Günay, yapılması gereken bazı hukuki işlemler olduğuna dikkati çekerek, toplantıda bu konularla ilgili işlemlerin hızlandırılması üzerinekonuşacaklarını bildirdi. Bu çalışma içinde Kültür ve Turizm Bakanlığının dışında başka bakanlıklar da olacağını dile getiren Günay, koordinasyon kurulunda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın görevlendireceği bir bakan, İçişleri Bakanı, Maliye Bakanı ve Tanıtma Fonu’ndan Sorumlu Bakan’ın bulunacağını kaydetti.
Girişimci kurul yeniden şekillenecek
Böylece, bu çalışmalara hukuki çerçeve oluşturularak başlanacağını dile getiren Günay, şu ana kadar Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yurt dışında olması nedeniyle koordinasyon kurulu çerçevesinde Ankara’da toplantı yapılamadığını aktardı.
Bakan Günay, Başbakan Erdoğan’ın görevlendirmesi ile toplantı yapılacağını ve sürecin resmen başlatılacağını kaydetti.
Ertuğrul Günay, takvime bağlı kalmayı önemsediğini vurgulayarak, şunları kaydetti: "Gerçekten birçok şeyi yaparken, zamanla kendisini sınırlamakta geniş davranan bir toplumuz. 2010’u da esas itibariyle zaten İstanbul’la ilgili yapmamız gerekenleri bir an önce ve belli bir tarihe kadar yapmak konusunda bize bir disiplin getirdiği için önemsiyorum. 2010 Avrupa Kültür Başkenti, İstanbul’un dünyaya tanıtılması konusunda yeni birvesile olacaktır. Ama İstanbul’un zaten var olan değerlerini, böyle bir sıfatlandırma, böyle bir nitelendirme olmasa bile biz biliyoruz. Sadece böyle bir takvim vesilesiyle işi biraz daha hızlandırmak, belli bir disiplin ve koordinasyon içinde gerçekleştirme imkanına kavuşturmuş olacağız. Bu çerçevede bir araya geldik."