Kültür Sanat İstanbul Müzik Festivali Programı Açıklandı!

İstanbul Müzik Festivali Programı Açıklandı!

12.04.2010 - 11:23 | Son Güncellenme:

Borusan Holding sponsorluğunda İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlenen Uluslararası İstanbul Müzik Festivali, müzikseverleri etkileyici bir programla karşılıyor.

İstanbul Müzik Festivali Programı Açıklandı

Festival sponsorluğunu 2006 yılından bu yana Borusan Holding’in üstlendiği Uluslararası İstanbul Müzik Festivali, bu yıl 3–30 Haziran tarihleri arasında gerçekleşecek. Yıldız isimler Arvo Pärt, Lang Lang ve klasik müziğin en önemli orkestralarından Viyana Filarmoni de dâhil olmak üzere 600’ü aşkın yerli ve yabancı sanatçıyı İstanbul’da ağırlayacak olan Uluslararası İstanbul Müzik Festivali, 38. yılında yine seçkin ve etkileyici bir programla yaza merhaba diyor.

İstanbul Müzik Festivali’nde bu yıl, senfoni ve oda orkestraları, vokal konserler, oda müziği, resitaller ve caz uyarlamaları olmak üzere toplam 21 etkinlik yer alıyor. Festivalin Aya İrini Müzesi, Arkeoloji Müzesi, Çinili Köşk ve Süreyya Operası gibi klasikleşmiş mekânlarına bu sene Haliç Kongre Merkezi de katlıyor.

38. Uluslararası İstanbul Müzik Festivali’nin programı, Four Seasons Hotel Istanbul at the Bosphorus’da düzenlenen bir basın toplantısıyla açıklandı. Basın Toplantısına, konuşmacı olarak İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, Borusan Kültür Sanat Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Hamedi ve İstanbul Müzik Festivali Direktörü Yeşim Gürer Oymak katıldı.

Basın toplantısında konuşan İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı “Uluslararası İstanbul Müzik Festivali, klasik müziğin en nitelikli örneklerini sunmaya başladığı 1973 yılından bu yana İstanbul’un kültür ve sanat yaşamının baş aktörlerinden biri oldu. Bu köklü festival, 3-30 Haziran tarihleri arasında 38. kez müzikseverlerle buluşacak. (…) Festival bu yıl, 40 yıla yaklaşan tecrübesinin getirdiği olgunluğu, yenilikçi yaklaşımı ve hiç kaybetmediği heyecanıyla hazırladığı zengin bir program sunuyor. Gelenekten beslenirken yeni yeteneklere ve genç müzisyenlere yer veriyor, Türkiye ve yurtdışından sanatçıları yaratıcı projelerde bir araya getiriyor, klasik müziğin önde gelen isimlerini İstanbullularla buluşturuyor.” dedi.

Borusan Kültür Sanat Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Hamedi ise Basın Toplantısı’nda yaptığı konuşmasında “Bu yıl; Uluslararası İstanbul Müzik Festivali sponsorluğumuzun beşinci yılı ve Borusan olarak özel bir önem verdiğimiz klasik müziğin geniş kitlelere ulaşmasında belki de en önemli rolü üstlenen festivale ve İKSV’ye destek olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Çünkü insanların bir arada yaşayabilmesi ve yapıcı, sürdürülebilir bir iletişim ve anlayış ortamının yerleşmesinde en önemli etkenin, sanatın bağlayıcı gücü olduğuna inanıyoruz. 2010, İstanbul’un Avrupa Kültür Başkenti olması açısından büyük önem taşıyor. Borusan’ın da kurumsal sponsorlarından biri olduğu Avrupa Kültür Başkenti etkinlikleri dolayısıyla tüm gözlerin İstanbul’a çevrildiği bu dönemde, açılış konserini Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’nın gerçekleştireceği festival; 2010’a yakışır zengin bir programı sanatseverlere sunacak.” dedi.

38. Uluslararası İstanbul Müzik Festivali; TC Kültür ve Turizm Bakanlığı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından da destekleniyor. Ayrıca, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı, İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın 2010 yılında gerçekleştirdiği tüm İstanbul Festivalleri’ne destek veriyor.

Festival ayrıca; İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti, Talinn 2011 Avrupa Kültür Başkenti, Akbank Kültür Sanat, Avusturya Kültür Ofisi, CulturesFrance, Fransız Kültür Merkezi,
Paris Belediyesi, BNP Paribas Vakfı, Polonya Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu, Chopin 2010’un işbirliğiyle gerçekleşiyor.

İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın tüm festivallerine destek veren Öncü Sponsoru Eczacıbaşı Holding, Resmi Taşıyıcısı DHL, Resmi Konaklama Sponsoru The Marmara İstanbul.

38. Uluslararası İstanbul Müzik Festivali’nin tanıtım kampanyasını Rafineri hazırladı.

FESTİVALİN YAŞAM BOYU BAŞARI VE ONUR ÖDÜLLERİ

38. Uluslararası İstanbul Müzik Festivali’nin 2010 yılı Onur Ödülü, ünlü Türk bestecisi, müzikolog ve teorisyen Yalçın Tura’ya veriliyor. Hem çoksesli hem de teksesli müzik alanında yapıtlar veren, müzikoloji çalışmalarıyla tanınan Yalçın Tura, SACEM (Ulusal Müzik Eserleri Meslek Birliği)'in İcra Komitesi üyeliğini; MESAM'ın (Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği) bilim kurulu başkanlığını yürüttü. Yalçın Tura’ya ödülü 3 Haziran Perşembe akşamı festivalin açılış gecesinde takdim edilecek.

38. Uluslararası İstanbul Müzik Festivali’nin Yaşam Boyu Başarı Ödülü ise çağımızın en popüler çağdaş müzik bestecisi Arvo Pärt’e sunuluyor. 21. yüzyılın Mozart’ı olarak da adlandırılan, yaşayan en büyük bestecilerden Arvo Pärt’e ödülü, 7 Haziran Pazartesi akşamı, Estonya Filarmonik Oda Korosu’nun bestecinin Âdem’in Yakarışı adlı yapıtının
dünya prömiyerinin gerçekleştireceği konser öncesinde takdim edilecek

AÇILIŞ KONSERİ

38. Uluslararası İstanbul Müzik Festivali, 3 Haziran Perşembe akşamı Aya İrini Müzesi’nde şef Gürer Aykal yönetimindeki İstanbul Müzik Festivali’nin sürekli orkestrası olan
Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’nın vereceği açılış konseriyle başlayacak.

Şef Gürer Aykal yönetimindeki Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası, konserde festivalin
bu seneki “Onur Ödülü”ne layık görülen besteci Yalçın Tura’nın “Anadolu’dan” adlı orkestra süitini seslendirecek. Konser, 2009’da IX. Uluslararası Karol Lipinski ve Henrik Wieniawski yarışmalarında gümüş madalya kazanan, ünlü kemancı Mintco Mintchev tarafından müzikalite ve sahne hâkimiyeti açısından mükemmel olarak nitelendirilen, 13 yaşındaki genç keman virtüözü Elvin Hoxha Ganiyev’in seslendireceği Wieniawski’nin 2 numaralı Keman Konçertosu’yla devam edecek. İstanbul Müzik Festivali Açılış Töreni için sınırlı sayıda bilet satışı da olacak.

FESTİVAL’DEN SEÇMELER

İstanbul’un kültür ve sanat yaşamının en önemli simgelerinden biri olan Uluslararası İstanbul Müzik Festivali’nde müzikseverleri klasik müzik dünyasının yıldızlarından ödüllü genç solistlere; seçkin orkestralardan heyecan verici müzik buluşmalarına uzanan yoğun bir konser maratonu bekliyor. Festivalde konserlerin yanı sıra; müzikseverlerden büyük ilgi gören “Konsere Doğru” söyleşileri de devam edecek.

Festival bu yıl, üç büyük bestecinin, yapıtları ve yaratıcılıklarıyla tarihe adını altın harflerle kazıyan üç büyük müzik dehasının doğumlarını kutluyor. Romantik dönemin önde gelen temsilcilerinden Chopin ve Schumann’ın doğumlarının 200. yılı ve çağımızın yaşayan en büyük bestecilerinden Arvo Pärt’ın 75. doğum günü dolayısıyla festivalin teması da bu üç bestecinin yapıtlarına adandı.

2010 Avrupa Kültür Başkenti İstanbul, 2011 Avrupa Kültür Başkenti Talinn’in ortak siparişi, günümüzün yaşayan en önemli bestecilerinden Arvo Pärt’in “Âdem’in Yakarışı” adlı yapıtının dünya prömiyerinin gerçekleşeceği konser festivalde tarihi bir gece olacak… Yapıt,
şef Tonu Kaljuste yönetiminde Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası, dünyadaki en iyi korolardan biri olarak ün kazanan Grammy ödüllü, özellikle Pärt eserlerinin kusursuz yorumcusu Estonya Filarmonik Oda Korosu ve erken dönem çoksesli müzik alanındaki başarılı yorumlarıyla tanınan Vox Clamantis tarafından gerçekleştirilecek. 7 Haziran’da Aya İrini Müzesi’nde gerçekleşecek konser öncesinde düzenlenecek bir törenle festivalin “Yaşam Boyu Başarı” ödülü Arvo Pärt’e takdim edilecek.

İstanbul Müzik Festivali programında yer alan bir diğer özel konser ise çağımızın efsane piyanistleri arasında sayılan Radu Lupu’nun şef Rengim Gökmen yönetimindeki İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası eşliğinde doğumunun 200. yılında Schumann’ın piyano konçertosunu seslendireceği gece olacak… Türkiye’de ilk kez sahne alacak olan ve müzik eleştirmenleri tarafından “en iyi Schumann yorumcusu” olarak nitelendirilen Radu Lupu, kusursuz tekniğiyle 5 Haziran’da Aya İrini Müzesi’nde izleyenleri büyüleyecek.

Albümleri tüm dünyadaki klasik ve pop müzik listelerinde en üst sıralarda yer alan, klasik müzik dünyasının en parlak yıldızı Lang Lang, festival programının ağır topları arasında yer alıyor. Tüm dünyayı kendine hayran bırakan karizmasıyla Lang Lang, 10 Haziran’da Haliç Kongre Merkezi’nde Gürer Aykal yönetimindeki Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası eşliğinde festival seyircisiyle buluşacak. Festivalin kaçırılmayacak gecelerinden biri olacak Lang Lang konseri, Şakir Eczacıbaşı’nın değerli anısına gerçekleşecek.

160 yılı aşkın tarihiyle Avrupa klasik müzik geleneği ve tarihinin mihenk taşı sayılan Viyana Filarmoni Orkestrası, ünlü şef Riccardo Muti’nin yönetiminde ilk kez İstanbul’da sahne alıyor! 23 Haziran’da Haliç Kongre Merkezi’nde sahne alacak çağımızın önce gelen şeflerinden Muti’nin yönetimindeki klasik müziğin en ünlü orkestrası Viyana Filarmoni festivalde unutulmayacak bir konsere imza atacak.

İstanbul Müzik Festivali’nde ilk kez yer alacak iki genç yıldız piyanist Ayşe Deniz Gökçin ve Furkan Yazıcı, “Mutlu Yıllar Chopin” konserinde bestecinin en yüksek seviye yapıtları olarak nitelendirilen baladlarını seslendirecek. Yurtdışındaki başarılı çalışmalarıyla tanınan piyano virtüözümüz Zeynep Üçbaşaran da “Chopin Romantizmi” adlı konserde bestecinin solo piyano yapıtlarını usta yorumlarla seslendirecek.

80 kişilik bir dönem çalgıları orkestrası ve 18. yüzyılda büyük saraylarda yapılan görkemli kutlamalarda çalınan müziklerden oluşan bir repertuarla Hervé Niquet yönetimindeki Le Concert Spirituel ile festivalin kapanış konser ise muhteşem bir şölene dönüşecek! Shangai ve Versailles Sarayı’ndan sonra festivalin 30 Haziran’da Aya İrini Müzesi’nde sahne alacak Le Concert Spirituel, festivalin kapanışını nefes kesecek ihtişamlı bir şölene dönüştürecek.

FESTİVAL’DE “KONSERE DOĞRU” SÖYLEŞİLERİ

38. Uluslararası İstanbul Müzik Festivali’nde artık klasikleşmeye başlayan ve izleyicileri bazı konserlerden önce festival sanatçıları ve müzik yazarlarıyla buluşturan “Konsere Doğru” söyleşileri bu yıl da devam ediyor. Büyük ilgi gören bu söyleşilerde gecenin solistiyle sanat yaşamı üzerine keyifli sohbetler, konunun uzmanlarından konser programı ve besteciler üzerine kısa bilgilendirmeler ve döneme dair çarpıcı gözlemler yer alacak. “Konsere Doğru” söyleşileri, klasik müzik ile ilgili merak edip de sormak istedikleriniz için kaçırılmayacak bir fırsat olacak.

“Konsere Doğru” söyleşilerine katılacak isimler arasında Cem Mansur, Gülsin Onay, Antonio Meneses, Kiril Troussov, AyşeDeniz Gökçin, Atilla Aldemir, Orhan Çelebi, Fora Baltacıgil gibi sanatçıların yanı sıra Türkiye’nin tek klasik müzik dergisi olan Andante yazarları Serhan Bali ile Aydın Büke gibi müzik eleştirmenleri de yer alıyor.

BİLETLER NE ZAMAN VE NEREDE?

38. Uluslararası İstanbul Müzik Festivali’ndeki konserlerin biletleri 17 Nisan Cumartesi günü satışa çıkıyor. Sanatseverler biletlerini saat 10.00’dan itibaren:

• Biletix satış noktaları,
• Biletix Çağrı Merkezi (0216 556 98 00)
www.biletix.com ve
• IKSV merkezinden (Sadi Konuralp Cad. No:5 Şişhane, 10.00–20.00 saatleri arasında)

alabilir. Tüm bilet alımlarında kredi kartı geçerli olacak.

FİYATLAR VE İNDİRİMLER

38. Uluslararası İstanbul Müzik Festivali bilet fiyatları 20 TL ile 300 TL arasında değişiyor.
Bu yıl yine sınırlı sayıda öğrenci bileti de satışa sunulacak.

Lale Kart sahipleri festival biletlerinde %20–25 oranındaki “Lale üyelerine özel indirim”lerden yararlanabilecekler. Lale üyeleri ayrıca, biletlerini öncelikli olarak da alabilecek.
Lale Kartı sahipleri için ön satış Siyah ve Beyaz Laleler için 12-13 Nisan, Kırmızı ve Sarı Lale Üyeleri için 14-16 Nisan.

FESTİVAL AÇILIŞINI İZLEMEK İSTEYENLER İÇİN…

38. Uluslararası İstanbul Müzik Festivali’nin 3 Haziran akşamı Aya İrini Müzesi’ndeki Açılış Töreni ve Konser ile öncesinde Aya İrini Müzesi bahçesinde verilecek kokteyl için 17 Nisan Cumartesi gününden itibaren Biletix satış sistemiyle ve İKSV merkezinden sınırlı sayıda bilet satılacak.

38. Uluslararası İstanbul Müzik Festivali program kitapçığı İKSV binasından (Sadi Konuralp Cad. No:5, Şişhane) ve Biletix satış noktalarından temin edilebilir.


PROGRAM


AÇILIŞ KONSERİ
3 Haziran, Perşembe | Aya İrini Müzesi | 19.00

38. Uluslararası İstanbul Müzik Festivali, Gürer Aykal yönetimindeki Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’nın seslendireceği festivalin bu yılki “Onur Ödülü”ne layık görülen besteci Yalçın Tura’nın “Anadolu’dan” adlı orkestra süiti ile başlıyor. Konserin 13 yaşındaki genç solisti keman virtüözü Elvin Hoxha Ganiyev ise Wieniawski’nin 2 numaralı Keman Konçertosu’nu seslendirerek dinleyenleri kendine hayran bırakacak

2008 Mayıs ayında Türkiye ile Finlandiya arasındaki kültürel işbirliğine sağladığı katkılardan dolayı Finlandiya Devlet Nişanı ile ödüllendirilen, “Devlet Sanatçısı” unvanına sahip ünlü şef Gürer Aykal yurtdışında yüzden fazla konseri yönetti. 2009’da IX. Uluslararası Karol Lipinski ve Henrik Wieniawski yarışmalarında gümüş madalya kazanan genç sanatçı Ganiyev, ünlü kemancı Mintco Mintchev tarafından müzikalite ve sahne hâkimiyeti açısından mükemmel olarak nitelendiriliyor…


RADU LUPU & İSTANBUL DEVLET SENFONİ ORKESTRASI
5 Haziran, Cumartesi | Aya İrini Müzesi | 20.00
Müzik eleştirmenleri tarafından “en iyi Schumann yorumcusu” olarak nitelendirilen, çağımızın efsane piyanistlerinden Radu Lupu, doğumunun 200.yılında Schumann’ın piyano konçertosunu seslendirmek üzere ilk kez Türkiye’de! Mercedes-Benz Türk A.Ş. sponsorluğunda 5 Haziran Cumartesi akşamı saat 20.00’de Aya İrini Müzesi’nde gerçekleşecek konserde Radu Lupu,
şef Rengim Gökmen’in yönetimindeki İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası eşliğinde seyircilere unutulmaz bir Schumann gecesi yaşatacak.

1966’da Van Cliburn, 1967’de Enescu International ve 1969’da Leeds International’da birincilik ödülleri alan ve kusursuz yorumlarıyla tanınan ünlü piyanist Radu Lupu, 1995’te “Yılın En İyi Enstrümantal Kaydı” dalında Grammy ve Edison ödülleri kazandı. Sahneye ilk çıkışını 12 yaşındayken tamamı kendi bestelerinden oluşan bir programla yapan sanatçı, Salzburg ve Lucerne gibi seçkin festivallerin de vazgeçilmez konuğu… Radu Lupu bugüne kadar Berlin Filarmoni, Viyana Filarmoni, Royal Concertgebouw gibi dünya çapında saygınlık kazanmış orkestralar ve Karajan, Muti, Barenboim gibi olağanüstü şeflerle çalıştı.


ARVO PÄRT: ÂDEM’İN YAKARIŞI
7 Haziran, Pazartesi | Aya İrini Müzesi | 20.00

38. Uluslararası İstanbul Müzik Festivali’nde tarihi bir gece! 2010 Avrupa Kültür Başkenti İstanbul, 2011 Avrupa Kültür Başkenti Talinn’in ortak siparişi, günümüzün yaşayan en önemli bestecilerinden Arvo Pärt’in “Âdem’in Yakarışı” adlı yapıtının dünya prömiyeri İstanbul Müzik Festivali kapsamında 7 Haziran Pazartesi akşamı saat 20.00’de Aya İrini Müzesi’nde gerçekleşecek.

“Âdem’in Yakarışı”, şef Tonu Kaljuste yönetimindeki Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası, dünyadaki en iyi korolardan biri olarak ün kazanan Grammy ödüllü, özellikle Pärt eserlerinin kusursuz yorumcusu Estonya Filarmonik Oda Korosu ve erken dönem çoksesli müzik alanındaki başarılı yorumlarıyla tanınan Vox Clamantis tarafından ilk defa seslendirilecek.

Konserin şefi Tonu Kaljuste düzenli olarak Grammy’ye aday gösterilen ve kayıtları Diapason d’Or de l’Annee 2000, Cannes Klasik ve Edison gibi birçok prestijli ödüle layık görülen bir sanatçı. Bugüne kadar pek çok başarılı çalışmaya imza atan Kaljuste Estonya Filarmonik Oda Orkestrası (1981) ve Talinn Oda Orkestrası’nın da (1993) kurucusu.

Çağımızın en popüler çağdaş müzik bestecisi sayılan, 21. yüzyılın Mozart'ı olarak da adlandırılan, aralarında Reha Erdem’in 5 Vakit, Michael Moore’un Fahrenheit 9/11, Paul Thomas Anderson’un There Will Be Blood filmlerinin de olduğu 50’den fazla filmde müziklerinin kullanıldığı,
75 yaşındaki Estonyalı besteci Arvo Pärt’e konser öncesinde festivalin “Yaşam Boyu Başarı” ödülü de sunulacak.


ESTONYA FİLARMONİK ODA KOROSU
8 Haziran, Salı | Aya İrini Müzesi | 20.00

Avrupa ve Amerika’da, özellikle Arvo Pärt’in eserlerine odaklandıkları turneler düzenleyen günümüz klasik müzik sahnelerinin vazgeçilmez konuklarından Estonya Filarmonik Oda Korosu, Işıklar Holding A.Ş. sponsorluğunda 8 Haziran Salı akşamı Aya İrini Müzesi’nde sahne alacak.

Dünyaca ünlü Concertgebouw Chamber Orchestra, Akademie für Alte Musik Berlin, Concerto Köln gibi topluluklarla başarılı çalışmalara imza atmış olan ünlü şef ve grubun müzik direktörü Daniel Reuss yönetimindeki Estonya Filarmonik Oda Korosu konserde Pärt’ten, Mendelssohn, Kreek ve Rachmaninov’a uzanan repertuarlarıyla müzikseverlerin karşısına çıkacak.

Estonya Filarmonik Oda Korosu, gerçekleştirdikleri kayıtlarla, önde gelen müzik eleştirmenlerinin ve dünyanın her yerinden müzik dergilerinin beğenisini topladı. Pek çok kez Grammy’ye aday gösterilen Estonya Filarmonik Oda Korosu 2006 yılında Pärt’in Da Pacem adlı eseri ile “En İyi Koro Performansı” dalında Grammy ödülünü de kazandı.


DÖRT MEVSİM VE ÖTESİ
9 Haziran, Çarşamba | Aya İrini Müzesi | 20.00

Festivalde 9 Haziran Çarşamba akşamı saat 20.00’de Aya İri Müzesi’ndeki konser Vivaldi, Händel ve Purcell’i aynı sahnede buluşturacak.

Türkiye İş Bankası sponsorluğunda gerçekleştirilecek gecede hem şef hem de solist olarak yer alacak Pavlo Beznosiuk yönetimindeki Academy of Ancient Music klasik müzik repertuarının her daim genç eseri Vivaldi’nin “Dört Mevsim” keman konçertolarını seslendirecek. Genç ve tutkulu soprano Joanne Lunn ise Händel ve Purcell’in mevsimlere göndermeler yapan aryalarını seslendirerek müzikseverlere yepyeni bir “Dört Mevsim”’ yaşatacak.

1973’te Christopher Hogwood tarafından kurulduğundan beri Academy of Ancient Music 250’yi aşkın kaydı ve Antarktika dışında tüm kıtalardaki canlı performanslarıyla tüm dünyada müzikseverlerin kalbine taht kurdu. Modern, klasik, barok ve Rönesans kemanları, viyola ve ortaçağ kemanı gibi birçok enstrüman konusunda mükemmel bir yetkinliğe sahip olan
Pavlo Beznosiuk bugüne kadar pek çok kayıt gerçekleştirdi.


LANG LANG & BORUSAN İSTANBUL FİLARMONİ ORKESTRASI
10 Haziran, Perşembe | Haliç Kongre Merkezi, Sütlüce | 20.00

New York Times’ın “klasik müzik gezegeninin en ateşli sanatçısı” olarak ilan ettiği Lang Lang, Borusan EnBW Enerji sponsorluğunda, festival seyircisiyle buluşuyor! 10 Haziran Perşembe akşamı saat 20.00’de Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleşecek konserde klasik müzik dünyasının en parlak yıldızı sayılan Lang Lang’a Gürer Aykal yönetimindeki Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası eşlik edecek.

Dünyanın bütün büyük şehirlerinde biletleri günler öncesinden tükenen konserler veren
Lang Lang, Varşova’da verdiği konserle Chopin’in 200. Yılı kutlamalarını tüm dünyada resmen başlattı. Lang Lang’ın İstanbul Müzik Festivali kapsamında Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası eşliğinde vereceği konser, Şakir Eczacıbaşı’nın değerli anısına adandı.

Time dergisinin her yıl seçtiği “Dünyanın En Etkili 100 İnsanı” listesinde yer alan sanatçı, ülkesi Çin’de 40 milyon çocuğu piyano öğrenmeye teşvik ederek “Lang Lang etkisi” diye de adlandırılan bir rekora imza attı. 2008’de 5 milyar kişinin canlı izlediği 29. Pekin Olimpiyatları’nın açılış seremonisinde, Münih Dünya Futbol Şampiyonası açılış ve kapanışında ve Barack Obama’nın ödül aldığı 2009 Nobel Töreni’nde olağanüstü bir performans sergileyen Lang Lang, klasik müziği geniş seyirci kitlelerine ulaştırmayı başarıyor. Lang Lang ayrıca Grammy ve UNICEF’in desteğiyle 2008’de New York’ta kurulan Lang Lang International Music Foundation’da klasik müzik eğitimini destekliyor.

SCHUMANN & PÄRT’E SAYGI
11 Haziran, Cuma | Aya İrini Müzesi | 20.00

Şef Cem Mansur yönetimindeki Akbank Oda Orkestrası, 11 Haziran Cuma akşamı
saat 20.00’de Aya İrini Müzesi’nde Schumann ve Pärt’in eserlerinden oluşan özel bir programla izleyiciyle buluşacak.

Akbank Oda Orkestrası’nın dünyaca ünlü viyolonsel sanatçısı Antonio Meneses’e eşlik edeceği gecede doğumunun 200. yılında Schumann’ın eserlerinin yanı sıra Arvo Part’in 4. Senfonisi
“Los Angeles”ın Türkiye prömiyeri de gerçekleştirilecek. Her iki besteciye de bir saygı duruşu niteliği taşıyan bu konser, festivalin kaçırılmayacak gecelerinden…

Akbank Oda Orkestrası’nın saygın ve yurtdışında da büyük başarılara imza atan şefi
Cem Mansur, geniş bir yelpazeyi kapsayan repertuarında sıra dışı eserlere yer vermesiyle tanınıyor. 1982 yılında Tchaikovsky Yarışması’nda aldığı birincilik ve altın madalya ile adını müzik dünyasına damgasını vurmuş olan Antonio Meneses, kariyeri boyunca başta Karajan olmak üzere Muti, Jansons, Abbado, Previn, Temirkanov, Rostropovitch gibi şeflerle aynı sahneyi paylaştı.

“Konsere Doğru” etkinliği kapsamında 18.45–19.30 arası Aya İrini Müzesi İç Avlu’da Akbank Oda Orkestrası’nın şefi Cem Mansur izleyicilerle keyifli bir sohbet gerçekleştirecek.

FESTİVAL BULUŞMALARI - I
12 Haziran, Cumartesi| Aya İrini Müzesi | 20.00

Festivalin bir klasiği haline gelen, daha önce bir araya gelmemiş sanatçıların ilk kez buluştuğu Festival Buluşmaları dizisinin ilkinde Kirill Troussov kemanıyla, Gülsin Onay piyanosuyla ve Antonio Meneses viyolonseliyle heyecan verici bir konsere imza atacaklar.

12 Haziran Cumartesi akşamı saat 20.00’de Aya irini Müzesi’nde gerçekleşecek gecede ilk defa aynı sahnede buluşan üç usta isimden Chopin’den Tchaikovsky’ye uzanan bir repertuar dinlemek müzikseverler için kaçırılmayacak bir fırsat olacak.

Eleştirmenlerce, duyarlı bir kesinliğe ve zekice bir parıltıya sahip mükemmel bir piyanist olarak nitelendirilen Gülsin Onay, nadir olarak oda müziği projelerinde yer alıyor. Olağanüstü yeteneği ve sihirli sahne karizmasıyla seyredenleri kendine hayran bırakan, Yehudi Menuhin ve Wieniawski keman yarışmalarının birincisi Kirill Troussov ile 1982 Tchaikovsky Yarışması altın madalyası sahibi usta viyolonselci Meneses bu konserde Onay’la ilk kez aynı sahneyi paylaşacak.

Konserin solistleri Kirill Troussov, Gülsin Onay ve Antonio Meneses, “Konsere Doğru” söyleşileri kapsamında 18.45–19.30 saatleri arasında Aya İrini Müzesi İç Avlu’da Andante dergisi editörü Serhan Bali moderatörlüğünde izleyicilerle keyifli bir sohbet gerçekleştirecek.

CHOPIN ROMANTİZMİ
14 Haziran, Pazartesi | Süreyya Operası | 20.00

İlk kez İstanbul Müzik Festivali’nde aynı sahnede yer alacak genç piyanistler AyşeDeniz Gökçin ve Furkan Özyazıcı, 14 Haziran Pazartesi gecesi saat 20.00’de Süreyya Operası’nda, 200. doğum yılında Chopin’i anarak Polonyalı bestecinin zor ve bir o kadar da ustalık isteyen yapıtlarını seslendirecekler.

İstanbul Ticaret Odası’nın sponsorluğunda gerçekleştirilecek konserde genç piyanistler, bestecinin “gece müzikleri” noktürnleri ile en yüksek seviye yapıtları olarak nitelendirilen şiirsel baladlarını yorumlayacak.

AyşeDeniz Gökçin, 10 yaşındayken seslendirdiği Chopin’in piyano konçertosuyla İtalya’da
IBLA Yarışması’nda “En İyi Konçerto” ödülünü alırken, Furkan Özyazıcı 2006 Asya Uluslararası Chopin Yarışması’nda bronz madalyaya layık görüldü.

Konserin solistlerinden AyşeDeniz Gökçin, Süreyya Operası Balo Salonu’nda,
“Konsere Doğru” söyleşileri kapsamında 19.00–19.30 saatleri arasında Chopin Romantizmi üzerine izleyicilerle keyifli bir söyleşi gerçekleştirecek.


BİR YOLCULUĞUN GÜNCESİ
15 Haziran, Salı| Süreyya Operası | 20.00

Elginkan Holding A.Ş. sponsorluğunda 15 Haziran Salı akşamı saat 20.00’de Süreyya Operası’nda gerçekleşecek “Bir Yolculuğun Güncesi” başlıklı konserde Amarcord Wien izleyicileri Rusya’nın geleneksel ezgilerinden Güney Amerika’nın tangolarına uzanan bir müzik yolculuğuna çıkaracak.

Kökleri klasik geleneğe dayanan topluluk Amarcord Wien, Konzerthaus Wien, Radiokulturhaus ve ünlü caz kulübü Porgy & Bess gibi pek çok farklı mekânda konser verdi. Seslendirdiği eser düzenlemelerinde her daim canlılık ve özgünlüğün peşinde olan topluluk 2002’de Venedik Mimarlık Bienali’nin açılışında da sahne aldı.

LA VENEXIANA “VENEDİK’TE AŞK”
16 Haziran, Çarşamba | Aya İrini Müzesi | 20.00

Claudio Cavina yönetimindeki La Venexiana, armonideki modern anlayışın öncüsü Venedik operasının kurucusu Monteverdi’nin operalarından oluşan bir seçkiyle 16 Haziran Çarşamba akşamı saat 20.00’de Aya İrini Müzesi’nde müzikseverlerle buluşuyor. Berrin Erengül ve
Can Ateş eşsponsorluğunda gerçekleşecek konserde La Venexiana 1950’li yılların kostümleriyle Venedik’te aşkı Aya İrini’nin muhteşem atmosferine taşıyacaklar.

İsmini anonim bir Rönesans komedisinden alan La Venexiana, müzikal yorumlarında teatralliği tüm inceliğiyle sergiliyor. Özellikle İtalyan madrigal repertuarı konusunda oldukça deneyimli ve başarılı müzisyenlerden oluşan La Venexiana yorumlarındaki özgün sahneleme anlayışıyla dünya çapında dikkatleri üzerine çekti. Konzerthaus, Musikverein ve Concertgebouw gibi saygın konser salonlarında büyük başarılar elde eden topluluk, Gramophone, Diapason d’Or, Editor’s Choice of Repertoire, Prix Amadeus, Cecilia, Cannes Classical ve Preis der Deustchen Schallplattenkritik gibi ödüllerin de sahibi.


BORODIN QUARTET & OLEG MAISENBERG
17 Haziran, Perşembe | Aya İrini Müzesi | 20.00

60 yılı aşan geçmişiyle, dünyadaki en eski yaylı çalgılar dörtlülerinden biri olan Borodin Quartet ile 19. yüzyıl müziğinde bir “otorite” olarak kabul edilen yıldız piyanist Oleg Maisenberg,
17 Haziran Perşembe akşamı Boeing Ticari Uçaklar sponsorluğunda Aya İrini Müzesi’nde aynı sahnede buluşuyor.

Tamamıyla Brahms’ın yapıtlarına ayrılan bu konserde olağanüstü parlak uluslararası kariyerleri ve büyüleyici yorumlarıyla Borodin Quartet ve Maisenberg İstanbullulara unutulmaz bir gece yaşatacak…

Berlin Filarmoni’den İsrail Filarmoni’ye dek, günümüzün tüm saygın orkestralarıyla çalan, Gidon Kremer’le uzun soluklu oda müziği çalışmalarıyla tanınan Oleg Maisenberg, özellikle romantik dönem müziğindeki yetkinliğiyle tanınıyor. Oda müziği repertuarının neredeyse tamamını seslendirmiş olan Borodin Quartet, aralarında Richter, Rostropovich ve Bashmet’inde bulunduğu 20. yüzyılın önde gelen tüm solistleriyle çaldı. Grammophone ödülü sahibi grup, 2005’te
“En İyi Oda Müziği Performansı” dalında Grammy’ye aday gösterildi.


CHOPIN CAZLA BULUŞUYOR!
18 Haziran, Cuma | İstanbul Arkeoloji Müzeleri Avlusu | 21.00

Festivalde 18 Haziran Cuma akşamı Arkeoloji Müzesi’nde kaçırılmayacak bir “Chopin” gecesi gerçekleşecek. 200. doğum yılında Chopin’in eserlerine yaptıkları nefes kesici caz yorumlarıyla Andrzej Jagodzinski Trio müzikseverlere unutulmaz bir gece yaşatacak. Chopin 2010 ve Polonya Cumhuriyet İstanbul Başkonsolosluğu’nun işbirliğinde gerçekleşen konserde üçlü, doğaçlama konusunda usta olan bestecinin eserlerini sınır tanımayan bir dinamizmle doğaçlanmaya hazırlanıyor.

Piyanodaki Andrzej Jagodzinski, kontrabasta Adam Cegielski ve davulda Czeslaw “Maly” Bartkowski’den oluşan Andrzej Jagodzinski Trio Polonya cazının dünyada eşi benzeri olmayan “Chopin akımı”nın en önemli temsilcilerinden… Chopin’in etüt, mazurka, Polonez, vals, noktürn ve prelüdlerinin caz uyarlamalarını büyük bir ustalıkla yorumlayan topluluk, gittikleri her ülkede, çıktıkları her sahnede müzikseverler tarafından ayakta alkışlanıyor.


MUTLU YILLAR CHOPIN
19 Haziran, Cumartesi | Süreyya Operası | 20.00

Yurtdışında gerçekleştirdiği çalışmalarla adını sürekli gündemde tutmayı başaran başarılı piyanist Zeynep Üçbaşaran 19 Haziran Cumartesi akşamı saat 20.00’de Süreyya Operası’nda vereceği konserde 200. doğum yılında Chopin’i anarak bestecinin yapıtlarını yorumlayacak.

BP Türkiye sponsorluğunda gerçekleşecek konserde piyano virtüözümüz Zeynep Üçbaşaran Chopin’in yurt özlemini ve bestecinin başkaldırısını dile getiren Polonezleri ile dinç ve yoğun duygularla yüklü tüm scherzolarını seslendirecek.

2000 yılı Los Angeles Liszt Yarışması’nda aldığı ödüllerle adını duyuran Zeynep Üçbaşaran Wigmore Hall gibi dünyanın birçok prestijli salonunda konser verdi. Kaydettiği albümlerle de adını duyuran Üçbaşaran yeteneğinin yanı sıra duyarlı ve yaratıcı çalış tekniğiyle “klasik” heyecanlarını dorukta tutmasını bilen sanatçılar arasında sayılıyor.

“Konsere Doğru” etkinliği kapsamında 19.00–19.30 arası Süreyya Operası Balo Salonu’nda
Aydın Büke “Chopin’in Scherzo ve Polonezleri” üzerine bir sohbet gerçekleştirecek.


MUTLU YILLAR CHOPIN
21 Haziran, Pazartesi | Aya İrini Müzesi | 20.00

Daha önce Yunanistan’da sahnelenen Iannis Xenakis’in Oresteia adlı yapıtı, konçertant versiyonuyla, Gürer Aykal yönetimindeki Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’yla birlikte,
21 Haziran Pazartesi akşamı saat 20.00’de Aya İrini Müzesi’nde.

Aiskhylos’un ünlü tragedyası Oresteia, festivalde, Xenakis’in insan sesi ve enstrümantal müziği bir araya getiren çağdaş yorumuyla Aya İrini’ye taşınıyor. Sahne yönetmenliğini Atina Şan Sanatları Atölyesi direktörü ve bariton Spyros Sakkas’ın üstlendiği bu konserde BİFO’nun yanı sıra Türkiye’den İstanbul Üniversitesi Korosu ve Çocuk Korosu ile Yunanistan’dan
Atina Belediye Korosu da sahnede olacak.


ÇİNİLİ KÖŞK’TE KONSER
22 Haziran, Salı | Çinili Köşk | 20.00

İstanbul Arkeoloji Müzeleri’nin bahçesinde yer alan Çinili Köşk’ün etkileyici ortamı,
22 Haziran Salı akşamı saat 20.00’de Paganini’den Piazzolla’ya uzanan bir repertuarla keman ve gitarın muhteşem buluşmasına ev sahipliği yapacak.

TSKB sponsorluğunda gerçekleşecek gecede kuşaklarının önde gelen temsilcilerinden gitar virtözü Alexander-Sergei Ramírez ile keman ustası Latica Honda-Rosenberg Latin tınıları içeren konser programlarıyla dinleyenlere unutulmaz bir gece yaşatacak.

1998’de Moskova Tchaikovsky Yarışması’nda kazandığı gümüş madalyayla uluslararası kariyerinin kapılarını açan Latica Honda-Rosenberg Salzburg, Gstaad gibi prestijli festivallerde sahne alan sanatçı Berlin Filarmoni ve Çek Filarmoni gibi çok önemli orkestralarla çalıştı. Aldığı ödüllerle kendini tüm dünyada kabul ettirmiş gitar virtüözü Alexander-Sergei Ramírez ise
Anne-Sofie von Otter, Renaud Capuçon ve Daniel Hope gibi solistlerle çalışmalar yapıyor.



VİYANA FİLARMONİ ORKESTRASI & RICCARDO MUTI
23 Haziran, Çarşamba| Haliç Kongre Merkezi, Sütlüce | 20.00

160 yılı aşkın tarihiyle Avrupa klasik müzik geleneği ve tarihinin mihenk taşı sayılan, klasik müzik dünyasının en ünlü orkestralarından Viyana Filarmoni, ünlü şef Riccardo Muti yönetiminde
ilk kez İstanbul’da!

Enerjisa sponsorluğunda 23 Haziran Çarşamba akşamı Haliç Kongre Merkezi’nde
saat 20.00’de gerçekleşecek konserde, çağımızın önde gelen şeflerinden Muti’nin yönetimindeki Viyana Filarmoni Orkestrası, Mozart, Schubert’in senfonilerinin yanı sıra Tchaikovksy’nin başyapıtı “Pathetique” senfonisinin unutulmaz bir yorumunu sunacak.,

160 yılı aşkın geçmişi boyunca müziğin başkentinin en ünlü orkestrası Viyana Filarmoni, klasik müzik dünyasının en tanınmış orkestralarından… Richard Wagner’in “dünyadaki en olağanüstü orkestralardan biri” ve Anton Bruckner “en üstün müzikal birlik” olarak yorumladığı
Viyana Filarmoni Orkestrası’yla ilgili olarak; Johannes Brahms kendisini onların bir “dostu ve hayranı” olarak nitelerken Gustav Mahler “müzik sanatının bağları” ile bağlandıklarını ifade ediyor ve Richard Strauss tüm bu düşünceleri “Viyana Filarmoni’yi öven sözlerin hepsi yetersiz kalıyor” diye özetliyor…

“Konsere Doğru” etkinliği kapsamında Viyana Filarmoni Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Clemens Hellsberg, 18.30–19.30 arası Haliç Kongre Merkezi’nde “Viyana Filarmoni Orkestrası: Tarihi ve Önde Gelen İsimleri” başlıklı bir söyleşi gerçekleştirecek.


BAROK ZİRVESİ
24 Haziran, Perşembe| Süreyya Operası | 20.00

J.S. Bach’ın yapıtlarının nitelikli performanslarının icra edilmesi amacıyla kurulan Magdalena Consort, 24 Haziran Perşembe akşamı saat 20.00’de Süreyya Operası’nda Händel ve
Bach’ın dini ve dindışı eserlerini içeren bir programla barok severlerle buluşacak.

Konserin solisti basbariton Peter Harvey son dönemde Viyana Musikverein, Paris Théatre des Champs-Elysées ve Lizbon Gulbenkian Vakfı’nda sahne aldı. Avrupa’nın en seçkin salonlarında konser veren Harvey kısa sürede barok müziğin yetkin yorumcuları arasında yer aldı.


FESTİVAL BULUŞMALARI – II
25 Haziran, Cuma | Aya İrini Müzesi | 20.00

25 Haziran Cuma akşamı Aya İrini Müzesi’nde gerçekleşecek Festival Buluşmaları’nın ikincisinde, ilk kez bir araya gelen klasik müzik dünyasının beş başarılı ismiyle birlikte Chopin’den Schubert’e uzanan bir müzik maratonu yaşanacak.

Brahms yarışmasında keman ve viyola dalında kazandığı ödüllerle müzik otoritelerini şaşırtan Atilla Aldemir, Daniel Barenboim’in kurduğu Doğu-Batı Divanı Orkestrası’nın tek Türk müzisyeni olan Orhan Çelebi, yaratıcılığı ve özgünlüğüyle dünya sahnelerinin yeni yıldızları arasında sayılan Polina Leschenko, Rostropovich’in hamiliğini yaptığı Xavier Phillips ve Berlin Filarmoni Orkestrası’nda sürekli çalan tek Türk müzisyeni olan Fora Baltacıgil ilk kez aynı sahnede yer alacak.

Konserin solistlerinden Atilla Aldemir, Orhan Çelebi ve Fora Baltacıgil, “Konsere Doğru” etkinliği kapsamında 18.45–19.30 arası Aya İrini Müzesi İç Avlu’da Uluslar arası İstanbul Müzik Festivali Direktörü Dr. Yeşim Gürer Oymak moderatörlüğünde “Genç Sanatçılar ve Müzikte Kariyer” başlıklı bir söyleşi gerçekleştirecek.

MİLLİ REASÜRANS ODA ORKESTRASI
28 Haziran, Pazartesi | Aya İrini Müzesi | 20.00

Genç kemancılar arasında ayrıcalıklı bir yere sahip olan, göz alıcı tekniği ve ipeksi tonuyla şimdiden en büyükler arasında sayılan Renaud Capuçon, başarılı şef Hakan Şensoy yönetimindeki Milli Reasürans Oda Orkestrası eşliğinde 28 Haziran Pazartesi akşamı
saat 20.00’de Aya İrini Müzesi’nde sahne alacak.

Milli Reasürans sponsorluğunda ve Fransız Kültür Merkezi İstanbul’un işbirliğiyle gerçekleşecek konserde keman repertuarının en güçlü eserlerinden Bruch’un konçertosunun yanı sıra Mendelssohn ve Beethoven’in eserleri seslendirilecek

Fransa’nın en ünlü müzisyenlerinden biri olan Renaud Capuçon Dudamel, Dutoit ve Masur gibi günümüzün pek çok önde gelen şefleriyle birlikte çalışmalar yaptı. Capiçon’un sürekli oda müziği partnerleri arasında Martha Argerich’ten, Mischa Maisky, Gautier Capuçon ve Yuri Bashmet’e dek pek çok yıldız bulunuyor.


BÜYÜK KUTLAMA: LE CONCERT SPIRITUEL
30 Haziran, Çarşamba | Aya İrini Müzesi | 20.00

85 kişilik bir dönem çalgıları orkestrası ve 18. yüzyılda büyük saraylarda yapılan görkemli kutlamalarda çalınan müziklerden oluşan bir repertuarla Hervé Niquet yönetimindeki
Le Concert Spirituel ile festivalin kapanış konseri muhteşem bir şölene dönüşecek!

BNP Paribas Foundation, Paris Belediyesi, Cultures France, Fransız Kültür İstanbul’un işbirliğiyle 30 Haziran Çarşamba akşamı saat 20.00’de Aya İrini Müzesi’nde Händel’in
Su Müziği ve Kraliyet Havai Fişekleri adlı en gösterişli eserlerini içeren bir programın sunulacağı konser festivalin kapanışını nefes kesecek ihtişamlı bir şölene dönüştürerek.

Shangai ve Versailles Sarayı’ndan sonra festivalde sahne alacak Le Concert Spirituel, klasik müziğin devi, gerçek anlamda ilk uluslararası bestecisi Händel’in tüm dehasını sergilediği, bugün hâlâ popülerliğini koruyan ve tutkulu müzikalitesiyle derin bir hayranlık uyandıran İngiliz Kraliyeti için yazdığı kusursuz, ihtişamlı ve kutlamanın tüm hazzını yaşatan eserlerini seslendirecek.

3