Kültür Sanat İstanbul 6. kez yayımcılara ev sahipliği yaptı

İstanbul 6. kez yayımcılara ev sahipliği yaptı

12.03.2021 - 12:31 | Son Güncellenme:

Her yıl yayımcılık dünyasını İstanbul’da buluşturan 6. İstanbul Publishing Fellowship programı 3 gün süren etkinliklerin ardından sona erdi. Bu yıl salgın koşulları gözetilerek gerçekleştirilen programa odak ülke çalışmaları ve İstanbul Telif Ödülleri damga vurdu.

İstanbul 6. kez yayımcılara ev sahipliği yaptı

Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği tarafından düzenlenen Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın destekleri ile yürütülen Basın Yayın Birliği, İstanbul Valiliği ve İstanbul Ticaret Odası'nın katkı sunduğu projeye bu yıl 60 ülkeden 345 yayımcı katıldı. 3 gün boyunca telif ve çeviri görüşmelerinin gerçekleştirildiği programda bu yıl salgın döneminde yayıncılığın seyri, çeviri destek programları, dünya edebiyatındaki yeni telifler gibi konular masaya yatırıldı. Konuyla ilgili fiziki ve çevrimiçi seminerler düzenlendi.

Haberin Devamı

 

"Kitap aşkına yollara düşmekten mutluyuz"

Organizasyonun açılış konuşmasında kitap aşkına yollara düşmüş çok gezen bir grupla bir arada olmaktan memnun olduğunu ifade eden TBYM Başkanı Mustafa Doğru, "Geçtiğimiz 5 programa katılan yayımcılar gönüllü elçilerimiz oldular. İstanbul Fellowship'in yankılarını yıl boyunca duyduk ve övgü dolu sözler işittik. Bu program sayesinde başta Avrupa, Arap dünyası, Asya ve Afrika olmak üzere tüm dünyada bir network oluşturmak ve yayınlarımızı tüm dünyaya açmak mümkün. 2010 yılında Türk yayıncıları 210 milyon bandrollü kitap üretmişken 2020 yılında 433 milyona ulaştı. Bu da 10 yılda ikiye katlanacak bir hızda büyüdüğümüzün bir işaretidir." şeklinde konuştu.

 

Azerbaycan Edebiyatı İstanbul'da

Haberin Devamı

u yıl organizasyonun getirdiği yeniliklerden olan ‘odak ülke’ çalışmaları kapsamında Azerbaycan edebiyatı ve yayımcılığı merkeze alındı. Türkçe’nin ne denli köklü bir dil olduğunu tanıtmak ve uluslararası bir ilgi uyandırma amacıyla Azerbaycan’ın konuk edildiği programa Azerbaycanlı yayımcılar, şair ve yazarlar katıldı. Dünyaca ünlü Azerbaycanlı yazar Çingiz Abdullayev’in yanı sıra son yıllarda ilgi çeken yazar Azad Ağaoğlu da konuklar arasındaydı. Program kapsamında "Azerbaycan Edebiyatı ve Dünya Dillerine Tercümesi" ve "Gerçek Kurmacayla Buluşunca: Çingiz Abdullayev" başlıklı oturumalar gerçekleştirildi. Oturumların ilkinin moderatörlüğünü Bakü Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Selçuk Karakılıç üstlendi. Azerbaycan Milli Bilimler Akademisi Başkan Yardımcısı ve Milletvekili Ord. Prof. İsa Habibbeyli, söyleşide Azerbaycan şairi Nizami Gencevi'yi anlattı.

Azerbaycan'da 2021'in "Nizami Gencevi Yılı" ilan edildiğini aktaran Habibeyli, Nizami'nin Azerbaycan'ın Gence şehrinde dünyaya gelip orada yaşadığını, aynı zamanda dünya edebiyatındaki önemli isimler arasında da yer alan büyük bir şair olduğunu söyledi.

Programın ikinci oturumu olan "Gerçek Kurmacayla Buluşunca: Çingiz Abdullayev" söyleşisinde ise yayımcı ve editör Nazlı Berivan Ak, Azerbaycanlı yazar Çingiz Abdullayev'e sorular yöneltti.

Haberin Devamı

Yayımlanmış 200'den fazla eseri bulunan Abdullayev, küçük yaşlardan itibaren babasının kitaplığından etkilendiğini ve kitaplara ilgisinin o yaşlarda başladığını anlattı.

Odak Ülke Azerbaycan çalışmaları kapsamında Azerbaycan müzikleriyle gerçekleşen mini bir konserin yanı sıra ve milli damak lezzetleri ile ilgili ikramlar da katılan misafirlere sunuldu.

 

Telif ödülleri verildi

Türkçe’den yabancı dillere telif alışverişini teşvik ederek sektörün gelişimine, kültürel iş birliğine ve tanıtımına katkıda bulunmak, telif çalışmalarını teşvik etmek ve başarıları ödüllendirmek amacıyla İstanbul Valiliği’nin himayesinde bu yıl ilk kez İstanbul Telif Ödülleri verildi.

İstanbul Ticaret Odası’nın da katkı sunduğu ve 26 ülkeden 52 başvuru alan İstanbul Telif Ödülleri'nde birincilik ödülünün sahibi Lübnan'daki Digital Future Ltd.'den Mohammad Khatip oldu. İkincilik ödülünü Azerbaycan'daki Qanun Yayınevi'nden Shahbaz Khudoghlu alırken, üçüncülük ödülüne Katar'daki Hamad bin khalifa Üniversitesi Yayınları'ndan Bachar Chebaro değer görüldü. Sıralamaya giren ilk üç yayınevi arasından birinciye 10 bin, ikinciye 6 bin, üçüncüye ise 4 bin dolar değerinde telif alışverişinde kullanılacak çek verildi.Yarışmada ayrıca İstanbul Ticaret Odası özel ödülünü Kosova'daki N.t.sh. Pena'dan Mensur Bytyqi, Yayımcı Meslek Birlikleri Federasyonu (YAYFED) özel ödülünü de Yunanistan'daki Vakxikon Yayınları'ndan Nestoras Poulakos adına Nazlı Berivan Ak aldı.

Haberin Devamı

 

Korsan Kitaba Hayır resim yarışması düzenlendi

Organizasyonun ikinci gününde Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği’nin projelendirdiği ve İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğünün desteklediği “Korsan Kitaba Hayır Resim Yarışması’nın ödül töreni düzenlendi.

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Levent Yazıcı’nın katılımı ile gerçekleştirilen ödül töreninde; dereceye giren öğrencilere, okullara ve öğretmene ödülleri takdim edildi.

 

İstanbul Publishing Fellowship 6 yaşında

6’ıncı yılını geride bırakan program dünyanın tüm bölgelerinden katılımcıların İstanbul’u yayımcılık sektörünün uğrak yeri haline getirmeyi başardı. Türkiye’nin ve İstanbul’un tanıtımı, uluslararası alanda kendine yer bulması adına yayımcılık açısından kapı aralayan programın gelecek yıllarda da yeni tema ve konuklarla yine yayımcılığın kalbini İstanbul’a taşıması bekleniyor.